התגובות להכרזות של קנדה, אוסטרליה ובריטניה  על הקמת מדינה פלסטינית לא מאחרות לבוא.

ראשונת המגיבים דווקא היתה מועצת יש"ע שאמרה "לאור הכרזת בריטניה וקנדה והעדר התגובה הישראלית מתכנסים בשעה זו ראשי מועצת יש"ע לדיון חירום". בסיומו של דיון חירום של ראשי מועצת יש״ע שלחו במועצת יש״ע דרישה מיידית לראש הממשלה נתניהו לפגישת חירום עוד הלילה. במועצת יש״ע מסרו: ״ממשלה שלא מגיבה בהחלת ריבונות רחבה על ההכרזות להקמת מדינת טרור בלב הארץ תאבד את זכות קיומה".

 

גם מטה החטופים הוציאו הודעה לפיה כל עוד החטופים לא חוזרים, אין מה לדבר על מדינה פלסטינית:

"תנאי מקדים והכרחי לכל דיון בנוגע להקמת מדינה פלסטינית חייב להיות שחרור מיידי של כל החטופים. מי שלא יפעל לקיים תנאי מקדים זה פועל בניגוד לדין הבין-לאומי, מסייע לטרור הלכה למעשה – ותומך בטבח 7 באוקטובר".

תגובות פוליטיות מהשמאל -מרכז:

במערכת הפוליטית נרשמות תגובות רבות להכרזה המביעים ממנה התסייגות והתנגדות חריפה, כמובן מימין אך גם ממפלגות המרכז-שמאל.

ח"כ והשר לשעבר בני גנץ כתב: הכרה במדינה פלסטינית אחרי השבעה באוקטובר מחזקת את חמאס ואת כל הציר האיראני, מאריכה את המלחמה, מקטינה את הסיכוי להשבת החטופים. מצופה מראשי מדינות המערב שקידום השלום והיציבות במזרח התיכון חשובים להם לא להיכנע ללחצים פוליטיים פנימיים – אלא להגדיל את הלחץ על חמאס שישחרר את החטופים ואת אחיזתו בשלטון בעזה.

 

רא״ל (מיל׳) גדי איזנקוט, יו"ר מפלגת ישר:

"העיסוק במדינה פלסטינית בעת הזאת ולאחר ה-7/10 היא איוולת, ופרס לטרור. העובדה שבזמן שחטופינו נמקים במנהרות חמאס, העולם עוסק באיוולת הזו, היא תולדה של כשלון מדיני מהדהד של הממשלה ונתניהו שכשלו בתרגום הישגים צבאיים במלחמה צודקת, שהפכה מפולת מדינית" דברי איזנקוט"

ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט אמר בראיון לסקיי ניוז באנגלית: "המנדט הבריטי על ישראל נגמר לפני 77 שנים, מי הוא שיגיד לנו מה לעשות". בהמשך אמר עוד: "“אני חושב שהמלחמה נמשכת יותר מדי זמן אני חושב שהיינו אמורים לנצח את חמאס מזמן אבל אל תטעה בנושא הזה התמיכה בישראל היא מקיר לקיר. אף חד לא מקבל את העמדה הבריטית הזו של לומר לנו ״אלא התנאים שלנו, אתה תיכנעו או שנכיר במדינה פלסטינית".

ח"כ יאיר גולן, מנגד, בחר דווקא להפנות אצבע מאשימה כלפי הממשלה: "הכרה חד-צדדית במדינה פלסטינית היא כישלון מדיני חמור של נתניהו וסמוטריץ – מהלך הרסני לביטחון ישראל. זהו תוצר ישיר של ההפקרה המדינית של נתניהו: סירוב לסיים את המלחמה והבחירה המסוכנת בכיבוש ובסיפוח. מדינת ישראל חייבת רגל מדינית חזקה שמסיימת את המלחמה משחררת את החטופים ומבטיחה ביטחון דורות קדימה. סוגיית המדינה הפלסטינית המפורזת יכולה וצריכה להיות חלק מהסדר אזורי רחב שמובילה ישראל ושמבטיח את האינטרסים הביטחוניים שלנו – זה מה שנעשה כשנחליף את הממשלה המסוכנת הזו".

גם יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד מגנה את ההכרזה אך בה בעת מטיל אצבע מאשימה על ממשלה. לדבריו: "ההכרה החד צדדית של בריטניה, אוסטרליה וקנדה במדינה פלסטינית היא אסון מדיני, זה צעד גרוע ופרס לטרור. ממשלה ישראלית מתפקדת יכולה היתה למנוע את זה. בעבודה חכמה ורצינית, בשיח מדיני מקצועי, בהסברה נכונה. הממשלה שהביאה עלינו את האסון הבטחוני הנורא בתולדותינו, מביאה עלינו עכשיו גם את המשבר המדיני החמור אי פעם".

תגובות פוליטיות מימין:

יו"ר הכנסת אמיר אוחנה בציוץ באנגלית כנגד ראש ממשלת בריטניה סטארמר: A Modern-day appeaser who chose dishonour או בתרגום: "פייסן מודרני שבחר בחוסר כבוד".

השר מיקי זוהר מהליכוד אומר: "הכרת קנדה, אוסטרליה ובריטניה במדינה פלסטינית היא הצהרה חסרת משמעות אשר נודפת ממנה ריח חריף של אנטישמיות ושנאת ישראל. התשובה היחידה להצהרה המטופשת הזאת: החלת הריבונות הישראלית ביהודה ושומרון ובקעת הירדן".

גם שר המשפטים יריב לוין כתב תגובה קצרה: "זמן ריבונות!".

השר איתמר בן גביר כתב: "ההכרה של בריטניה קנדה ואוסטרליה כמדינה "פלסטינית", כפרס לרוצחי הנוח'בות, מחייבות צעדי נגד מיידיים: החלת ריבונות מיידית ביהודה ושומרון וריסוק מוחלט של רשות הטרור ה"פלסטינית". ‏״בכוונתי להגיש לישיבת הממשלה הקרובה הצעה להחלת ריבונות ביהודה ושומרון״.

שר האוצר סמוטריץ' מפנה את תגובתו ישירות לנתניהו: "נגמרו הימים שבריטניה ומדינות אחרות יקבעו את עתידנו, המנדט נגמר והתשובה היחידה לצעד האנטי ישראלי היא ריבונות על חבלי המולדת של העם היהודי ביהודה ושומרון והורדת רעיון האיוולת של המדינה הפלשתינית מסדר היום לתמיד. אדוני ראש הממשלה, זו העת וזה בידיים שלך".

השר וסרלאוף כתב: "ארץ ישראל שייכת אך ורק לעם ישראל – אין עם פלסטיני ואין מדינה פלסטינית".

ח"כ צבי סוכות כתב:  "אין יום ראשון מתאים יותר. אל מול המדינות שבחרו לתת פרס לחמאס יש להחיל באופן מיידי את הריבונות ביהודה ושומרון. לעולם לא תקום מדינה פלסטינית!"

גם חברת הכנסת גלית דיסטל קוראת לריבונות עכשיו: "התגובה הציונית ההולמת לקנדה, אנגליה ואוסטרליה: ריבונות עכשיו".