מיכל וולדיגר בראיון סרוגים: "נצליח להיות עם חזק יותר בזכות החוסן"
בראיון נרחב לסרוגים לרגל ציון יום בריאות הנפש העולמי, מספרת ח"כ וולדיגר על החשיבות של מערך בריאות הנפש דווקא בזמן המלחמה: "נוכל להיות עם חזק לא רק בזכות הנשק, אלא בזכות החוסן של מי שמפעיל אותו"
היום (חמישי) מציינים לראשונה בישראל באופן רשמי את יום בריאות הנפש העולמי אשר נועד בכדי להעלות למודעות הציבור את הנושא החשוב ובכדי ולפעול נגד הסטיגמה החברתית בנושא.
היום הבינלאומי שמצוין מדי שנה ברחבי העולם, זוכה למודעות לראשונה גם בישראל בזכות חוק שהעבירה חברת הכנסת מיכל וולדיגר בחודש יולי האחרון, הקובע כי היום יצוין ברחבי המדינה. כעת בראיון לסרוגים מספרת ח"כ וולדיגר ממפלגת הציונות הדתית על חשיבותו של היום ומרחיבה על מצב בריאות הנפש במדינת ישראל בצל המלחמה הקשה בה אנו נמצאים.
"השבעה באוקטובר העלה על נס את התחום הזה"
היום בזכות החוק שהעברת מציינים לראשונה בישראל את יום בריאות הנפש העולמי, מה בעצם המשמעות של הציון הזה? "החוק הזה הוא באמת חוק הצהרתי שבא לעלות למודעות ולהגיד לאנשים, רגע בואו נעצור, נבדוק מה קורה איתנו, נזיז רעשי רקע נבדוק איפה אנחנו עומדים. להחזיק את החוסן, להחזיק את הבריאות הנפשית של כולנו זה המהות.
וולדיגר שמתעסקת רבות בנושא הזה מרחיבה על העיסוק בכך בצל המלחמה: "זה נועד גם כדי להעלות את המודעות למחלות הנפשיות, המחלות הכרוניות. בעיניי סטיגמות שליליות נולדות מחוסר ידע, וכשכולנו נדע במה מדובר אז יהיה הרבה יותר קל לטפל במי שיש לו מחלה כרונית וצריך לקבל עזרה מקצועית. רצה מי שרצה והעשירי באוקטובר שזה יום הבריאות העולמי נפל בסמוך לשביעי באוקטובר והשביעי באוקטובר שכולנו חווינו כטראומה לאומית העלתה על נס את התחום הזה של דיכאונות, טראומה וחרדות. החוק הוא חשוב והוא מגיע כחלק מתוכניות רבות לריפוי וקידום של מערכת בריאות הנפש הציבורית. זה נעשה לצד הכנסת תכנים במערכת החינוך וככה בשילוב עם הרווחה והכנסת התודעה של של חוסן נהפוך לחברה הרבה יותר חזקה וטובה".
"ככל שהעזרה תהיה יותר מהירה הסיכון לפוסט טראומה יפחת"
יש לצערנו לא מעט לוחמים שחוזרים מהמלחמה עם פוסט טראומה, איך אפשר להתמודד עם זה, יש בכלל אפשרות למנוע? "נסביר, לא מגיעים מקרב עם פוסט טראומה! יש רבים מאיתנו שלא נלחמו והיו במעגלים כאלה ואחרים ונמצאים בטראומה, יש לה כל מיני סימפטומים של דיכאון ותפקוד לקוי אבל זה עוד לא מחלה כרונית".
"על פי מחקרים שנעשו בעולם ובארץ, 90 אחוז ממי שנמצא בטראומה אפילו אם היא קשה, יצליחו לצאת ממנה בלי פגע. יהיו יותר מהר יהיו פחות מהר אבל לרוב עם תמיכה של הסביבה הקרובה, הם יצליחו לצאת מזה".
לעומת זאת מסבירה וולדיגר: "יש את העשרה אחוז האלה שחשופים בסיכון מאד מאד גבוה להגיע לפוסט טראומה וזה כבר ממש מחלה כרונית שפוגעת בצורה קשה בתפקוד שפוגעת בתעסוקה, בזוגיות, ובבריאות הפיזית. לשם כך אנחנו רוצים כמדינה וכחברה למנוע את ההגעה לפוסט טראומה".
אך לח"כית מהציונות הדתית חשוב להדגיש: "יש איך לטפל ולא צריך להרים ידיים! זה משהו יותר כרוני והוא עלול ללוות את הבן אדם לשארית חייו, אבל יחד עם המגבלה הזאת אפשר לחיות חיים משמעותיים טובים ואיכותיים ביותר!".
ח"כ וולדיגר ממשיכה ומסבירה על הדרך שלפי דעתה תימנע מהגעה לסיטואציה הקשה הזו של פוסט טראומה: "כל אחד מאיתנו ולא רק חיילים, גם מעגלים שניים ושלישיים כולנו צריכים לדעת לסלק רעשי רקע בתוך הנפש שלנו, לדעת לנקות אותה לראות איך אנחנו מרגישים ואם יש לנו שם כאב, אז לא להתבייש לבקש עזרה".
"זה יכול להיות עזרה של המעגל הקרוב וזה יכול להיות עזרה מקצועית. התפקיד שלי כחברת כנסת הוא לגרום לכך שהמדינה תדע להגיע בכוחות עצמה לאנשים האלה שלא יודעים להושיט יד לעזרה. ככל שהעזרה תהיה יותר מהירה ככה יפחתו הסיכונים לפתח פוסט טראומה".
