מבזקים
סרוגים

יוצאים בשאלה שומרים על קשר? הנתונים המפתיעים

מחקר חדש בדק את טיב הקשר בין יוצאים בשאלה למשפחותיהם ומצא כי 90% שומרים על קשר. רבע מהיוצאים בשאלה שהשיבו על הסקר, סיפרו כי חוו נתק מהמשפחה בשנה הראשונה ליציאה

ל' שבט התשפ"ג
יוצאים בשאלה שומרים על קשר? הנתונים המפתיעים
יוצאים בשאלה שומרים על קשר? הנתונים המפתיעים צילום: חרדים בירושלים. אילוסטרציה (צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90)

הקשר בין יוצאים בשאלה לבני משפחותיהם הוא נושא שעולה לא מעט לכותרות. הנושא מעורר שאלות רבות וכאב לא פעם.

יוצאים בשאלה לא זכאים להשלמת השכלה בצבא
יוצאים בשאלה לא זכאים להשלמת השכלה בצבאצילום: יוצאים בשאלה לא זכאים להשלמת השכלה בצבא

לראשונה, מחקר בדק את טיב הקשר בין יוצאים בשאלה למשפחותיהם ומצא כי 90% שומרים על קשר. המחקר נעשה כחלק ממחלקת המחקר של עמותת 'יוצאים לשינוי'. המחקר נערך על בסיס נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ותשאולים של מאות יוצאים.

נתק מהמשפחה? לא מה שחשבתם: יוצאות ויוצאי החברה החרדית, מרוצים מהקשר עם בני משפחתם החרדיים. בנוסף, רוב היוצאים שחוו נתק מהמשפחה זה קרה במהלך השנה הראשונה ליציאה, אך ככל שחלף הזמן, הקשר חודש.

האם זה פשוט? לא ממש, במדד שביעות הרצון מהקשר עם המשפחה, רואים על פי הנתונים כי ישנו פער בין הקשר הפנים משפחתי במשפחות חרדים ויהודים שאינם חרדים (חילונים, דתיים לאומיים וכו') לעומת הקשר במשפחה חרדית לבני המשפחה שיצאו בשאלה. כאשר, שביעות הרצון של היוצאות והיוצאים בשאלה מהקשר המשפחתי – פחות טובה מהקשר הפנים משפחתי במשפחות אורגניות.

רבע מהיוצאים בשאלה חוו נתק בשנה הראשונה

בנוסף, רבע מהיוצאים שהשיבו על סקר, סיפרו כי חוו נתק מהמשפחה בשנה הראשונה ליציאה. יודגש, כי ככל שעבר הזמן רובם חידשו את הקשר.

הישג לחרדים: חוקי החמץ ובי"ד הרבני אושרו בממשלה
הישג לחרדים: חוקי החמץ וביצילום: הישג לחרדים: חוקי החמץ ובי

התנהלות הקשר: מרבית היוצאות והיוצאים, שומרים על קשר עם בני משפחותיהם, אך אופי הקשר ייחודי ומורכב – רוב היוצאים מוזמנים לאירועים משפחתיים ולהתארח בשבתות ובחגים (לרוב, בתנאי שישמרו שבת). מצד שני, רק מיעוטם מקבלים מהמשפחה גב כלכלי וסיוע במהלך מסעם ליציאה מהחברה החרדית.

סמנכ"ל יוצאים לשינוי, נחי פסיקוב מסר: "אני קורא למשפחות היוצאות והיוצאים שעדיין מתקשים לקבל את ילדיהם – זכרו, אין לנו משפחה אחרת. חבקו את ילדכם. לא משנה מה הבחירות שהחליטו לעצמם".

החרדים יוצאים בשאלה משפחה