מבזקים
סרוגים

פקחי האו"ם בדרכם לכור הגרעיני המופגז באוקראינה

חודשים לאחר שנכבש הכור הגרעיני הגדול באירופה על ידי הרוסים, ולאחר מלחמה בלתי פוסקת על המקום וחשש מאסון, יגיעו פקחי סבא"א לביקור במתחם: "לא יכולים לבזבז יותר זמן"

ב' אלול התשפ"ב
פקחי האו"ם בדרכם לכור הגרעיני המופגז באוקראינה
פקחי האו"ם בדרכם לכור הגרעיני המופגז באוקראינה צילום: הכור הגרעיני זאפוריז'יה (צילום: שאטרסטוק)

פקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) נמצאים בדרכם לכור הגרעיני זאפוריז'יה, כך הודיע יו"ר הארגון.

כזכור, המקום נכבש על ידי הרוסים במרץ האחרון, אך הוא מתופעל עדיין על ידי הצוות האוקראיני. מאז מתקיימים קרבות רבים סביב המתחם, מה שהעלה את החששות ברחבי העולם מפני אסון גרעיני שעשוי להתפתח. גם הרוסים וגם האוקראינים האשימו את הצד השני בהפגזה של האזור.

רוסיה שחררה את הישראלי שנעצר במלחמה באוקראינה
רוסיה שחררה את הישראלי שנעצר במלחמה באוקראינהצילום: רוסיה שחררה את הישראלי שנעצר במלחמה באוקראינה

ביום חמישי אמר נשיא אוקראינה ולדימיר זלנסקי כי אירופה נמצאת צעד אחד לפני אסון כאשר המפעל היה מנותק לזמן קצר ממערכת החשמל של המדינה, והחל לפעול על הגנרטורים לשעת חירום. זלנסקי טען כי שריפות פגעו בקווי החשמל, מה שגרם בפעם הראשונה בהיסטוריה לכך שהוא מנותק מהמערכת.

הרוסים הבהירו בעבר כי הם יאפשרו רק לפקחים זרים להיכנס למקום, ובעקבות זאת מגיע הביקור של פקחי סבא"א. באוקראינה לעומת זאת, חוששים כי ביקור זה ייתן לגיטימיציה לכיבוש הרוסי של המפעל, אך הם בסוף תמכו גם בביקור.

"עלינו להגן על הבטיחות בכור הגרעיני הגדול ביותר באוקראינה ובאירופה", כתב רפאל גרוסי, יו"ר סבא"א. "כמעט בכל יום ישנן עדויות חדשות ליד הכור הגרעיני זאפוריז'יה. אנו לא יכולים להרשות לעצמנו לבזבז יותר זמן".

כור גרעיני מלחמה באוקראינה סבא"א