סקר חברתי אשר נערך על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה העלה נתונים רבים בדבר עמדות הציבור לגבי התקשורת והרשתות החברתיות בישראל, הסקר נערך בקרב בני 20 ומעלה.

מן הנתונים עולה כי עבור כמחצית מן האוכלוסייה (47%) מקור צריכת החדשות העיקרי היא הטלוויזיה, 42% צורכים בעיקר מאתרי חדשות ישראליים באינטרנט, זהו נתון כללי, אך בחלוקה לפי גילאים נדמה כי צריכת החדשות מן הטלוויזיה היא נחלתם של בני הדור המבוגר – כ-74% מבני 65 ומעלה, 54% מבני 64-45, ורק 33% מבני 20-44.

הרדיו והעיתונות המודפסת מהווים מקור למידע עבור שיעורים נמוכים יותר באוכלוסייה (12% ו-7.8%, בהתאמה). 15% צורכים חדשות בעיקר מהרשתות החברתיות ו-7.5% עושים זאת משיחות עם חברים.

אמינותם של אמצעי התקשורת המסורתיים גם היא עמדה למבחן בסקר, ומן הנתונים עולה כי אמינותם של אלו נתפסת כרבה וחזקה יותר מן הרשתות החברתיות. אמינות דיווחי הטלוויזיה זוכה לאמון 44% מן הציבור, הרדיו ל-48% והעיתונים גם הם ל-44%, ואילו הרשתות החברתיות זוכות רק ל28% מאמון הציבור.

רבים מאמינים כי הסיקור רע יותר מהמציאות

רבע מהציבור – 25%, מעריכים כי כלי התקשורת מתארים את המצב במדינה כפי שהוא במציאות. אולם מחצית מהציבור, כ-50% סבורים כי כלי התקשורת מתארים את המצב במדינה באופן גרוע יותר ו-13% סבורים שהם מתארים את המצב טוב יותר מאשר במציאות (12% נוספים לא ידעו להשיב).

דבר נוסף שנבחן בסקר הוא תפיסתו של הציבור את החדשות כנקיות מלחץ פוליטי ומסחרי. כ-73% סבורים כי אמצעי התקשורת המסורתית בישראל אינם מספקים מידע נקי מלחצים פוליטיים או מסחריים, 19% סבורים כי המידע אכן נקי מכל לחץ.

35% סבורים כי אמצעי התקשורת המסורתיים מספקים מידע אמין – 4.8% 'מסכימים מאוד' עם ההיגד ו-30.4% 'מסכימים'. 60% השיבו כי המידע 'לא כל כך' או 'בכלל לא' אמין. בנוסף, פחות ממחצית (44%) סבורים שאמצעי התקשורת המסורתית בישראל מספקים מגוון של דעות והשקפות ('מסכימים מאוד' או 'מסכימים').

שאלה נוספת שנבדקה על רקע המצב הפוליטי בישראל הינה שאלת השפעת הממשלה על בחירת תכני השידור הציבורי הממומן על ידי המדינה, מרבית האוכלוסייה, 66%, סבורים כי המימון לא צריך להיות כרוך בהשפעה על תכנים('לא כל כך' או 'בכלל לא'). 26% סבורים ('במידה רבה' או 'במידה מסוימת') כי צריך שתהיה לממשלה השפעה על התכנים.

פעילות הציבור הישראלי ברשתות החברתיות

74% מהציבור אינם משתתפים בדיונים בנושאי אקטואליה כגון פרסום תגובות למאמרים, באינטרנט או דרך הרשתות החברתיות או בלוגים, 17% משתתפים בדיונים, מרביתם לעיתים רחוקות או מדי פעם.8.2% אינם משתמשים כלל באינטרנט.

20% מהאוכלוסייה ראו או חוו לעיתים קרובות ביטויי שנאה, גילויי אלימות או איומים שהופנו כלפי אנשים שפעילים במדיה החברתית, 17% ראו או חוו מדי פעם, 11% – לעיתים רחוקות ו-43% לא חוו או שאינם פעילים ברשתות חברתיות (8.2% אינם משתמשים כלל באינטרנט).

29% מהמשתמשים באינטרנט חוששים לקחת חלק פעיל בדיונים בשל תופעות אלו, בנוסף ל-34% שאינם פעילים כלל בדיונים ברשתות החברתיות מסיבות שונות.