סגן ראש עיריית תל אביב חיים גורן חושש בראיון לסרוגים מכך שהעיר נחטפת לה מתחת לרדאר בידי קיצוניים.

האירועים הקשים אמש (שלישי) בתל אביב בהם הותקפו הרב יגאל לוינשטיין וישראל זעירא על ידי המון מוסת מתחברים לאווירה הקשה בו נתון הציבור הדתי בעיר בשנה האחרונה. ההחלטה של עיריית תל אביב לאסור הצבת מחיצות בכיכר דיזינגוף ביום כיפור הקרוב הוסיפה לתחושה שהנרדפות שאותם חווים הדתיים.

גורן מתאר את הלך הרוח בו הוא נתון בחודשים האחרונים. "התחושות שלי מאוד קשות כבר תקופה ארוכה", הוא מספר בכאב. לדבריו "כבר כמה חודשים הציבור הדתי והמסורתי בעיר מרגישים לא לגיטימיים ושהעיר הופכת להיות לא ליברלית. דעות שונות אנשים שונים. גורמים קיצוניים רבים מנסים לתת את התחושה שיש מקום רק לגוון אחד ומי שלא מתיישר עם הקו הוא לא לגיטימי".

כדי לצפות בסרטון זה, אנא הפעל JavaScript , ושקול לשדרג לדפדפן שתומך ב HTML5 video .

(תיעוד: התקיפה והקריאות כנגד הרב יגאל)

גורן: "קורא לחולדאי לבוא ולהגן עלינו"

סגן ראש העיר שולח מסר לאלו המבקשים לפגוע במרקם הפלורליסטי: "אנחנו מביעים אמירה, אתם התבלבלתם, תל אביב הוקמה כעיר העברית הראשונה עם זהות יהודית מאוד חזקה, בתי כנסת, הקפות שניות ועוד. אותם אנשים שהגיעו ממקומות אחרים ושוכרים דירת שותפים פתאום הם יחליטו איך העיר צריכה להיראות? לקראת יום הכיפורים הקרוב גורן מתריע מפני אלימות שתופנה כלפי המתפללים. "אני חושש מאוד, גם כתבתי לראש העיר שאנחנו בסוג של סיכון למלחמת יום כיפור".

חולדאי (צילום: חיים גולדברג\פלאש 90)

לדבריו: "באמצע היום הכי קדוש ובתפילת נעילה תהיה פה פרובוקציה ושימוש באלימות מילולית ופיזית כדי לפגוע בציבור המאמינים בעיר וזה דבר שכל העולם יהיה בהלם טוטאלי. אני מאוד חושש מזה ולכן אכנס היום את כל הגורמים, הגבאים, ראשי הקהילות והרבנים שקשורים לנושא התפילות במרחב הציבורי בעיר כדי להבין איך מתמודדים עם הדבר הזה. אנחנו לא רוצים לבוא ולוותר ולהיכנע לגורמים הקיצוניים. יכול להיות שיגיעו 2,000 איש להתפלל לבוא ולהתחבר ומצד שני יגיעו 20 אנשים עם מגפונים".

ראינו מה קרה עם הסוגיה סביב ישיבת מעלה אליהו שמיטל להבי וראובן לדיאנסקי היה מעורבים בזה?

"זו תקופת בחירות ולצערי מי שנותן את הטון אלו הקיצוניים וכולם מתיישרים כדי לא ליפול לפה שלהם ולהצטייר לכאורה כלא ליברלים בהפוך על הפוך, כמה אבסורד. אני פניתי לראש העיר שיוציא הצהרה שהוא ושאר מנהיגי הציבור יראו באופן קשה מאוד ויעשו הכל כדי שלא תהיה פגיעה בתפילות ובחופש הדת במרחב הציבורי. פגיעה בחופש פולחן זו עבירה פלילית".

העימותים בתל אביב אמש נגד הרב לוינשטיין (צילום: אבשלום ששוני\פלאש 90)

בחג הקורבן האחרון הייתה הפרדה מלאה בין המוסלמים, היכן הייתה עיריית תל אביב אז?

"אין לי בעיה עם זה, זה חופש פולחן וזה בסדר. עד היום גם אנחנו עשינו את זה ככה וקיימנו את האירועים האלה. הגיעה אורנה ברביבאי שמתמודדת לראשות העיר ומוציאה סרטון שהיא רוצה להוציא את הדת מהעיר ואומרת שאם אתם רוצים להתפלל תלכו לתוך בתי הכנסת.

בעצם היא אומרת לעשות מרתון תל אביב, מצעד גאווה, מרוץ נשים וכל מיני ירידים, הכל אפשרי במרחב הציבורי בתל אביב יפו, אבל תפילה, הדבר הבסיסי ביותר בזהות היהודית שעליה הוקמה העיר הזאת, זה כבר לא, תתכנסו בתוך הבתי כנסת, תסגרו את הדלתות ושאף אחד לא יראה".

(צילום: יונתן זינדל\פלאש 90)

חולדאי נכשל כראש עיר בהקשר חופש הפלורליזם?

"ראש העיר וכל גורמי העירייה צריכים לעשות הכל כדי לאפשר את התפילות כסדרם באופן המסורתי. אני לא יודע אם הוא נכשל עדיין, אני מקווה שלא ייכשל. אני מצפה ממנו ומכל מנהיגי הציבור הליברלי שקורא לעצמו ככה בעיר ובמדינה לבוא ולהגן עלינו. תשמרו שנוכל לקיים את תפילת נעילה של יום הכיפורים".