שאלה
מה צריכה לעשות בחורה מבוגרת שלא התחתנה, והשעון הביולוגי מתקתק? האם לקבל תרומת זרע?
תשובה
השאלה מתחלקת לשני חלקים: הצד ההלכתי והצד המוסרי.
מבחינה הלכתית, ודאי אסור לקבל זרע ישראל, הרי כבר נאמר במפורש בגמרא יבמות (לז ב) שאסור לאדם להוליד משתי נשים בשתי מקומות שונים, שאין ידוע ומפורסם אבי הילדים, כדי שלא יבוא אח לשאת אחותו. וכן נפסק בשולחן ערוך (אה"ע ב יא). וכדומה, אסור לייבם בתוך שלושה חודשים (יבמות מא א. ב"ש אה"ע יג סק"א) מחשש תקלות בעתיד. אלא כל זה לגבי תרומה מזרע ישראל אבל לא מזרע גוי (שו"ת אגרות משה אה"ע א י, עא. ב יא. ד לב אות ה. אמנם הגרמ"פ רק מתיר שם לנשואה).
וכל שהוא מכיר את אמו ואינו מכיר את אביו נקרא שתוקי (משנה קידושין סט א), ונמנה ברשימת פסולי החיתון (עיין שו"ת שרידי אש א עט). אמנם בשו"ת יביע אומר (י אה"ע י), הגר"ע יוסף כתב להתיר ילד כזה לבוא בקהל (אמנם כל זה בדיעבד ולא לכתחילה, אך הוא מעיקר הדין). לכן יתכן שהקשיים ההלכתיים ניתנים לפתרון.
אבל יש לפסול את האפשרות מכל וכל, מבחינה מוסרית, וזה בעצמו איסור הלכתי מן היותר חמורים.
ודאי רואים בתורה שרצון האישה ללדת הוא עניין קיומי, וחייה אינם חיים כשלא תלד, כמו שאמרה רחל אמנו: "הבה לי בנים ואם אין מתה אנכי" (בראשית ל א). וכן בשו"ת אגרות משה (אה"ע א י), הגרמ"פ משתמש בנימוק זה: "ידוע גם מהאמהות הקדושות שרצו להוליד וכל נשי דעלמא כן". אבל הבעיה המוסרית לא פתירה: זה לא מוסרי כלפי הילד. ילד צריך אבא ואמא. כך ברא הקדוש ברוך-הוא את עולמו. אנחנו יודעים שיש אלמנות, ויש גם גרושות – אבל זו באמת טרגדיה. אך בודאי אין זה לכתחילה. יש גם חד-הוריות שילדו מחוץ לנישואים, אך גם זה מצב נתון. אבל ילד צריך אבא ואמא אוהבים זה את זו.
ומה לגבי מצוקתה של הרווקה המבוגרת? אנחנו מבינים שהבחורה רוצה להתחתן, וצמאה להעניק אהבה ליצור קטן וחמוד – אבל למה מראש לייצר ילד למשפחה חד-הורית? הוא יהיה מסכן, זה לפעמים גרוע מאב שמת, כי לאותו ילד יש לפחות דמות אב. הרי קוראים לילד "יתום" אפילו כשרק אחד מהוריו איננו. כך גם בגירושין – האבא נמצא בעולם. אך לילד מתרומת זרע – אין כלום. ילדים שנולדו מתרומת זרע מתעוררים לפעמים בלילה, ובוכים: אבא, אבא.
וכבר כתבו גדולי ישראל בעניין: כלל גדול בידינו שאין מטיבים לאחד תוך גרימת רע לשני.
מה דעתך בנושא?
5 תגובות
0 דיונים
רועי
(קראתי רק את הכותרת... אבל בשבילך:) קלקול מוסרי נחשב בעצמו איסור הלכתי כי יש ציווי הלכתי מדאורייתא להיות מוסרי ("ועשית הישר והטוב", "והלכת בדרכיו" ועוד)
05:15 26.12.2014שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
אברהם
למרות כל הצער של אותם הבחורות, אין להן את הזכות להביא לעולם ילד בלי אבא כלל. זה ממש לגזול מאותה הנשמה את הזכות להיוולד בילד עם אבא ואימא. זה דומה...
למרות כל הצער של אותם הבחורות, אין להן את הזכות להביא לעולם ילד בלי אבא כלל. זה ממש לגזול מאותה הנשמה את הזכות להיוולד בילד עם אבא ואימא. זה דומה לאשה שמחליטה לעשות ילד עם השכן כי בעלה בחו"ל ולהביא ילד ממזר לעולם. למרות שכאן בודאי שהילד אינו ממזר ולא עברה שום עבירה, אולם בשני המקרים היא פועלת בצורה איגואיסטית לטובתה, היא פוגעת בכל חייו של אתו ילד.
המשך 15:10 25.12.2014שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
גיל
"אבל יש לפסול את האפשרות מכל וכל, מבחינה מוסרית, וזה בעצמו איסור הלכתי מן היותר חמורים." אפשר הסבר.?
17:42 24.12.2014שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
אליהו
רווקה מתבגרת - תעשי מה שנראה לך מוסרי, אחרי שנועצת בבני משפחתך ואחרים. אין לאיש בעלות על שאלות של מוסר.
14:45 24.12.2014שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
נעמה
הוא היה כמובן יכול להתייחס לדברים אחרים אבל הוא לא אוהב נשים שלא הולכות בתלם.
14:21 24.12.2014שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר