נתוני יבול נכרי: ייצוא הירקות מעזה זינק ב-1,400%
עם סיום שנת השמיטה עולה כי היקף ייבוא הירקות מרצועת עזה זינק ב-1,400% מ-430,000 דולר בשנת 2021 ל-6.3 מיליון בשנת 2022. ח"כ מוסי רז מבקש שה'יבול נכרי' ימשיך גם בשנת תשפ"ג

עם סיומה של שנת השמיטה נחשפים הנתונים על היקף צריכת הירקות והפירות שיוצאו מרצועת עזה, ממנו עולה כי חל זינוק של 1,400% בתוצרת החקלאית שהגיעה לשווקים בישראל במסגרת 'יבול נכרי'.
נזכיר, כי בשנת השמיטה אסור לעבד את הקרקע, והפירות והירקות קדושים בקדושת שביעית. כדי להימנע מבעיות הלכתיות, נוקטת הרבנות הראשית לישראל ב'היתר מכירה' בו נמכרת הקרקע לגוי (כמו מכירת חמץ) והחקלאים יכולים להמשיך בעבודתם כבכל שנה. בציבור החרדי לא סומכים על היתר המכירה, ומקפידים לקנות תוצרת חקלאית מגויים, המסומנת כ"יבול נכרי".
6.3 מיליון דולר מול 430,000 אשתקד
במהלך שנת השמיטה הנוכחית, הרחיבה את ישראל את רשימת סוגי התוצרת החקלאית מהרצועה שהיא מאפשרת את שיווקם בישראל ובהם: עגבניות, חצילים, מלפפונים, קישואים, בטטות, עגבניות שרי, פלפל חריף ופלפל מתוק. על פי הנתונים מינואר עד תחילת אוגוסט 2022 , ערך התוצרת ,(FAO) פי נתוני ארגון המזון והחקלאות שנמכרה מעזה בישראל גדל ביותר מ-1,400%, והניב כ-6.3 מיליון דולר, בהשוואה לקצת יותר מ-430,000 דולר בתקופה המקבילה ב-2021.
הנתונים נחשפו על ידי ח"כ מוסי רז ממרצ, שבפנייה לסגן שר הביטחון אלון שוסטר, הוא מבקש ממנו להמשיך את ההיתר לייצא ירקות ופירות מעזה גם בשנה שאינה שנת שמיטה. רז, מבקש משוסטר, לשעבר ראש המועצה האזורית שער הנגב, כי יתיר את הייצוא מעזה גם בשנה העברית החדשה.
"עבור ישראל, היתרון בהרחבת השיווק של תוצרת חקלאית מרצועת עזה בישראל הינו מובהק. השינוע מהיר, הכמויות המיוצרות בעזה מצומצמות ואינן מהוות איום על החקלאות הישראלית וכמו כן, אין צורך בפטור ממכס מכיוון שרצועת עזה נכללת באותה מעטפת מכס כמו ישראל. בעקבות שיווק תוצרת חקלאית מעזה בישראל, הצרכן הישראלי מקבל ירקות באיכות גבוהה ובמחיר מוזל. לא זאת בלבד, ברור כי חיזוק כלכלת עזה אינו רק אינטרס ישראלי עבור חיזוק הביטחון של ישראל, אלא גם חובתה החוקית והמוסרית, הנובעת מעשורים של שליטה והגבלות על תנועת אנשים וסחורות."
"שנת השמיטה הנוכחית הסתיימה, ולפי גורם בכיר במשרד החקלאות, טרם התקיים כל דיון לגבי אי הארכת הנוהל. על כן, אני מבקש את התערבותך בכדי לקדם את נושא זה. אני קורא לך להמשיך לאפשר את שיווקם בישראל של ששת המוצרים הנוספים שאושרו על ידי ישראל במסגרת שנת השמיטה הנוכחית". מבקש רז.
במכון התורה והארץ הגיבו לנתונים ואמרו כי מדובר במספרים מצערים מאד שניתן היה למנוע. "לצערנו יש הקוראים ליבול נוכרי – שמיטה לחומרא, כאשר בפועל 'השמיטה לחומרא' מחזקת בפועל את אויבנו, ומביאה קושי רב לחקלאות והחקלאיים הישראליים. אנו קוראים למדינה לקחת אחריות על שנת השמיטה, כבר כעת להתחיל להתכונן לשנת השמיטה הבאה, ולהביא לחיזוק החקלאות הישראלית גם בשמיטה. וגם כמובן לנו הצרכנים – בידנו הכח לחזק את החקלאות הישראלית ולא ח"ו את אויבנו – רכשו מחקלאות יהודית שומרת שמיטה, ב"ה כיום יש מגוון של פתרונות, אל תחזקו את אויבנו", קראו במכון.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו