מבזקים
סרוגים
ההתנגשות הבאה

היועמ"שית: לדחות את "חוק הנבצרות" לכנסת הבאה

היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה משיבה לבג"ץ בעניין "חוק הנבצרות" ואומרת שיש לדחות את כניסתו לתוקף: "חוק יסוד אינו יכול לשמש כמעין משאב פרטי לבעיות פרסונליות"

ג' תשרי התשפ"ד
היועמ"שית: לדחות את "חוק הנבצרות" לכנסת הבאה
היועמ"שית: לדחות את "חוק הנבצרות" לכנסת הבאה צילום: צילומים: מארק ישראל סלם, יונתן זינדל/פלאש 90

לקראת הדיון בעתירות נגד "חוק הנבצרות" שיתקיים ביום חמישי הבא (28/09), היועצת המשפטית לממשלה מפרסמת את חוות דעתה וקובעת שיש לדחות את תחולת החוק רק לכנסת הבאה, על מנת למנוע חשד לשימוש פרסונלי בחוק.

בכתב התשובה נכתב כי "חוק יסוד אינו יכול לשמש כמעין משאב פרטי המסלק מן הדרך בעיות פרסונליות מתחום טוהר המידות והדין הפלילי".

היועצת המשפטית לממשלה ציינה כי באמצעות דחיית התחולה, לכל הפחות לכנסת הבאה, תינתן לטענתה האפשרות לעצב את ההסדר מתוך "ראייה משטרית רחבה, במבט צופה פני עתיד ומאחורי מסך בערות".

אוחנה: נקים בית משפט חדש שיחליף את בג"ץ
אוחנה: נקים בית משפט חדש שיחליף את בגצילום: אוחנה: נקים בית משפט חדש שיחליף את בג

הרכב מורחב בראשות אסתר חיות

כזכור אחרי הדיון הקודם על חוק יסוד הנבצרות, בו השתתפו שופטים חיות, פוגלמן ועמית, הודיע בית המשפט העליון כי החליט לא לדחות את העתירה, והשופטים הוציאו 'צו על תנאי' לממשלה בו היא צריכה להסביר מדוע החוק לא יכול לחול רק מהכנסת הבאה.

בנוסף הוחלט כי יתקיים דיון נוסף על החוק, והוא ייערך בהרכב מורחב של 11 שופטים.

שופטי בג"ץ (צילום: יונתן זינדל/פלאש 90)

השופטים שידונו בעתירה הם הנשיאה אסתר חיות, המשנה לנשיאה עוזי פוגלמן, יצחק עמית, נועם סולברג, דפנה ברק-ארז, ענת ברון, דוד מינץ, יוסף אלרון, יעל וילנר, עופר גרוסקופף, ואלכס שטיין.

במהלך הדיון הראשוני שהתקיים בחודש יולי בנוגע לעתירה הקוראת לבטל את "חוק הנבצרות" שנחקק כתיקון לחוק יסוד– הממשלה, טען השופט עוזי פוגלמן כי למרות הביקורות והסכנה בביטול סמכות הכנסת, לבג"ץ יש סמכות לבטל חוקי יסוד שחוקקו נבחרי הציבור.

ראשי הקואליציה נגד בג"ץ: "מבטלת את הדמוקרטיה"
ראשי הקואליציה נגד בגצילום: ראשי הקואליציה נגד בג

פוגלמן טען: "המשפט הפוזיטיבי הוא לא כזה. יש דוקטרינה של שימוש לרעה בסמכות יש דוקטרינה נוספת. אדוני כאילו מדבר בחלל ריק, אבל אין חלל ריק. מבחינת המשפט הפוזיטיבי, בית המשפט מוסמך לבקר חוקי יסוד על סמך דוקטרינות שנקבעו בפסיקתנו בהרכב מורחב".

בג"ץ חוק הנבצרות חוק יסוד