גופת לוויתן זכר ממין ראשתן נתגלתה היום (שני) צפונית לשמורת חוף השרון. מוקדם יותר הבוקר הוא נצפה שוחה מערבית לחוף געש.

עם קבלת הדיווח , אנשי רשות הטבע והגנים הגיעו למקום ותיארו: "קפצנו למקום מיד עם קבלת הדיווח. היה עצוב לראות את הראשתן נפלט מת לחוף מבדיקה בשטח נראה כי אורכו של הראשתן כעשרה מטרים".

כדי לצפות בסרטון זה, אנא הפעל JavaScript , ושקול לשדרג לדפדפן שתומך ב HTML5 video .

(צילום: הראל בז, רשות הטבע והגנים)

הראשתן שנמצא הבוקר בחופי ישראל (פירוש שמו ביוונית: "ראש גדול") הוא מין שחי במים העמוקים ונחשב הגדול ביותר מבין לווייתני השיניים. עד שנות ה־80 של המאה העשרים אוכלוסיית לווייתני הראשתן העולמית הצטמצמה באופן משמעותי עקב ציד.  כיום לווייתן זה מוגן ברוב העולם.

ד״ר מיה אלסר מעמותת דלפיס מציינת: "כי מתחילת המחקר בישראל תועדו בחופי הארץ גופות שבעה לווייתנים מהמין ראשתן (כולל זו שהתגלתה הבוקר)".

כזכור, בחודש יוני האחרון תועד לווייתן ממין זה בתחומי המים הכלכליים של ישראל, כ־90 קילומטרים מערבית לחופי הארץ. התיעוד הצטרף לכמה תצפיות נוספות באזור, כמה מהן במסגרת סקרי ים עמוק שבוצעו מול חופי ישראל בשנים האחרונות.

(צילום: דוברות רשות הטבע והגנים)

לוויתן שחי במים של ישראל

ד"ר אביעד שיינין מדלפיס, ראש תחום טורפי־על באוניברסיטת חיפה מציין על הביקורים התכופים של סוג הלוויתן באזורינו. לדבריו: "בשנים האחרונות אנו עדים לתצפיות רבות יותר של ראשתנים מבעבר. כל העדויות הללו מעידות על כך שמין זה נמצא במזרח הים התיכון ובמים בכלכליים הבלעדיים של ישראל בים העמוק, הוא ציין. עוד הוסיף: "כמין צולל עומק, המושפע רבות מפעילות האדם, יש חשיבות רבה לדיווחים ולתצפיות מסוג זה לצורך מחקר האוכלוסייה הנמצאת באזורינו".

(צילום: דוברות רשות הטבע והגנים)

עוד הוסיף שיינין: "הגופה נמצאה במצב ריקבון מתקדם. אספנו דגימות עור, שריר, שומן ולסת תחתונה שהייתה כמעט בחוץ, וגם מצאנו שן אחת. כל השאר נפלו בים".