בימים האחרונים הסתיים סיכום פילוח נתוני מרשם האוכלוסין לשנת 2013 וגם הפעם אוכלוסיית המתנחלים מציגה גידול משמעותי. על פי נתוני מרשם האוכלוסין בשנת 2013 חל גידול של 4.3 אחוז בתושבי יהודה שומרון ובקעת הירדן. הגידול נמשך בכל מרחב יהודה ושומרון, גם בתוך גושי ההתיישבות וגם מחוץ להם.

על פי הנתונים, נכון לסוף חודש דצמבר, אוכלוסיית המתיישבים ביהודה ושומרון עומדת על כ 375,000 תושבים. לתושבי יהודה ושומרון הצטרפו בשנת 2013 כ-15,400 תושבים חדשים, גידול אוכלוסייה בקצב של 4.3 אחוז בשנה. שיעור הגידול באוכלוסיית תושבי יו"ש, גדולה יותר מפי 2 מממוצע הגידול הארצי השנתי העומד על 1.9 אחוז לשנה.

נתון מעניין נוסף הוא אחוזי הגידול של הישובים: כמו בשנת 2012, גם בשנת 2013 גדלו מאוד הישובים הקהילתיים הקטנים שחלקם נמצאים בעומק השטח, במרחק רב ממרכזי האוכלוסייה בירושלים או תל אביב. במועצת יש"ע טוענים כי צמיחתם של ישובים פריפריאליים אלו מעידה על מטען אידיאולוגי משמעותי שמוסיף להניע את ההתיישבות.

הישובים עם אחוזי הגידול הגבוהים ביותר ביהודה ושומרון שנת 2013 היו: עץ אפרים בשומרון (41%) , הר גילה שבגוש עציון (33.4%), משכיות בבקעת הירדן (25%), רותם בבקעת הירדן (19.1%) , אדורה בהר חברון (15.9%), ייטב בבקעת הירדן (12.5%) ונחליאל בבנימין (10.2%) .

הישובים עם הגידול המשמעותי ביותר במספר הנפשות ביהודה ושומרון בשנת 2013 היו: מודיעין עלית עם 3376 תושבים חדשים, ביתר עלית 2703, גבעת זאב 970 , אורנית 486, מעלה אדומים 487, עץ אפרים 367, הר גילה 315, תקוע 261, שילה 253, כוכב יעקב 250 וגבע בנימין עם 210 תושבים חדשים.

מבין המועצות, קצב הגידול הגבוה ביותר נרשם במועצה האזורית הר חברון (8.5%) , מועצה אזורית שומרון (7.2%), מועצה אזורית גוש עציון (6.8%), מועצה המקומית גבעת זאב (6.8%) מועצה המקומית אורנית (6.3%), עיריית ביתר עילית (6.1%), ועיריית מודיעין עלית (5.8%).

מניתוח התוצאות לשנת 2013 עולה כי ישנה האטה קטנה בקצב גידול האוכלוסיה ביו"ש ביחס לשנת 2012 – אז עמד קצב הגידול על 4.8 אחוז לשנה. לגושי ההתיישבות הברורים נוספו 10,500 תושבים חדשים ומתגוררים בהם היום כ 231,600 ישראלים. קצב גידול האוכלוסייה בגושים אלה עומד על 4.7 אחוז.

לישובים מחוץ לגושי ההתיישבות נוספו 5000 תושבים חדשים ובמרחב זה מתגוררים כיום כ 143,000 ישראלים. קצב גידול האוכלוסייה במרחב זה עומד על 3.6 אחוז לשנה.

במועצת יש"ע מציינים בסיפוק כי הגידול באוכלוסיית תושבי יהודה ושומרון נמשך למרות עצירת מכרזי הבניה ועיכובים בקידום תוכניות מתאר ולמרות עלייה במחירי הנדל"ן בכל יהודה ושומרון עקב היצע הולך וקטן של דירות.

אבי רואה, יו"ר מועצת יש"ע התייחס לנתונים ואמר: "האזור שלנו הפך אטרקטיבי ביותר עבור זוגות צעירים והביקוש רב על ההיצע, דבר המתבטא בגידול גם במספר התלמידים במוסדות החינוך ובעיקר בבתי הספר היסודיים. אנחנו פועלים על מנת לפתח את הישובים הוותיקים והצעירים ולהגדלת מוסדות החינוך בכל רחבי יש"ע, כך נסייע למדינת ישראל בהגדלת היצע הדיור והורדת מחירי הדירות לזוגות הצעירים".