יממה לאחר הצגת התחקיר על הקרב במושב יכיני, בצה״ל מציגים הבוקר את מסקנות התחקיר המבצעי בנושא הקרב במרחב מושב פרי גן

צוות התחקור קבע שצה"ל נכשל במשימת ההגנה על מושב פרי גן. לחימתם באומץ לב והערבות ההדדית שהפגינו חברי כיתת הכוננות של היישוב שלומית,, הישוב הסרוג השכן, וכוחות ביטחון נוספים שלחמו במרחב, הם שהדפו את המחבלים והצילה את המושב.

בהתקפה על המושב פעלו לוחמי כוחות הביטחון וחברי כיתת הכוננות של היישוב שלומית בגבורה רבה תוך חירוף נפש. במהלך הלחימה נפלו ארבעה אנשי כוחות הביטחון, בהם שוטר אחד ושלושה לוחמי כיתת כוננות של היישוב שלומית. מממצאי התחקיר עולה כי עשרה מחבלים חדרו למושב פרי גן. כוחות הביטחון הצליחו להדוף את כלל המחבלים ולגרום לנסיגתם חזרה לשטח הרצועה.

באדיבות דוצ

ציר הזמנים כפי שנבחן על ידי צוות התחקיר:

שלב א': תחילת המתקפה ולחימת הכוחות הגזרתיים (משעה 06:29 עד השעה 07:20) – עם תחילת התרעות 'צבע אדום', הכריז מפקד החטיבה הדרומית דאז על כך שפרצה מלחמה ודרך את הכוחות הפרוסים בשטח. מספר דקות לאחר מכן ניתנה פקודה דומה על ידי מפקד הגזרה הגדודית. בשעה 06:41 לערך, פקד מפקד הגזרה הפלוגתית על חלק מכוחותיו לצאת להגנת המרחב ולבלום את התקדמות המחבלים. בעקבות כך, התמקם טנק תחת פיקודו בעמדה שולטת במרחב והחל לפגוע במחבלים שניסו לחצות למרחב. הטנק לחם בעמדה במשך כשלוש שעות וחיסל מחבלים רבים. במקביל, כוחות נוספים רותקו בלחימה במרחב מחנה 'סופה', במרחק של שני קילומטרים ממושב פרי גן. בשלב זה, הותקף מחנה 'סופה' ומחצית מחייליו היו נצורים בחדר האוכל. כמו כן, מחנה החטיבה והאוגדה המרחבית היו נתונים תחת מתקפה. במקביל, נפלו בקרב בגזרה מפקד הגזרה הגדודית והפלוגתית.

שלב ב': הלחימה במושב פרי גן (משעה 07:20 עד השעה 09:18). בשעה 07:20 לערך, חדרו למושב פרי גן כעשרה מחבלים, רכובים על גבי חמישה אופנועים. עם חדירתם, נכנסו המחבלים אל חצרות הבתים ברחוב הראשי שבקרבת השער הצפוני של המושב. בעקבות דיווחים של חברי כיתת הכוננות ותושבי המושב על חדירת המחבלים, הגיעו למושב כוחות תגבורת. בשעה 07:34 לערך, הגיע אל השער הצפוני של המושב כוח שמנה 3 לוחמים, קצין משטרה, לוחם ימ"ס ורבש"ץ יישובי חבל שלום. הכוח נכנס אל המושב ופתח באש לעבר המחבלים. בשעה 07:40 לערך, יצאו 3 לוחמי כיתת הכוננות של היישוב שלומית )שני חברי כיתת כוננות והרבש"ץ( לעבר מושב פרי גן, במטרה לסייע בלחימה. באותה העת, צוות מגדוד קרקל היה בדרכו אל היישוב שלומית, במטרה לתגבר אותו.

בשעה 07:48 הרבש"ץ חילץ את לוחם הימ"ס מהמושב, בעוד קצין המשטרה נותר במושב והמשיך להילחם במחבלים בידיעה שכוח כיתת הכוננות של יישוב שלומית בדרכו לפרי גן. קצין המשטרה נלחם בגבורה במחבלים עד שנפל בקרב בשעה 08:02 לערך.

