צה"ל דוחה את שירות הנשים בשריון ובחי"ר
המדינה הגישה תגובה לבג"צ לפיה יימשכו ההתנסויות בשירות לוחמות ביחידה 669 וביחידת יהל"ם. שילוב הלוחמות בחטיבות החי"ר ובחיל השיריון יידחה. שירות הטנקיסטיות בחיל הגנת הגבולות נמשך
המדינה הגישה היום את תגובתה לעתירה בעניין שילוב נשים במערך הלוחם. מדובר בתגובה של המדינה לעתירה המתוקנת שהוגשה נגד צה"ל בדרישה לשלב נשים בכל התפקידים כולל בשיריון, חי"ר ויחידות מיוחדות.
בתגובת המדינה פורט כי 90% מהתפקידים בצה"ל פתוחים כיום לשירות נשים, והן משובצות בהיקפים נרחבים בתפקידים טכנולוגיים, מודיעיניים ומבצעיים משמעותיים. חלק ניכר מתפקידי הלחימה פתוחים לשירות נשים, ונשים מהוות כיום כחמישית מסדר הכוחות הלוחם בצה"ל, לרבות נשיאה בתפקידי פיקוד מרכזיים.
עוד נכתב כי נשים נטלו ונוטלות חלק משמעותי בפעולות לחימה, וזכו להוקרה והערכה על כך.
שילוב נשים: בטייס, יהל"ם ו-669
בנוסף, הוצגו תהליכי הבחינה המקיפים שנערכו בצה"ל בנושא בשנים האחרונות, לרבות במסגרת צוות רב-זרועי. בהמשך לכך, ועל רקע תהליכים אלה, פורטו החלטות הרמטכ"ל בעניין שירות נשים בצה"ל:
יימשכו ההתנסויות בשירות לוחמות ביחידה 669 וביחידת יהל"ם. הגיוס הראשון ליחידה 669 ייערך בחודש נובמבר 2023. מחזור ראשון של 12 לוחמות יהל"ם החל בהתנסות במסלול בחודש מרץ 2023, ובחודש נובמבר 2023 יגויסו לוחמות נוספות בהתאם לפוטנציאל.
כל זאת בהמשך לשירות הנשים בחיל התותחנים ובקורס טיס.
המודל הפיזיולוגי שפותח על-ידי הצוות המקצועי, ישמש כנתון תומך החלטה במיונים בלבד. בכך, תורחב ההזדמנות של נשים להשתתף במיונים, והליך המיון של נשים יהיה זהה להליך המיון של הגברים. כמו כן, יפותח מודל פיזיולוגי שיסייע בתהליכי המיון של גברים לאור יתרונותיו של הכלי.
דחיית שירות הנשים בחי"ר ובשריון
המשך השילוב של נשים בתפקידי לחימה יימשך במתווה של היחידות המיוחדות, לאור הפוטנציאל הגבוה יותר להצלחה והיתרונות היחסיים של יחידות אלה, לרבות תהליכי המיון, הפעילות בצוותים קטנים, ומאפייני הפעילות, תוך פתיחת התנסויות נוספות בשירות נשים ביחידות מיוחדות החל משנת 2025, והפקת לקחים מהתנסויות קודמות.
בשים לב לחפיפה בין פוטנציאל המתגייסות ביהל"ם להתנסות בניוד, ובהתאם להחלטה לפיה השילוב יחל ביחידות המיוחדות, תידחה ההתנסות בפתיחת מחלקת ניוד בחטיבת חי"ר, תוך בחינה נוספת בעניין.
בדומה, יידחה המשך הבחינה בעניין התנסות בשירות נשים בחיל השריון המתמרן (חיל שריון הרגיל). שירות הטנקיסטיות בחיל הגנת הגבולות נמשך (שירות בטנקים בגבול ירדן ומצרים)
במסגרת תגובת המדינה הובהר כי ההחלטות התקבלו בהתאם לדין ובתהליך מקצועי וסדור, וכי לעמדת המדינה, יש מקום לדחות את העתירה ולאפשר את המשך ההתקדמות במתווה עליו הוחלט בצה"ל.
גלי זינגר, המשנה למנכ"לית ומנהלת המחלקה המשפטית של שדולת הנשים אמרה בתגובה: "תפקידו של צה"ל הוא לנצח במערכה. לכן עליו לבחור את האנשים הטובים ביותר ליחידות ללא הבדל דת גזע, וכן גם ללא הבדל מין. לכולנו מגיעה הזדמנות שווה להתמיין לתפקידים השונים. לא יתכן שנשים יופלו רק על בסיס המגדר".
לדבריה: "כבר לפני שנים, נקבע בוועדת שגב כי המיון לצה״ל צריך להיעשות לפי כישורים ולא לפי מגדר. הגיע העת ליישם את ההחלטות האלה ולהפסיק למרוח. לא רוצות חצי שוויון, לא רוצות רק חלק מהתפקידים, רוצות שוויון מלא. אנחנו קוראות לצה״ל לשקול בשנית את ההחלטה. ולא למנוע מנשים רבות את הזכות הבסיסית להזדמנות שווה. הזכות להגשים את עצמן".
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו