הוויכוח על המספרים. אתמול (שני) דיווח יואלי ברים, כתב לענייני חרדים בגלי צה"ל על ירידה חדה במספר המתגייסים החרדים לשירות צבאי בצה"ל. על פי הדיווח רק כמחצית ממספר החיילים החרדים המתוכנן על פי היעדים התגייס. עוד דיווח כי מתוך 164 מגויסים כ-30% מתוכם הם בני הציונות הדתית, שיובאו על מנת להשלים את סדר הכוחות המבצעי הנדרש בעקבות המחסור.

יוסי לוי מנכ"ל עמותת נצח יהודה, עמותה אשר הוקמה על ידי רבנים חרדים בשיתוף האגף הביטחוני-חברתי במשרד הביטחון וצה"ל, יצא בחריפות נגד הדיווח והכתב, ובציוץ שפרסם בטוויטר כתב: "איך גוף גדול ומכובד כמו גלי צה״ל מרשה לעצמו ליפול בבורות מוחלטת בנתוני גיוס חרדים ולהפריע לנו כל גיוס מחדש לשלב חרדים בצה״ל. איך, מי שלא הבין, הגיוס האחרון לנצח יהודה הוא מהטובים בשנתיים האחרונות. יואלי חברי, הבהרתי לך שאתה טועה ובכל זאת הלכת ופרסמת למה".

יוסי לוי מנכ"ל עמותת נצח (ללא קרדיט)

330 חיילים חרדים בשבועיים האחרונים

לוי צירף את המספרים שיש בידו, לפיהם, לנצח יהודה התגייסו בשלב הראשון מעל 100 לוחמים שכולם חרדים. הציונות הדתית שצוין כי הם 30% מכלל המתגייסים כלל לא נספרת בנתון הזה. עוד ענה לוי כי יעדי גיוס הם רק של הממשלה והם בוטלו לפני 5 שנים, זאת בניגוד לדברי ברים שדיווח כי הגיוס האחרון לא עמד ביעדים.

נתון נוסף שציין לוי הוא "כי במהלך השבועיים האחרונים התגייסו מעל 330 חרדים לשירות קרבי ותומכי לחימה, רובם לוחמים, האם מדובר בחרדים, בהחלט. כל אחד מהמתגייסים נבדק ואושר ורק אז השתלב. אין שום סיבה בעולם לפרסום השגוי הזה שהגיע לחצי מיליון איש וגרם לעוול מוחלט לעוסקים במשימה לאומית. מיותר".

חרדים בצה"ל (צילום: יעקב נעמי/פלאש90)

"יש המון מה לשפר בגיוס חרדים וממשלת ישראל לא משקיעה כלל בנושא, אך הניסיון בכל גיוס להשחיר את העמל הקשה של אנשי השטח ולייצר מצג שווא הוא לא הגון והמניעים לא ברורים".

ברים: הפרסום נכון, יש ירידה משמעותית בגיוס חרדים

ברים מצידו מתעקש על המספרים ובתגובה ל'סרוגים' ענה "יש ירידה משמעותית בגיוס חרדים לצה"ל בהשוואה לפני עשור וכבר בצה"ל הודו בזה בשאילתות ובכנסת. בשנת 2021 התגייסו כ- 1200 חרדים בלבד בשעה שהריבוי הטבעי והמהיר של האוכלוסייה החרדית היה אמור להכפיל את מספר המתגייסים".

בגלי צה"ל עומדים מאחורי הפרסום (צילום: קובי גדעון/לע"ם)

ביחס לטענותיו של לוי אמר: "הפרסום שלי מתייחס לגיוס של יום חמישי האחרון, שם תכננו לגייס 240 חרדים. אמנם אין מכסת יעדים ממשלתית. אך וודאי שיש יעדים פנימיים של מנהלת חרדים בצה"ל אותם חשפתי, מנהלת חרדים היא גוף ענק שמונה כמעט 100 משרתים שכל תפקידו הוא לגייס חרדים. לכן מדובר ביעדים שאי אפשר שלא להתייחס אליהם כי זה גוף מספיק מכובד. הם תכננו מספרית לגייס 240 חיילים, הצליחו לגייס 164 בלבד, מתוכם עשרות בני הציונות הדתית.

בגדוד נצח יהודה עמד סדר הכוחות לפני כעשור על כ־750 חיילים, כיום הוא עומד על כ־300 בלבד, וגם מספר זה מצייר תמונה חלקית. כדי להשלים את סדר הכוחות יובאו לגדוד מחלקות של תלמידי ישיבות ציוניות, וכיום כמחצית מחיילי הגדוד הם בני הציונות הדתית. לפני כשלושה חודשים סיפר ראש חטיבת התכנון בצה"ל בדיון ועדת החוץ והביטחון של הכנסת כי מאות מהמתגייסים החרדים הם למעשה יוצאים בשאלה.