אחת מהבעיות המוכרות לכל חייל שסגר אי פעם שבת בצה"ל היא סוגיית חימום האוכל בשבת, וכדי למנוע מצב בו במהלך עוברים על איסור בישול בשבת נוסחו נהלים מחמירים בצה"ל לאורך השנים. הנהלים המחמירים הביאו לכך שבסעודת שבת בבוקר האוכל שהוגש לחיילים קר ברובו.

בוועדה שהתכנסה לפני מספר חודשים הוכרז על נהלים חדשים – כשבמרכזם הבשורה הגדולה לחיילים: יהיה ניתן להגיש אוכל חם בשבת חוץ מחמין (צ'ולנט). ישנן מספר אופציות לשמירת האוכל, כשבנוגע לכל אחד מהם עודכנו נהלי החימום.

בשורה לחיילים: השניצל יהיה חם

האופציה הראשונה לשימור האוכל הוא הנחה בארון חימום שהותקן בו התקן השבת. מדובר בהתקן שמונע מהארון להיסגר באופן מלא לאחר פתיחתו, וכן מונע מפתיחת הדלת להשפיע על טמפרטורת החימום. המגשים הונחו לפני השבת כשהם מבושלים כל צרכן.

על פי הנהלים הקיימים עד היום, מרגע פתיחת הארון חובה לרוקן את כל תכולתו ולהניחה על משטח לא מחומם. לפי הנהלים החדשים ניתן להוציא את את תכולת ארון החימום באופן מדורג, אך חובה לוודא נעילת הארון בכל פעם. הכנסת אוכל חדש לארון החימום עדיין אסורה.

כללי משטח החימום: מותר לחלק אוכל גם כשהוא דלוק

אופציה נוספת לאחסון המאכלים היא משטח חימום דלוק צה"לי או פלטה ביתית. לפי הנהלים הקודמים האוכל היה צריך להיות מבושל כל צרכו ומונח מלפני השבת, והיה צורך להורידו ממשטח החימום לפני ההגשה. לפי הנהלים המעודכנים מותר להגיש מהאוכל, גם כשהוא עדיין מונח על משטח החימום הדולק.

במידה ויש משטח הפרדה ייעודי לשבת, מותר להניח אוכל חם במהלך השבת. במידה והאוכל יבש ללא נוזלים כלל, מותר להניחו אף במהלך השבת.

כלי נוסף בו משתמשים בצבא להגשת האוכל הוא עגלת חימום. גם כאן בדומה למשטח ובניגוד להנחיות הקודמות, מותר לחלק את האוכל בעודו על החלק העליון של עגלת החימום הדלוקה, וכן מותר להניח עליה אוכל חם שהוצא מארון החימום.

מתוך המסמך, באדיבות הרבנות הצבאית

לחמין תנאים משלו

האוכל המרכזי שמוגש בבסיסי צה"ל ויש לו הנחיות מיוחדות הוא החמין. בנוהל הקודם, בכל מקרה לאחר שהוסר מפלטת הפח שמונחת על גבי האש, אסור היה להניחו על גבי גוף חימום כלשהו דולק. לפי הנהלים החדשים, במידה והורד מהאש בערב שבת והונח בארון חימום, מותר בדומה לשאר המאכלים להניחו על גבי משטח חימום דולק.

כל הכללים האלה יישומו במידה ומשטח ההפרדה הוא משטח ההפרדה הייעודי שיוצא בנסיבות המחמירות ואושר על ידי הרבנות. בנוסף פורסמו הכללים המיוחדים בהם יישומו הכללים: דרושה נוכחותו של עובד מזון בקבע במהלך הכנת האוכל והארוחות, כל המכשירים הייעודים יודלקו מערב שבת וכשירותם תיבדק בשישי ובשבת לפני השימוש.

מזון שהתקרר ומועבר לארון חימום בכלי מנירוסטה כשהוא מכוסה בנייר כסף. במידה והאוכל יועבר לעגלת החימום, האוכל יאוחסן בגסטרונום עם מכסה.