בתחילת המאה הקודמת החלה נהירה של יהודי מזרח אירופה אל העולם החדש והמופלא ארצות הברית. היא הייתה עבורם חלום, חלום שאפשר לחלום ולהגשים בארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות. לעומת החיים העלובים בעיירות מזרח אירופה, כשבקושי מצליחים להתפרנס ולחיות החיים והסיפורים שהגיעו מאמריקה נדמו כחיים שאפשר רק לדמיין.
בספר המצוין 'אי החירות' מאת ימימה חובב, מסופר סיפורה של חנה מוסקוביץ' מאחת העיירות הללו. שיוצאת לאמריקה בעקבות בעלה גדליה, שיצא לשם לפניה בכדי להתארגן ולהסתדר שם והבטיח לשלוח לה כסף כדי שתצטרף אליו שם לחיים החדשים. חנה נשארה בבית עם תינוקת בשם טויבה, כשכל מכתב שמגיע מאחיה, שגם הוא יצא לאמריקה, מעורר התרגשות וציפייה לחדשות טובות.

העניינים לא הולכים לפי התוכנית וחנה נאלצת לצאת בעצמה לאמריקה ולהשאיר את טויבה עם שני הוריה עד שהיא תחזור. הספר מלווה את חנה בדרכה מלאת התלאות, ברכבת, בספינה ובאליס איילנד המפורסם. בהמשך חנה עוברת את תלאותיו של כל מהגר שזקוק למצוא דירה, ועבודה, שזוכה ליחס משפיל מהמעבידים שלו כי יש אלפים כמוה שיעבדו בכל מחיר ובכל תנאי.
חובב מתארת את גם את התמודדות הדתית של היהודים אל מול התרבות האמריקאית הפתוחה והליברלית, ועוד יותר, זו של הדור השני שכבר נולד או לפחות גדל את רוב שנותיו שם. העלילה שחובב טווה היא מפותלת מאוד, מפתיעה ולכן הספר מעניין ולא צפוי. היא מצליחה גם לתאר את המציאות ואת התחושות של אותה תקופה ושל האנשים, בצורה ריאלית ומוחשית מאוד שיוצרת אצל הקוראים תחושה של הזדהות וקירבה גדולה לדמויות ולסיפורן.
זו תקופה שלא זכתה להרבה פוקוס ונדמה כאילו המעבר מאירופה לאמריקה נעשה בצורה פשוטה וקלה בעוד שהספר מציג את הצד הפחות זוהר של אמריקה ושל מי שמהגר אליה. הספר כתוב ברגישות גדולה, בתיאורים כמו פיוטיים, שמצליחים ללכוד את התחושה, את התמונה, את הרגע בצורה יפה וצובטת לב. זה לא ספר מתח אבל קשה לעצור את הקריאה באמצע כי מעניין וחשוב לנו לדעת מה קורה עם חנה מוסקוביץ'. לכו לקנות לעצמכם או לקרובים אליכם מתנה מיוחדת וטובה לחגים!
אי החירות, ימימה חובב, 423 עמ', ידיעות ספרים

מה דעתך בנושא?
2 תגובות
0 דיונים
אסתי
סופרת נהדרת
13:41 15.09.2022שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
Vlad
עכשיו הם באים לפה מכל מקום זורקים אותם
11:07 15.09.2022שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר