ברקע הוויכוח בישיבת הממשלה בשאלת מימון פרויקט הוספת מקומות הכליאה למאסר מחבלים שנתפסו מאז ה-7 באוקטובר, השר איתמר בן גביר מוציא הודעה משותפת של המשרד לביטחון לאומי יחד עם שירות בתי הסוהר, בו הם מבהירים את חומרת המצב בשטח.

"מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל, נקלטו בשירות בתי הסוהר 4,912 אסירים ביטחוניים. תקן הכליאה בשב"ס עומד על 14,500 כלואים, בעוד שמספר הכלואים בפועל עומד על למעלה מ21,000. לאור התפוסה הגבוהה בכ-50% מתקן הכליאה תוך שימוש בפתרונות זמניים, לצד עליה מתמדת של עשרות עצורים ביום, בעוד מספר ימים שירות בתי הסוהר לא יוכל לקלוט אסירים ביטחוניים נוספים".

מתקן שב"ס עם מחבלי חמאס (צילום: חיים גולדברג/פלאש 90)

"על מנת שלא לפגוע במאמץ המלחמתי, שירות בתי הסוהר והמשרד לביטחון לאומי הציגו לממשלה תכנית חירום לצורך המשך קליטת אסירים ביטחוניים נוספים, ככל שהתוכנית תמומש, ניתן יהיה לקלוט אסירים נוספים".

מי צריך לממן?

כזכור בפני השרים מונחת הבקשה של המשרד לביטחון לאומי לתקציב במאות מיליוני ש"ח את הגדלת בתי הכלא, אך זה גורר כעס בקרב שרי הממשלה המתנגדים לקיצוץ הרוחבי על חשבון המשרדים שלהם.

הצעת ההחלטה מבקשת לבצע קיצוץ רוחבי בכלל משרדי הממשלה לטובת מימון צרכי הכליאה בסך של כ-0.3 אחוז, וכן הפחתה בכוח אדם הממשלתי.

דרישה זו גוררת כעס רב בקרב שרי הממשלה שקובלים על הקיצוץ למרות שכבר אושר תקציב המדינה המעודכן, ודורשים שהמימון לפרויקט יגיע ממקורות תקציביים של המשרד לביטחון לאומי בראשות איתמר בן גביר, שאחראי על שירות בתי הסוהר.

לפי בקשת המשרד לביטחון לאומי, יש צורך קרוב ל-1,000 מקומות כליאה עד סוף 2024, שיצריך תקציב של 186 מיליון ש"ח השנה, 278 מיליון ש"ח בשנת 2025 ועוד כ-111 מיליון משנת 2026 והלאה.