ברקע המחאה הנרחבת, למרות הדרישה של הנשיא הרצוג לגנוז את החקיקה הנוכחית, הקואליציה תעלה היום (שני) חלק נוסף ברפורמה המשפטית לקריאה ראשונה במליאת הכנסת.

הסעיף החדש בהצעת "חוק יסוד: השפיטה" מתייחס לתנאים לפסילת חוקים רגילים על ידי בג"ץ, והיכולת של חברי הכנסת להחיל מראש פסקת התגברות, על החלטת בית המשפט העליון עתידית.

לפי הנוסח הנוכחי, על מנת לפסול חוק – שאינו חוק יסוד – יהיה צורך בהרכב מלא של בג"ץ והסכמה של 80% של השופטים.

בית המשפט העליון והכנסת (צילום: נתי שוחט, פלאש 90)

עם זאת, הצעת החוק מעגנת את היכולת לחסן מראש חוקים מביקורת שיפוטית, אם הם אושרו ברוב של 61 חברי כנסת בכל הקריאות שאושרו במליאה.

לקראת שינוי בנוסח החקיקה?

כזכור, עד כה אושר בקריאה ראשונה חלק אחד ברפורמה של רוטמן ולוין, ובו שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים וביטול מלא של ביקורת שיפוטית על חוקי יסוד.

יריב לוין ושמחה רוטמן, ארכיון (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)

הקואליציה הייתה מעוניינת לסיים את כל החקיקה של השלב הראשון ברפורמה עד תום כנס החורף, עוד שלושה שבועות. עם זאת, לפי הערכות במערכת הפוליטית בגלל הלחץ הציבורי ולוח הזמנים הקצר שנותר, לא בטוח שהקואליציה תעמוד ביעד הזה.

בתוך כך, גוברות הערכות שלקראת הקריאה השנייה והשלישית רוטמן ולוין יסכימו לריכוך נוסף של הצעת החוק, גם ללא פשרה מוסכמת מול האופוזיציה.