אל תבלבלו בין התפתחות לדרווניזים
מושג ההתפתחות מושרש עמוק במחשבה היהודית. דרווין ניסה להסביר את התופעה (כיצד היא פועלת). תאוריה זו, למרבה האירוניה לא הוכחה מעולם ונשארה עד היום בגדר סברה בלבד - תאוריה ותו לא. הדרוויניזם מעולם לא אומת בשום ניסוי מדעי כל שהוא.

לדוגמה, הם מסבירים את הפסוק "ויברא אלוהים את האדם בצלמו… זכר ונקבה ברא אותם" (בראשית א' 27) בכך שאדם וחוה נבראו כגוף אחד, כאשר צד אחד הוא זכר והשני נקבה, ואחר כך הופרדו. כדי להוכיח את הפסוק שבו מתוארת בריאת חוה מצלע של אדם הם מציעים למשש בבית החזה ולהיווכח שאכן חסרה צלע. חבל שבאותה הזדמנות הם לא מסבירים מדוע חסרה צלע זהה גם אצל הנשים.
אולם הניסיון העקר זה לאחד בין הדרוויניזם לבריאה נועד לכשלון.
תופעת ההתפתחות (שהעולם משתנה ומתפתח, ומכיל יצורים ושרידי יצורים בדרגות התפתחות שונות) הייתה מוכרת עוד לפני דרווין. תופעה זו אף מעוגנת בדברי חז"ל. מושג ההתפתחות מושרש עמוק במחשבה היהודית. לדוגמא: הרב קוק כותב בספרו אורות הקודש ש"תורת ההתפתחות… היא מתאמת לרזי עולם של הקבלה יותר מכל התורות הפילוסופיות האחרות".
מה שדרווין ניסה לעשות זה להסביר את התופעה (כיצד היא פועלת). הסבר זה מכונה היום בשם "דרוויניזם". תאוריה זו, למרבה האירוניה לא הוכחה מעולם ונשארה עד היום בגדר סברה בלבד – תאוריה ותו לא. הדרוויניזם מעולם לא אומת בשום ניסוי מדעי כל שהוא.
יתרה מזו, לאחרונה אף התגלו בכתביו של דרווין, מה הייתה האידאולוגיה שעמדה מאחורי התאוריה שהגה: נתברר שתורתו של דארווין היא "אידיאולוגיה": הלבשת איצטלא מדעית על השקפת עולם פוליטית וחברתית, הרחוקה מ"אמת מדעית" צרופה, האמורה להיות חפה מהשקפות כאלה וכל כולה לא באה אלא לבסס את תורתו של ידידו קארל מרקס.
ראו על כך במאמרו של שלמה אבינרי: "כך רתם קרל מרקס את צ'רלס דארווין לקמפיין להפצת הסוציאליזם" – הארץ 17/04/09. כל כולה של התיאוריה לא באה אלא לנגח את הנצרות ויחד איתה כל אמונה, ומשם מה הצליחה לקנות לה שביתה אצל המונים, ככל הנראה מפאת בעיות חברתיות רבות שהציפו את אירופה בזמנו.
מה לכל זה ולתורת ישראל? ביסודו של הדרוויניזם יש שלילה מוחלטת של גורם שמחוץ לטבע (לעולם) המניע את "ההתפתחות העולמית" בניגוד לתורת ישראל האומרת במפורש שאלוהים הוא המניע את העולם, ואף נותן לו כיוון ויעד, בעוד הדרוויניזם מדבר על עולם חסר כיוון ותכלית.
ולכן כל ניסיון לטייח את ההבדל המהותי בין תורת ישראל לדרוויניזם מראה על חוסר הבנה ממדרגה ראשונה, ויש בו אף שמץ של כפירה – להכתיב כביכול לא-לוהים איך הוא צריך לפעול בעולמו. – כאילו א-לוהים כפוף לתאוריה של דרווין והוא עובד אצלו.
לכן, צדק המדען הראשי של משרד החינוך בהטילו ספק בדרוויניזם, ובדרישתו ללמד גם על הבריאה, וזו בושה שהשר הממונה עליו נכנע לקבוצת צעקנים שאין להם ולו שמץ של ידע מדעי ותאולוגי בנושא, והחליט לסיים את תפקידו. מה חבל שכמה דתיים נפלו גם הם במלכודת הזו, ובבואם להגן על תורת ישראל, הציגו את הבנתם הילדותית בפסוקי בראשית.
לו רק היו טורחים לקרוא את מדרשי חז"ל, על פסוקים אלו, כבר היה מבינים שאין להבינם כפי שמלמדת הגננת ילדים בגיל 3-5. חבל שהרצאות ומאמרים מעין אלו המושמעים על ידם, גורמים אצל רבים לביזוי התורה, וכיבוי מאור הדת ורק גורמים רעה.
יש לצין כי ההתמודדות עם הדרוויניזם נלמדת כבר שנים בבית המדרש של הטכניון. רבים מחברי הסגל שם השתתפו בשעורים שעסקו בהם, ובהבדל בין תורת ההתפתחות לבין הדרוויניזם, מההרצאות האחרונות והמאמרים, של הדתיים "מגיני הדרוויניזם", מתברר כנראה, שהם לא היו מחובשי ספסל הלימודים בשעורים אלו.