שר האוצר משה כחלון הבטיח כי יטפל במשבר הדיור, אך נראה כי החלום הישראלי לדירה הולך ומתרחק.

נתונים שמפרסמת היום הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מעלים כי בחודשים ינואר-יוני 2016 חלה ירידה של 6.9% בהתחלות הבנייה בישראל וכן צניחה של 11.5% בגמר הבנייה. זאת בהשוואה למחצית הראשונה של 2015.

לשם השוואה, בסוף הקדנציה של לפיד כשר אוצר ואורי אריאל כשר שיכון, בשנת 2015 עמדו התחלות הבנייה על כ-50,400 דירות – המספר הגבוה ביותר שנרשם שמאז שנת 1997. כעת בחצי שנה הוחל בבנייתן של כ-24,090 דירות חדשות בלבד.

המספר הגבוה ביותר של דירות שהוחל בבנייתן במחצית הראשונה של 2016 נרשם במחוז המרכז, המהווה כ-25% מכלל הדירות, ואילו במחוז ירושלים כ-11% בלבד מסך הדירות. בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד חלה צניחה של כ-35% בהתחלות בנייה במחוז חיפה, ירידה של כ-16% במחוז הצפון ושל כ-11% במחוז הדרום. עלייה של כ-18% בהתחלות הבנייה נרשמה במחוז ירושלים, בעוד שבמחוז המרכז כמעט ולא חל שינוי.

התחלות בנייה
איפה בונים הכי פחות? ביו"ש

היישובים בהם נרשם המספר הגבוה ביותר של דירות שהוחל בבנייתן הם תל-אביב-יפו (כ-1,440) וירושלים (כ-1,200) – כ-16% יותר מאשתקד. בבית שמש החלה בנייתן של 880 דירות – פי 3.3 לעומת התקופה המקבילה אשתקד. בכפר סבא הוחל בבנייתן של כ-440 דירות – פי 2.8 יותר מאשר ב-2015.

כשלון לממשלת הימין

המחוז בו הוחל במספר הקטן ביותר של התחלות בנייה הוא יו"ש, בו החלו בבניית 1,200 יחידות דיור בלבד השנה, וזאת למרות שמדובר במחוז עם הכי הרבה עתודות שטח. אמנם לא מדובר בהקפאה מוחלטת של הבנייה ביו"ש, אך המספרים הנמוכים מעידים על כשלון ממשלת הימין להגדיל את מלאי הדירות, מה שיכול להוזיל את המחיר גם באזור המרכז וירושלים.

בנוגע לגמר הבנייה, במחצית הראשונה של 2016 הסתיימה בנייתן של כ-19,880 דירות, 11.5% פחות מאשר בתקופה המקבילה אשתקד. כ-31% מהדירות נבנו בבניינים בני 2-1 דירות.

סיום בנייה
ירידה בסיומי הבנייה

על פי נתוני המגמה, הרבע השני של שנת 2016 היה הרבע החמישי ברציפות, בו נרשמה ירידה במספר הדירות שהסתיימה בנייתן. בתקופה אפריל 2015- יוני 2016 נרשמה בנתוני המגמה של הדירות שהסתיימה בנייתן, ירידה של 3.5% בממוצע לרבעון. זאת, לאחר עלייה של 5.3% בממוצע לרבעון, בארבעת הרבעונים הקודמים (אפריל 2014-מרץ 2015).

המספר הגדול ביותר של דירות שבנייתן הסתיימה, במחצית הראשונה של 2016, היה במחוז המרכז – כ-27% מכלל הדירות היו במחוז זה, בעוד שבמחוז ירושלים– כ-10% בלבד. במחוז הדרום נרשמה ירידה של כ-23% ושל כ-19% בכל אחד מהמחוזות המרכז ותל אביב. לעומת זאת, במחוז הצפון נרשמה עלייה של כ-6% במספר הדירות שבנייתן הסתיימה. ביו"ש הייתה הירידה מתונה ועמדה על 7%.