"נוכל להיות עם חזק לא רק בזכות הנשק אלא בזכות מי שמפעיל אותם"
בשנת 2021 היה אירוע מכונן עם איציק סעידיאן, ששרף את עצמו ומאז היה שיפור ביחס אליהם עם תוכנית 'נפש אחת', אבל עדיין פוסט טראומטיים מתלוננים על אטימות מהמערכת. מה המדינה עושה או צריכה לעשות בשביל לעזור להם יותר? "ברמה האובייקטיבית, לאתר התמודדות נפשית זה מאתגר מאד כי זה שקוף, לאתר משהו שקוף זה הרבה יותר מורכב ולפעמים הבן אדם עצמו לא יודע מה הוא מרגיש. וגם אם הוא יודע לפעמים קשה לאנשים מבחוץ לקבל את מה שהוא אומר, זה לא תמיד נראה לעין אז למערכת יותר קשה לתת זכאות ולהכיר בזה כמו בפגיעה פיזית לדוגמא".
חברת הכנסת ממשיכה ומבהירה: "זה שזה מורכב לא נותן לנו כמדינה זכות להתעלם מזה ולכן נולדה תוכנית נפש אחת והיא כל הזמן משתפרת. אני כחברת ועדת בריאות יכולה להגיד לך שישבנו על התוכנית הזאת מספר רב של פעמים ואנחנו כל הזמן עובדים בשביל לשפר אותה. יש לנו תוכניות מדהימות כולל צוותי משבר שמגיעים פיזית לאנשים לבית בכדי לעזור להם".
"אנחנו לא יושבים על זרי הדפנה ואנחנו כל הזמן עובדים על זה, זה השליחות שלי, הגעתי לכנסת בשביל לתקן את עולם הנפש ולהעצים את הבריאות הנפשית של כלל אזרחי מדינת ישראל. בעיניי אנחנו נוכל להיות העם החזק והטוב ביותר לא רק באמצעות כלי הנשק שלנו, הם רק משניים. נוכל להיות עם חזק יותר דווקא בזכות החוסן של האנשים שיושבים בתוכנו ומפעילים את אותם כלי הנשק. צריך שיהיה להם את החוסן את היכולת את ההבנה ואנחנו פועלים ונמשיך לפעול כדי לשפר את זה".
"אנחנו מרחיבים את כוח האדם בשירות הפסיכולוגי הציבורי"
סיוע נפשי היום עולה המון כסף לא דבר שלצערנו כל אזרח במדינה יכול להרשות לעצמו, איך לדעתך אפשר להנגיש את השירות הפסיכולוגי לציבור בלי שישלם הון תועפות על פגישה?
"חלק מהמשבר בתוך מערכת בריאות הנפש זה כוח האדם. אין מספיק פסיכולוגים במדינת ישראל גם במגזר הפרטי וגם במגזר הציבורי. בנוסף, הפסיכולוגים שנמצאים מעדיפים להיות בשוק הפרטי ואז המערכת הציבורית מתרוקנת. זה גורם לכך שבן אדם אשר זכאי על פי הקופה ללכת לפסיכולוג יחכה הרבה זמן לתור וכבר יעדיף ללכת לשוק הפרטי. ושוק פרטי מתנהג כמו שוק פרטי וככל שיש יותר צורך הם מעלים את המחיר".
חברת הכנסת סיפרה על התוכניות אותן היא מקדמת כיום: "חלק מהתוכנית שלנו זה להרחיב את כוח האדם בבריאות הנפש, זה היה מתוקצב בשנת-2024 וזה יהיה מתוקצב עוד יותר בשנת-2025. עם הפסיכאטרים כבר נחתם הסכם שכר חדש כדי לגרום ליותר ויותר מומחים מהשוק הפרטי להיכנס חזרה לשוק הציבורי. בנוסף יש לנו תוכנית שמעודדת סטודנטים לרפואה להתמחות בפסיכאטריה".
"גם הסכם מסגרת שכר עם הפסיכולוגים נחתם בימים אלה. דבר שיגרום לכך שהם יצטרפו לשירות הפסיכולוגי הציבורי. ברגע שזה יקרה ביתר שאת, אנשים לא יצטרכו ללכת למגזר הפרטי כי יהיה להם הרבה יותר שירותים במגזר הציבורי ובן אדם שיצטרך טיפול לא יצטרך לחכות חצי שנה לתור אלא רק שבועיים".
"אני מקווה שנפתור את הבעיה הזאת. מושקעים לא מעט משאבים, זמן, מחשבה ותוכניות. יש לנו תוכנית לאומית טובה ונמשיך להתקדם, אני בהחלט יכולה להגיד לך שביום הבריאות הנפש העולמי השנה למרות כל העצב שפוקד אותנו, יש לי אופטימיות בהקשר הזה ונמשיך לדאוג לכך שבריאות הנפש תהיה במקום שהיא ראויה להיות בו".
"מבקשת סליחה שלא היינו תקיפים מספיק"
לסיום חברת הכנסת וולידגר פונה במסר לציבור: "לפני יום כיפור שזה יום של חשבון נפש אני רוצה קודם כל לבקש סליחה. כבן אדם פרטי אם פגעתי וגם כנבחרת ציבור שלא לחצנו מספיק, ולא היינו תקיפים מספיק בנוגע לחיסול האויבים שלנו. היינו צריכים לעשות את זה יותר ואני מקווה מאד שנצליח לתקן את מה שלא עשינו מספיק ולעשות הרבה יותר טוב השנה הזאת".
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו