זו תופעה קבועה לפני מערכות הבחירות. מפלגות בגוש המרכז-שמאל מבליטות שיש להם נציגים דתיים לאומיים, ומנסות לפתות אליהם מצביעים סרוגים "מתונים", עם מסרים מרוככים וממלכתיים.

דמויות סרוגות כמו משה קינלי טור-פז, אלעזר שטרן, חילי טרופר מוקפות לחזית. אפילו מזכירים את מיכאל ביטון או פנינה תמנו-שטה בתור נציגים אותנטיים של הציונות הדתית האמיתית והמתונה.

אבל מנגד ישנם רגעים שהאמת יוצאת לאור, המחיצות (תרתי משמע) נופלות והיחס האמיתי כלפי העולם הדתי-לאומי יוצא במלוא עוזו וחושף כמה אסור לסמוך על אותם מנהיגים.

על האירוע האנטישמי שקרה בעיצומו של יום הכיפורים בתל אביב כבר נשפך הרבה דיו ודמעות. מופע של שנאה ורוע מתפרץ על ידי אנשים שאין להם שום קשר לערכים דמוקרטיים וליברלים – אלא רק שנאה יוקדת לכל מה שמריח מסורת ודת.

המתקפה נגד המתפללים בתל אביב (צילום: תומר נויברג/פלאש 90)

העניין שמדובר באמת בקומץ קטנטן שככל הנראה לא מייצג אפילו את מרבית תושבי תל אביב, קל וחומר את הציבור החילוני הכללי.

הבעיה האמיתית החלה בכלל בצאת החג – שהאירועים המזעזעים החלו להתפרסם, ועימם התגובות מצד הפוליטיקאים.

אלימות בתמיכת לפיד וגנץ

מה שהיה לאירוע קיצוני של מיעוט אלים, קיבל גושפנקה 'מוסרית' ממנהיגי האופוזיציה, שהתייצבו בעד אותם מתפרעים והבהירו לציבור הדתי ושומר המסורת שאין להם מקום במרחב הציבורי בישראל.

ממרב מיכאלי ואיווט ליברמן כמובן שלא הייתה שום ציפייה, הרי הם חיים ונושמים מסרים אנטי-דתיים, ומזה הם מצדיקים את הקריירה הפוליטית שלהם בשנים האחרונות.

כדי לצפות בסרטון זה, אנא הפעל JavaScript , ושקול לשדרג לדפדפן שתומך ב HTML5 video .

לפיד מגיב להתפרעות בתל אביב

אבל יש שניים אחרים – יאיר לפיד ובני גנץ – שבחרו לעמוד עם המתפרעים מהזרם הכי קיצוני במחנה השמאל, ולהפנות אצבע מאשימה לקואליציה ולראש הממשלה נתניהו בעצמו.

לפני שנמשיך חשוב להדגיש כמה עובדות – אירוע התפילה של ארגון "ראש יהודי" הוא יוזמה פרטית שנהוגה כבר כמה שנים. כן, גם בשנים שבהן לפיד וגנץ היו ראשי הממשלה (הרשמי וגם החליפי).

המתקפה נגד המתפללים בתל אביב (צילום: תומר נויברג/פלאש 90)

אין שום קשר לממשלה, לרפורמה המשפטית או לניסיון לשנות סטטוס קוו במרחב העיר העברית הראשונה.

בתגובות שלהם לתקרית האנטישמית במהלך כיפור, גנץ ולפיד החליטו לישר קו עם הקולות הכי מסוכנים בשמאל הישראלי, כנראה מאימת צייצני הטוויטר ומובילי כוח קפלן.

שוב השניים האלו הוכיחו שהם מובלים וחסרי עמוד שדרה מוסרי, כשזה מגיע לעמוד מול הבייס שלהם ולהגיד – 'עד כאן', שיש דבר כזה קו אדום והוא עובר במניעת חופש דת ליהודים.

האמת יצאה לאור

למרות הניסיון להתחפש כל השנים, יאיר לפיד לא באמת השתנה מאז אותו מאמר בשנת 2005, אז הבהיר שכל מטרת ההתנתקות הייתה ללמד את המתנחלים והציבור הדתי-לאומי לקח ולהוכיח מי בעל הבית (השמאל הליברלי כמובן).

אז לפיד רצה לגרש אותם מתחומי הקו הירוק, ועכשיו הוא רוצה לגרש אותנו גם מהערים הגדולות. כנראה שמבחינת לפיד דתיים טובים לקול בקלפי, קצת פחות להיות שכנים שלו.

והאכזבה האמיתית היא כמובן גני גנץ, שברגע אחד שרף את כל התדמית השקרית שהוא ניסה לעטוף את עצמו.

גנץ (צילום: תומר נויברג/פלאש 90)

גנץ הוכיח שהוא לא ממלכתי, לא 'מרכז' ולא יכול להוביל לקול שפוי, כאשר הוא סירב לגנות את המתקפה הנוראית נגד מתפללים בתל אביב.

כל הטרופרים, הכהנאיים או השטרנים לא יכולים לכסות את הערווה שהתגלתה בצאת הצום –  מפלגות מרכז והשמאל לא באמת רוצות לאפשר מקום לציבור הדתי,, אלא אם הם כנועים כפי שהם אוהבים.

טרופר וכהנא (צילומים: אוליבייה פיטוסי, יונתן זינדל/פלאש 90)

אבוי לעם ישראל שאלו מנהיגיו, בושה שבשנת 2023 פוליטיקאים שאמורים להיות הקול המפייס והמרגיע של הציבור שלהם, מעדיף משיקולים פוליטיים להימנע מהתייצבות לצד האמת.

האלימות שהתפרצה עלולה להסלים, ואולי לא ירחק היום שדתיים יפגעו פיזית בתל אביב ובתי כנסת ישרפו בשם "מלחמת הקודש" שהוכרזה נגד הדתיים, ואז לפיד וגנץ כבר לא יוכלו לרחוץ את ידיהם ולהגיד שאין להם אחריות.

"ריחמתי עליו" | חנוך דאום: הרגע שגרם לי לבכות בכיפור

היתרון היחיד זה שהאמת יצאה לאור.

טוב יעשה המצביע הסרוג אם יזכור בבחירות הבאות את מוצאי יום הכיפורים 2023, ואת סטירת הלחי מצד בני גנץ ויאיר לפיד.

לפיד וגנץ בחרו להפנות את הגב לציבור שומר הדת והמסורת, הגיע הזמן שבפעם הבאה הציבור הזה יתנתק מהם גם, לפחות פוליטית.