בשעה 07:50 לערך, הגיעו חברי כיתת הכוננות של שלומית למושב והפכו להיות הכוח הלוחם העיקרי. לחימתם התנהלה מדרום היישוב לכיוון צפון והתמקדה ברחוב הראשי.

בשעה 08:20 לערך, הכוח נתקל במחבלים והחלו חילופי אש. במהלך הקרב נפצעו שני חברי כיתת הכוננות. בעקבות פציעתם ניסה הרבש"ץ להביא את רכבו ולפנותם, כאשר במקביל הזעיק אחד מהפצועים כוח תגבורת נוסף משלומית.

בשעה 08:24 לערך, יצאו ארבעה חברי כיתת כוננות נוספים מהיישוב שלומית. כעשר דקות לאחר מכן, הכוח הגיע למושב והחל להתקדם ברחוב הראשי. תוך מספר דקות נתקל הכוח במחבלים ובמהלך חילופי האש נפצעו שני לוחמים נוספים.

בשעה 08:43 לערך, הגיע למושב כוח נוסף בן 4 לוחמי כיתת כוננות מהיישוב שלומית, שכלל אמבולנס. שניים מהלוחמים הצטרפו ללחימה במחבלים, בעוד השניים הנוספים ניסו לחבור לפצועים ולחלצם. באותה העת, חבר כיתת כוננות נוסף מהיישוב שלומית עשה את דרכו אל מושב פרי גן. מעט לאחר השעה ,09:00 כאשר היה עוד בדרכו, נתקל הלוחם במארב מחבלים ונהרג. מספר דקות לאחר מכן, נפלו שני חברי כיתת כוננות של שלומית בקרב במושב פרי גן.

שלב ג': הגעת כוחות תגבור, טיהור המושב ופינוי המחבלים (משעה 09:13 עד היום למחרת ה8- באוקטובר). בשעה 09:13 לערך, הגיע למושב פרי גן כוח מגדוד קרקל רכוב על גבי 'דוד'. הכוח נכנס למושב כחמש דקות לפני עזיבת המחבלים. בשעה 09:30 לערך, הגיע למושב כוח נוסף מגדוד קרקל. עד השעה 10:45 לערך, כלל הכוחות עסקו בטיהור המושב ממחבלים. במקביל הגיעו למושב כוחות תגבור נוספים. בשעה 12:00 לערך, עזבו חברי כיתת הכוננות של שלומית את מושב פרי גן. ב8- באוקטובר פונו תושבי המושב בסיוע חברי צוות החירום היישובי.

עיקרי המסקנות שעלו מהתחקיר:

לחימתם של תושבי המושב, כוח רבש"ץ יישובי חבל שלום ולוחמי כיתת הכוננות של היישוב שלומית באומץ, גבורה ובחתירה למגע, סיכלו את כוונת המחבלים לבצע טבח המוני ביישוב והובילו לנסיגתם.

גיבוש תמונת מצב – שרשרת הפיקוד, מהפלוגה ועד החטיבה הדרומית, נפגעה משמעותית, דבר היצר קושי בגיבוש תמונת מצב עדכנית והוביל לחוסר תיאום בהגנה על יישובים, ובתוכם מושב פרי גן. היעדר דיווחים שוטפים לגדוד 934 ולחטיבה הדרומית מנע מהכוחות בשטח את האפשרות להבין באשר למתרחש במושב.

צוות התחקור ציין כי מצופה היה מכוחות צה״ל לחתור למגע עם האויב ולפעול במהירות רבה יותר על מנת להגיע ולהצטרף ללחימה במושב.

כיתת הכוננות של המושב הן מבחינת מצבת כוח האדם והן מבחינת הכשירות המבצעית לא עמדה בדרישות להתמודדות עם תרחיש של חדירה ליישוב.

פעילות אוגדה 80 התמקדה בהגנה על גזרתה ובהרחבת תחום אחריותה, זאת לנוכח עוצמת התקפות האויב ונפילת מפקדים בחטיבות השונות. על כן, כוחות האוגדה הגיעו למושב פרי גן במהלך שלבי הלחימה.