היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה פנתה היום (שני) לממשלה וקראה להם לקבל החלטה לגבי חקירת אירועי השבעה באוקטובר. לדבריה, "הימנעות הממשלה מקבלת החלטה בעניין ועדת חקירה ממלכתית גורמת לנזקים ופוגעת בחקר האמת".

במכתבה מיארה הזכירה את החלטת בג"ץ, שהורתה לממשלה לדון בהקמת ועדת חקירה לאירועי ה-7 באוקטובר והמלחמה שפרצה בעקבות הטבח. עוד אמרה כי "הבהרתי, בין היתר, כי ועדת חקירה ממלכתית היא הכלי המשפטי הייעודי והייחודי הקיים בדין ההולם את חקירת אירועי ה-7 באוקטובר ומלחמת 'חרבות ברזל'. מנגנונים אחרים אינם הולמים את אופיים של האירועים הנחקרים, בין היתר נוכח תלותם בדרג המדיני – אשר חלקו באירועים מתחייב להיבחן גם הוא".

לדבריה, "ישנה חשיבות מכרעת בנסיבות העניין לניתוק הזיקה מהדרג המדיני, בכל הנוגע ליכולת להגיע לחקר האמת ומבחינת האמון שיינתן בתוצאות החקירה. עוד קודם לדיון הממשלה, הובהר כי עמדת רה"מ הייתה כי אין מחלקות שיש צורך לחקור את אירועי ה-7 באוקטובר. השאלות היו אפוא קשורות לסוג מנגנון החקירה ולעיתוייה".

"נימוק זה אינו עומד עוד

מיארה ציינה בהמשך את קביעת הממשלה מפברואר האחרון, בה הוחלט כי "רוב מוחלט של חברי הממשלה סרבו שטרם בשלה העת להקים ועדה מסוג כלשהו, וזאת, בין השאר, בשל מצב המלחמה בו אנו עדיין מצויים". "מאז הדיון הקודם בממשלה השתנו הנסיבות באופן מהותי, המחייב שקילה מחודשת של העמדה" אמרה היועמ"שית. "בדיון התבססה הממשלה על הנימוק כי טרם בשלה העת לחק איירוע ה-7 באוקטובר – נימוק זה אינו עומד עוד".

"בפועל מתקיימת בעת הזו בחינה של אירועי ה-7 באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל על ידי מבקר המדינה בלבד, לאחר שזה הגיע להסכמה עם גופי הביטחון כי ניתן להתדקם בביקורת גם בנושאי הליבה" הדגישה. "התקדמות הביקורת מחייבת לקבל החלטה בנושא מנגנון החקירה העתידי לשם תיחום הגבולות, ושמא יגרם נזק בלתי הפיך הן לפעולות החקירה והן לזכויות הנחקרים. הימנעות הממשלה מקבלת החלטה באשר למנגנון החקירה מובילה למצב שלא נעשה התיחום הדרוש".

בסיכום דבריה היועמ"שית הבהירה לממשלה כי "קיים צורך להשלים את הדיון בשאלת המנגנון המתאים לבדיקת אירועי ה-7 באוקטובר ללא דיחוי, תוך התייחסות לכלל השיקולים שנזכרו לעיל. על הממשלה לקבל החלטה מנומקת בעניין, בהיותה החלטה מנהלית, ועליה להציג נימוקים אלו במסגרת ההודעה שתוגש לבית המשפט הדן בעתירה".