
שיימינג בחסות הרבנות.
הרב חיים נבון מתייחס לסערה שהתעוררה ביומיים האחרונים בעקבות החלטתו של בית הדין הרבני הגדול להתיר לפרסם את שמו של סרבן הגט, דר' עודד גז, לאחר שהאחרון לא מסכים לתת גט לאשתו כבר כארבע שנים.
"השיימינג של סרבן הגט עודד גז מוצדק. למה? כי זה מה שבית הדין פסק לעשות", קובע הרב נבון.
לדבריו: "פעם, כשקהילות היו קהילות, כך היה נראה חרם: נידוי חברתי אפקטיבי. בתי הדין השתמשו בו במשורה, כנגד מנוולים למיניהם. היחלשות הקהילות לצד המובּיליות החברתית רוששו את הכלי הזה. בגללן, גם מי שנודה והוחרם פשוט צפצף על בית הדין, או לכל היותר עבר למקום אחר והתחיל מחדש. הרשתות החברתיות בסך הכול משקמות את האפקטיביות של החרם, ומחזירות אותו למה שהוא אמור להיות".
עם זאת, הרב נבון מבקש לעשות הפרדה בין שיימינג לצורך שיימינג לבין שיתוף פעולה עם בית הדין: "לינצ'טרנט על אדם רק משום שהוא לא נראה לי, או שאני חושד בו, או שדעותיו לא מוצאות חן בעיניי, או שאמר משהו לא מוצלח – זו תועבה. דבר שונה לגמרי הוא לשתף פעולה עם פסק של בית דין, שבדק ודקדק וחקר ודרש, עד שנזקק לצעד הזה".
מדוייק יש להבחין בין נידוי לחיזוק הדין בישראל שזה קידוש ה׳ גדול (גם אם כואב לעיתים) לבין לשון הרע סתם בלי צו בית דין שהוא נורא יותר משפיכות דמים. גם צריך ללמד את הציבור שברגע שהעבריין ישוב מחטאו יש להסיר את החרם ולהשיבו לקהילה.