ראש השנה מתהדר בסימנים רבים, שאחד מהם הוא התפוח בדבש עם האמרה המוכרת "שנה טובה ומתוקה", אבל מה אנחנו באמת יודעים על הסירופ המתוק והדביק? הנה כמה דברים על דבש שאולי יפתיעו אתכם.
הדרך אל הצנצנת
הדרך בה נוצר הדבש היא סוג של פלא: הדבורים אוספות ומוצצות צוף מפרחים וצמחים שונים, שלא נכנס לקיבה שלהן אלא לאיבר ייחודי בשם "קיבת הדבש", שם מתרחש ייצור הדבש וממנו הוא עובר לכוורות. חוץ מהכנת הדבש, בתהליך זה הדבורה אחראית גם לפיזור האבקנים של הפרחים למקומות אחרים, דבר שדואג להמשך החקלאות.
סוגי הצמחים
אם בילדות למדנו כי הדבורים אוספות צוף מפרחים, תופתעו לגלות כי לא רק. ישנם סוגים שונים של דבש המגיעים מסוגים שונים של פרחים וצמחים. בישראל, רוב מוצרי הדבש מופקים מהצוף של פרחי בר, אך ניתן למצוא דבש המופק מעצי הדר, אקליפטוס, אבוקדו, חמניות ועוד, וגם צמחי תבלין שונים כגון רוזמרין, זעתר מרווה ועוד.
בהרי ההימלאיה ישנם צמחים שנחשבים לרעילים או שהם מקור לסמים פסיכואליים, והדבש המיוצר על ידי דבורים באיזור זה לעיתים יכונה "דבש משוגע" שמשמש גם לריפוי בתרבויות שונות.
סגולות הדבש
רבים יעידו כי הדבש הוא מקור לסגולות רפואיות ובריאותיות, למרות שאינו עשיר במרכיבים תזונתיים ומכיל בעיקר סוכרים. הסיבה לכך היא נוגדי החמצון הקיימים בדבש, אשר קיימים גם בתפוח, ולכן השילוב בין השניים בראש השנה מעשירים את הגוף בנוגדי חמצון שתורמים לבריאותנו יותר מאשר לצרוך אותם בנפרד.
בגרמניה למשל, אבקת הדבורים אשר מכילה את האבקנים המשמשים לייצור הדבש, מוכרת כתרופה בפני עצמה. נוגדי החמצון בדבש, יחד עם הויטמינים והמינרלים, מסייעים להגברת קצב זרימת הדם שעוזרים לבריאות הלב וירידה ברמות לחץ הדם והכולסטרול הרע LDL.

ערכים תזונתיים
אמנם הדבש מורכב בבסיסו מסוכר, אך בניגוד לסוכר לבן, צוף הדבורים בדבש הוא נוזל עשיר שמכיל כ-250 חומרים שונים, לרבות חומצות אמינו, ויטמינים, מינרלים, אנזימים ונוגדי חמצון.
לפי נתוני משרד החקלאות האמריקאי USDA, במאה גרם דבש 304 קלוריות וכפית דבש מכילה בערך 20-30 קלוריות. בנוגע למינרלים, הדבש מורכב מלמעלה מ-30 מינרלים שונים, אך בכמויות נמוכות יחסית, בדומה לריכוז הויטמינים שלו. לאנזימים המצויים בדבש יש תכונות אשר משפרות את מערכת העיכול.
סוגי דבש
כשזה מגיע לסוגי הדבש – תוכלו למצוא שניים: דבש גולמי שנמכר "היישר מהכוורת", ודבש מעובד שעבר תהליכי פסטור שהופכים אותו לפחות דביק, ומאריכים את חיי המדף שלו. הדבש הגולמי הוא יותר עכור ונוזלי ומכיל כמויות זעירות של שמרים שעווה ואבקה, אך יעיל יותר במקרי ריפוי וחבישה של פצעים קשים.
צבעו של הדבש יכול לנוע בין ענבר זהוב ובהיר לחום כהה, וההבדלים נובעים מתכולת המינרלים. כאשר התכולה גדולה יותר, צבעו של הדבש יהיה כהה יותר. באשר לטעם, זה תלוי בפרחים מהם נלקח הצוף.
מה דעתך בנושא?
0 תגובות
0 דיונים