מבזקים
סרוגים

זאת התוכנית של יריב לוין לשינוי ביהמ"ש העליון

חבר הכנסת יריב לוין הציע לראש הממשלה המיועד נתניהו להוריד את גיל הפרישה של השופטים בשלוש שנים, מה שיביא לפיטורין של ארבעה שופטי עליון - ויאפשר לממשלה שתקום להחליפם

כ' כסלו התשפ"ג
זאת התוכנית של יריב לוין לשינוי ביהמ"ש העליון
זאת התוכנית של יריב לוין לשינוי ביהמ"ש העליון צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

יושב ראש הכנסת ה-25, יריב לוין, הציע לראש הממשלה המיועד בנימין נתניהו תוכנית שתביא לפינוי ארבעה מקומות בבית המשפט העליון כחלק מהמערכה לשנות את פני מערכת המשפט. המטרה הישירה היא לאפשר לממשלת הימין למנות ארבעה שופטים לבית המשפט העליון באופן מיידי.

על פי דיווח בחדשות 13, הצעתו של לוין היא כי גיל הפרישה של השופטים שעומד היום על 70 ירד לגיל 67. השינוי יהיה מיידי, ויחול גם על שופטים מכהנים. נתניהו, מסויג מההצעה.

המשנים לראש לשכת עורכי הדין מבצעים נגדו מהלך
המשנים לראש לשכת עורכי הדין מבצעים נגדו מהלךצילום: המשנים לראש לשכת עורכי הדין מבצעים נגדו מהלך

המהלך אותו מציע לוין אינו מקורי. כאשר פולין החליטה לשנות את פני מערכת המשפט, גיל הפרישה של השופטים ירד – מה שגרם לפיטורי עשרות שופטים.

אם היוזמה של לוין תעבור, התוצאה היא "הפרשה" של ארבעה שופטים שהלכה למעשה ילכו לביתם באופן מידי. השופטים שייפגעו מהיוזמה של לוין הם הנשיאה אסתר חיות, השופט עוזי פוגלמן, השופטת ענת ברון וגם השופט יוסף אלרון.

למעט אלרון, השופטים שיצאו מבית המשפט העליון בעקבות היוזמה של לוין נחשבים למחנה היותר אקטיביסטי. אמנם אלרון נחשב לשמרן, אבל למרות שהוא ייצא מבית המשפט העליון, ממשלת הימין המסתמנת תרוויח שלושה כיסאות שמרנים נוספים בבית המשפט העליון.

דיווח זה בא לאחר שהמפלגות החברות בקואליציה המוקמת לא החליטו על חברי הוועדה לבחירת שופטים מטעם הכנסת והממשלה, זאת כיוון שלוין אמר כי ייתכן והחלטה בעניין לא תהיה רלוונטית בשל ביטול אפשרי של הוועדה לבחירת שופטים.

בית המשפט העליון יריב לוין