האם חילוני יכול להצטרף למפדל?
על השאלה הזו תצטרך כנראה איילת שקד להלחם עד לבחירות המקדימות.
כפי שפרסמנו ב'סרוגים' הודיעה היום שקד כי היא עוזבת את תנועת הליכוד, ומצטרפת למפדל, כשהיא מתעתדת להתמודד על מקום ברשימת המפדל לכנסת הבאה.
זו הפעם הראשונה בה אדם חילוני מתמודד על מקום ברשימה של המפלגה הדתית, אך התקדים הזה עלול להתבטל.
סעיף 4 (א) של חוקת המפדל, קובע כי "למפלגה יתקבל כחבר כל יהודי ויהודיה שומרי תורה ומצוות, או שומרי מסורת ישראל, המכיר ומזדהה עם מטרות המפלגה ושאיפותיה, והמתחייב ע"פ הצהרה בכתב לקבל על עצמו את חוקת המפלגה וציות להחלטותיה."
בהודעתה הבוקר על התמודדותה הצהירה שקד כי היא חילונית, מה שעומד בניגוד לסעיף החברות במפדל, המאפשר חברות רק לשומרי מצוות או מסורת ישראל.
עם זאת גורמים בועדת המפקד אומרים כי לשקד אין מה לדאוג. "ההגדרה שומרי מסורת התווספה לאחרונה והיא למעשה אומרת שכל מי שמתפקד מעיד על עצמו שהוא או דתי או שומר מסורת ישראל, שזו הגדרה רחבה מאוד." אומרים לנו בועדה.
לדברי אותו גורם מדובר בסעיף הצהרתי בלבד שבלתי ניתן לאכוף אותו. "מסורת ישראל זו הגדרה רחבה. גם חילונים רבים מאמינים במסורת ישראל." הם מוסיפים. "מי שמדליקה נרות שבת, או מי שעורך בר מצווה לילדיו או חוגג את ליל הסדר, לא שומר על מסורת ישראל?"
מצד שני אומרים לנו, כי גם אין דרך לאכוף את הכיוון ההפוך: "מה על דתי שמדבר לשון הרע? או שלא מקפיד על 3 תפילות? אין באמת דרך לבדוק את זה."
חשש מפסילה
ביום בו הכריז נפתלי בנט על כניסה למפדל והתמודדות על תפקיד היו"ר הודיע מטהו כי באותו היום לבד התפקדו 150 חילונים למפלגה.
בינתיים במפדל כולם מרוצים מכניסתה של שקד והמתפקדים החילונים, כשגם המועמדים המתחרים אורלב והרשקוביץ, מברכים על כניסתם של גורמים חדשים למשחק. אך לקראת הישורת האחרונה, כשמערכת הבחירות תתחמם אי אפשר לנבא האם תוגש עתירה לועדת המפקד לפסול את שקד בשל היותה חילונית.
אצל המתפקדים,קשה עד בלתי אפשרי לועדת המפקד לבדוק כל אחד ואחד מהם את דרגת קרבתו למסורת ישראל, אך בזירת המתמודדים, ייתכן והסוגיה תגיע למשפטנים ואפילו לבתי המשפט.
בעבר, היו מקרים בהם נפסל מועמד אפילו לאחר הבחירות המקדימות. משה פייגלין ושאול מופז נפסלו מרשימת הליכוד לכנסת בבחירות 2003 לאחר שהגיעו למקומות ריאליים בפריימריז. פייגלין נפסל בשל הקלון שהושת עליו בגלל הרשעתו בהמרדה ומופז משום שתקופת הצינון שלו מאז פרש מצה"ל לא הסתיימה.
במטה בנט, לא מתרגשים מהסעיף בחוקה הפוסל את שקד ואת המתפקדים החילונים. "הסעיף הזה הינו פריט ארכיאולוגי." הם אומרים.
"אנחנו מסתכלים קדימה, השינוי שנביא יפתח את הבית היהודי לכל עם ישראל". הם מוסיפים.
בעבר התרענו ב'סרוגים' על חוסר העדכון של חוקת המפדל שהתעדכנה בפעם האחרונה בתשס"ז (2007). על פי החוקה את יו"ר המפלגה תבחר הועידה הארצית והרשימה לכנסת תבחר על ידי המרכז, מה שאומר שכל תהליך הבחירות הפנימיות נמצא מחוץ לחוקה. האם גם סעיף החברות הופך ללא רלוונטי, את זה כנראה יכריעו משפטנים או אפילו בית המשפט.





תגובות
היא שומרת מסורת = מאמינה בתנך כמו רוב עם ישראל! אין ממה לדאוג! ההגדרה של דתי וחילוני היא מפגרת. לא יהיו לה שום בעיות. סתם קנטרנות.
החוקה צודקת שהיא תלך לליכוד רבותיי היקרים נכון! הגיע הזמן שנפסיק לדאוג לאינטרסים הקטנים שלנו (ישיבות ואולפנות וישובי ישע) נפסיק להיות מגזרים !!! אבל הנהגה אמיתית שרוצה להנהיג את המדינה כולה צריכה הנהגה שחייה על פי התורה שקשורה בנימי נשמתה בעולמה של תורה, מלך בישראל מצווה לכתוב לו ספר תורה מעצמו והיה הולך איתו ללמדך שהתורה היא לא רק בבית המדרש אלא היא גם במלכות. הרבה חילונים הם קשורים במידה רבה לסורת ישראל ובערכי היהדות אבל בכדי להנהיג יש צורך בקרטיונים יותר גבוהים מלהיות קשור בערכי היהדות. מי שמסתכל הרי יש הרבה חברי כנסת בליכוד שהם טובים כמו איילת שקד אבל מה לעשות בשעת גורליות הם מתבלבלים ונכשלים. כאן המקום לציין שגם בציבור הדתי יש בילבולים ולכן המתפקד עליו לבחור אנשים שעליהם הוא יוכל לסמוך בעניים סגורות, שתורה תנחה אותם בהחלטות ולא שיקוליים אנושיים שמקורם בתרבות זרה.
קשקוש בלבוש, ממתי חילונים הם לא שומרי תורה ומצוות? "חילוני/דתי" אלו הן הגדרות סוציולוגית - חברתיות נטו, איפה נשמע דבר כזה בהלכה? חילוני הוא פחות יהודי מאשר "דתי שומר תורה ומצוות". אני מתבייש שהדברים כתובים בחוקה שלהם, שחור על גבי לבן (תרתי משמע).