אל"מ (מיל') ד"ר מיכאל מילשטיין, ממרכז דיין באוניברסיטת תל אביב ולשעבר ראש הזירה הפלסטינית באמ"ן, שוחח עם ניסים משעל ונוה דרומי ב-103fm על הלך הרוח של ארגון הטרור הרצחני חמאס. מילשטיין הסביר כי הארגון רואה את המשא ומתן בזהירות ובחשדנות רבה. "רסיסים של אופטימיות" קיימים, אך הם נובעים מהאמונה שלחץ אמריקני, בעיקר מצד טראמפ, יופעל על ראש הממשלה בנימין נתניהו, ולא מתוך שינוי כלשהו בעמדה הישראלית.
לדברי ד"ר מילשטיין, עמדות חמאס נותרו נוקשות בימים האחרונים, ללא שינויים גדולים. למרות הצהרות על נכונות להתגמשויות, אלו מתייחסות רק למילוי התנאים המרכזיים של הארגון: דיונים על הכרזת המלחמה, וקידום נסיגה מלאה של כוחות צה"ל מכל רצועת עזה. מילשטיין הדגיש כי הוא "מתקשה למצוא מקורות אדירים של אופטימיות בכל מה שנוגע לחמאס".
הוא תהה "עד כמה אנחנו מבינים טוב את חמאס?", והזכיר כי הכוורת שקידמה את 7 באוקטובר כמעט ואינה קיימת. נותרו שם "שרידים" שמנהלים את הזרוע הצבאית, כמו שני מח"טים – עז-אדין חדד וראעד סעד. עם זאת, תהליך קבלת ההחלטות עדיין נשמר, מ"המנהרות בעזה ועד למלונות בקטאר", והשיח ממשיך. "פה ושם יש ויכוחים," ציין מילשטיין, "אבל כולם דבקים באותן אמירות, ואין מי שבאמת חורג מהקו לגבי פירוז או התפנות מעזה. ההיתכנות שלהם מבחינת חמאס היא מאוד מוגבלת".
רעיון העיר ההומניטרית ברפיח אכן מטריד את חמאס, אך להערכתו של ד"ר מילשטיין, הוא אינו מספיק כדי לגרום לתזוזה בעמדותיו. "זה מאוד מטריד אותם, כמו שמטריד אותם מנגנון הסיוע וחימוש המיליציות בעזה," אמר. עם זאת, "זה לא גורם להם לנוע מהעמדות שלהם ולהתחיל לאמץ דעות אחרות. חלק לא מבוטל מהם אומר לעצמו שרמת הישימות של רעיון כזה קלושה, אז אין טעם להתעצבן, 'זה ניסיון של נתניהו להלחיץ עלינו ולאיים עלינו'".
מילשטיין הדגיש כי מדובר ב"די אן איי אידאולוגי" של הארגון. "ממש רואים את זה בעיקר בשיח הרשמי – אין להם בעיה להמשיך הלאה. 'אנחנו מוכנים גם להתאבד, אבל על העקרונות הבסיסיים שלנו לא נתגמש'". הוא סבור כי אנו מתקשים להבין את חמאס: "אנחנו מתעסקים עם אנשים פנאטיים שמוכנים לעלות על ההר ולמות על ההר ולא להתגמש. הייתי מאוד רוצה לראות סממנים של שינוי קו, אבל 21 חודשים לאחר שהמלחמה התחילה, אני לא מזהה את הדבר הזה".
"מבחינת הפיקוד והשליטה, יש להם מסגרות. הן פגועות, אבל יש עדיין פיקוד והנחיות, וגם אם העסק מקרטע הוא עדיין עובד," סיכם ד"ר מילשטיין. הוא הוסיף כי למרות חיסול מפקדים רבים, "כשיש לך אידאולוגיה פנאטית, אולי לא תהיה עם הנשק והמקצועיות של פעם, אבל לצערי זה יימשך".
מה דעתך בנושא?
1 תגובות
0 דיונים
העין
תנו לי שבוע אין חמאס ואין מחבל אחד חי בעזה
00:26 13.07.2025שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר