מבזקים
סרוגים

אלו האתגרים איתם תתמודד אוגדה 36 באל בורייג'

מול 1,000 מחבלים לפחות, בלי מח"ט חמאס שחוסל ועם תגבורת מגדודים אחרים של מחנות המרכז. אלו מקצת האתגרים שעומדים בפני אוגדה 36 שנלחמת באל בורייג' במרכז הרצועה

אריה יואלי | חדשות סרוגים
ט"ו טבת התשפ"ד
אלו האתגרים איתם תתמודד אוגדה 36 באל בורייג'
אלו האתגרים איתם תתמודד אוגדה 36 באל בורייג' צילום: 1000 מחבלים מחכים באל בורייג' (דובר צה"ל)

ישראל במלחמה היום ה-82. אוגדה 36 התחילה שלשום את הלחימה בשכונת אל בורייג', זו אחת משכונות "מחנות המרכז" בין עזה לחאן יונס. היא מורכבת מ-4 גדודים לפי האזורים: אל בורייג' ואל מואזי, ודרומית יותר דיר אל באלח ונוסראת.

התקיפה של מחנות המרכז נעשית לאחר השלמת המאמץ המרכזי של צה"ל בצפון הרצועה – העיר עזה וסביבתה, ומאמץ מקביל בחאן יונס, שנחשבת כבר לדרום הרצועה.

הלחימה באזור אל בורייג' מציבה בפני צה"ל אתגר. עד עכשיו נכנסו הכוחות לקרב מול גדוד מבודד משאר גדודי המחבלים שכבר הושמדו, ואילו כאן יש עימות מול מחבלים שמקבלים תגבורת באנשים מגדודים אחוריים יותר. עם זאת, יש לציין כי מח"ט מחנות המרכז איימן נופל, חוסל בשבועות הראשונים של המלחמה.

ההערכה בצה"ל היא כמו בשאר הגדודים, גם באל בורייג' יש כ-1,000 מחבלים עם מערך פיקוד ושליטה עצמאיים. גם הפעם, ינסו בצה"ל לחסל את מפקדי הגדודים ולשבש את העברת הפקודות מלמעלה למטה, כפי שהצליח בקרבות הקודמים.

כוחות צה"ל באל בורייג' (דובר צה"ל)

אחרי פירוק מערך הפיקוד, הופכים המחבלים לחוליות בודדות שמנסות לפגוע נקודתית בחיילים, זה עולה בנפגעים, אבל זה לא משבש את המאמץ המרכזי של טיהור השטח. בכל בית אליו נכנסים הלוחמים הם מוצאים אמצעי לחימה, בסביבות הבתים, גם במוסדות ציבור כמו בתי ספר, מסגדים ואתרי סיוע של אונר"א מוצאים פירים.

טיהור הפירים והמנהרות גם הוא נעשה בצורה יסודית ולכן העניין לוקח שבועות ארוכים כשכל פעם מתגלים עוד ועוד יכולות שצה"ל משמיד לחמאס.

מפקד אוגדה 36 תא"ל דדו בר כליפא בלחימה (צילום: דובר צה"ל)

כדי לקבל מושג על יחסי הכוחות בעזה, ב-16 יום של לחימה בשג'עיה חוסלו 935 מחבלים בוודאות וההערכה היא כי עוד כ-150 חוסלו וטרם אותרו. בנוסף נעצרו כ-300 מחבלים, חלקם אנשי נוחב'ה ומחבלים שהשתתפו בטבח של ה-7.10.

מול 1,500 האבדות של חמאס, ספרה אוגדה 36, 16 הרוגים ועוד כמה עשרות פצועים. למרות המחיר הכואב, מדובר ביחס אבדות/פגיעות טוב מאוד למלחמה מודרנית.

אוגדה 36 אל בורייג' ישראל במלחמה שג'אעיה