מה אנחנו באמת יודעים על תפוחי אדמה למדורה שאנחנו קונים?
למרות שיותר ויותר ישראלים בוחרים לחגוג את ל"ג בעומר בדרכים יצירתיות וירוקות – כמו טיולים משפחתיים או מפגשים ללא מדורות – הביקוש לתפוחי האדמה המסורתיים של החג נותר יציב.
לפי משרד החקלאות וביטחון המזון, תפוח האדמה הוא מהגידולים החשובים ביותר בעולם – רביעי ברשימה, אחרי תירס, חיטה ואורז – הן מבחינת היקפי גידול והן מבחינת צריכה עולמית. מדובר במקור תזונתי עשיר שכולל פחמימות, חלבון, סיבים תזונתיים, מינרלים וויטמינים. בשנת 2023, על פי נתוני ארגון המזון והחקלאות העולמי, ייצור תפוחי האדמה ברחבי העולם עמד על כ-383 מיליון טון.
סין ניצבת בראש רשימת היצרניות עם כ-94 מיליון טון בשנה, לעומת ישראל שמייצרת כ-480 אלף טון (נכון ל-2024). מתוכם, 217 אלף טון מיועדים לצריכה מקומית, 70 אלף טון לתעשייה, 36 אלף טון לשתילה כזרעים לעונה הבאה, ו-157 אלף טון מיועדים לייצוא – שהם כ-65% מכלל יצוא הירקות של ישראל.
באיזה סוג תפוחי אדמה למדורה בוחרים הישראלים?
בישראל מגדלים מעל 60 זנים שונים של תפוחי אדמה, כאשר מדי שנה נוספים זנים חדשים לשוק. הזנים מתחלקים באופן כללי לשניים – תפוחי אדמה בעלי קליפה אדומה ולבנה. מבין הזנים הנפוצים: בזנים האדומים תמצאו את ממפיס, קנברה, מוצארט ודזירה; בזנים הבהירים: סיפרה וטייסון; ובקטגוריית הזנים הצהובים והמבוקשים: שרלוט, סלטיא וניקולה.

איך ישראל עומדת ביחס לשאר העולם?
בשנת 2022, הצריכה השנתית לנפש בארה"ב עמדה על כ-50 ק"ג תפוחי אדמה, ובאיחוד האירופי – על כ-61 ק"ג. במדינות כמו פולין ובלגיה המספרים אף חצו את ה-85 ק"ג לאדם בשנה. בישראל, נכון לשנת 2024, צריכת תפוחי האדמה לנפש עמדה על כ-32 ק"ג – נמוכה משמעותית ביחס למדינות אלו.
טיפים חשובים לקנייה, אחסון והכנה
מה כדאי לבדוק כשקונים תפוחי אדמה?
-
חפשו תפוחי אדמה בגודל אחיד, עם קליפה חלקה ובלי כתמים ירוקים (שמכילים חומרים שעלולים להשפיע על הטעם ולהיות לא בריאים).
-
אם בכוונתכם לאפות אותם, העדיפו זנים שמתאימים במיוחד לכך – הטעם משתבח במיוחד כאשר אופים אותם על גחלים.
- במידה ואתם בוחרים בדרך הקלאסית – הניחו בזהירות את תפוחי האדמה המכוסים נייר כסף על גחלים לוחשת והימנעו מחשיפתם לאש גלויה. תהליך קצת יותר איטי אך בטוח זה יבטיח שתפוחי האדמה יהיו מוכנים גם במרכזם ולא רק בחלקים החיצוניים.
איך להכין נכון על האש?
-
הניחו בזהירות את תפוחי האדמה על גחלים חמות (כשהם עטופים בנייר כסף) ולא ישירות על להבות, כדי שיבושלו היטב מבפנים ויהיו קלויים מעט מבחוץ.
ולגבי אחסון?
-
שמרו את תפוחי האדמה במקום מאוורר, קריר וחשוך – הכי טוב בארגז קרטון ולא בשקיות ניילון.
-
הימנעו משטיפת תפוחי האדמה לפני אחסון, כיוון שהלחות עלולה לגרום להם להירקב מהר יותר.
מה דעתך בנושא?
0 תגובות
0 דיונים