חרדים לגורלם

חרדים יקרים. אני מבין שאתם חרדים, את זה אפשר לשמוע כבר כשקוראים לכם. אני חושב שלא היה צריך ללכת לחזית מולכם כפי שיש עתיד הציגה. ובכל זאת יש סף של חרדה שהוא מוגזם. הרי אי אפשר להגיד הצילו רוצחים ומתעמרים בנו עכשיו, כשצעקתם את זה, עוד כשלא ישבתם בקואליציה. המומנט של הגוועלד נשחק כבר.

מעבר לכך המדינה ניסתה פעמים רבות ללכת להסדר ואתם מראש שללתם כל מו"מ. הכל עם ראש בקיר. הכל בהיסטריה נוראית. הכל בדרמתיות. ואני מבין שלא כולם כך, אבל אלו יחסי הציבור שלכם. כשהייתה ההתנתקות מגוש קטיף שהכאיבה מאוד לציונות הדתית ברובה הגדול ולתומכי מפעל ההתנחלויות. כשהיו משולבים שם טרגדיות אישיות, משבר אמוני, וסירחון פוליטי- קמו בתוך כל המאבק גם קריאות לחשבון נפש.

אצלכם לא שמעתי עד עתה חשבון קטן שכזה. לא לקחתם על עצמכם אפילו גרם אחד של אחריות על המצב בו רבים בישראל חשים שהגדשתם את הסאה באי נטילת חלק עם עם-ישראל. מקווה מאוד שהקרע שנוצר יתאחה ונגיע לפשרות ולא להתנגחויות קבוצה בקבוצה בתוך עמנו. כי אויבים יש והיו מספיק לעם ישראל.

צבא העם

אם כבר אין שוויון בנטל, אז בואו נטפל בכולם. כך יצא מוועדת שקד. ישיבות ההסדר עמדו על המוקד כאילו אוטוטו הולכים לתקן שירות שוויוני לכולם. עזבו אתכם חרדים שנייה, אמרו כל הבוחשים בעניין, מה לגבי ההסדר? ושירות לנשים?

אז בואו נניח כמה עובדות על השולחן. בין האתוס צבא העם שכונן עם קום המדינה, לבין הנעשה בפועל קיים פער אדיר. אז, כשהיה לנו צבא שיש לו מדינה, היו מטרות אזרחיות לצבא כגון התיישבות חלוצית, חינוך ותרבות. גלי צה"ל ובמחנה. הלהקות הצבאיות כמוהם כגרעיני הנח"ל קמו לשמש פונקציות אחרות מהגנה פיזית על העם היושב בציון. נראה שבוועדה קמו כל השדים ממרבצם. ובשעה שחובטים בכולם ומראים את הבעיות הקונקרטיות שמתחבאות תחת ה"שוויון בנטל", עולה החשש שאתוס צבא העם יקרע לגזרים. כי אם חושבים על זה אז צבא מקצועי יתכן שהכי מתאים לתקופתנו אנו. ככה אין את הדרישה הזו של שירות מכולם כאשר חלק ממנפים את הקריירה הפרטית שלהם בגל"צ בעוד חבריהם מסכנים את חייהם מול האש. מצד שני, אתוס צבא העם הוא היום שומר על הלכידות בין פלגי העם השונים. ואפילו החרדים שאינם משתתפים בו רואים בו מקור לגאווה והזדהות.

אזהרה

אין לי וואטספ אבל אחרי שגוגל רכשו את וויז החלו בעיות, עכשיו פייסבוק רוכשים את ווטסאפ היכונו לבאות.

בלון ניסוי

כמות הספינים והשטויות המתגלגלים מכיוון מעון ראש הממשלה מתחילה כבר להימאס. אם הם עושים שם רק בלוני ניסוי שיתכבדו וילכו לפארק קרסו למדע ויעזבונו בשקט. את הפלוטנרים הפוליטיים של הקואליציה יש לפתור בדרכים אחרות.

העם ילך לבחור את הנשיא!

כמה דברים לפני שאתם מריעים בחצוצרות הדמוקרטיה. אם העם ילך לבחור את הנשיא בבחירות כלליות, יש לזה השלכות מרחיקות לכת. כי נכון להיום תפקיד הנשיא הוא תפקיד ייצוגי וסמלי. הוא האיש שמגלם ומסמל את מדינת ישראל ותו לא. נכון שיש והיו מקרים שהנשיא מביעה והביעה את דעתו בעניינים פוליטיים. אך גם כאשר יש חריגות כאלו מיד מעמידים אותו במקום ומסבירים כי אל לנשיא להתערב כי הוא דמות ייצוגית. הוא לא קיבל את הלגיטימציה שלו מהעם אלא רק נבחר על ידי הפרלמנט לתפקיד הספציפי הזה. מה יהיה כאשר יקבל הנשיא את תמיכתו מהעם? יהיה קשה להגיד שהוא אינו נבחר ציבור. למרות שתפקידו עדיין יהיה מוגדר כייצוגי, אך בכל זאת הוא ישמש כראש המדינה כשלגיטימציה ציבורית רחבה מאחוריו. מה יהיה כאשר הוא יתערב בפוליטיקה? שינוי כזה הוא שינוי חוקתי. הוא מקנה לנשיא כוח שלפני כן לא היה לו. הדבר יכל לפגום באיזון בין ראש הממשלה לנשיא וייצור פתח לבעיות חוקתיות נרחבות.

שוו בנפשכם שראש הממשלה הולך לצעד מרחיק לכת, כמו פינוי יישובים, או גיוס חרדים, או כל סוגיה שמפלגת את העם. והנשיא ניצב מולו, כי למרות שהוא מעל הפוליטיקה בסוגיות כאלו זה תפקידו להתערב (כפי שלמשל הסבירה צביה ולדן ביתו של נשיאנו- שמעון פרס, איך לטובת השלום והעם זה מחובתו להתערב). מה אז יהיה? יכתבו עצומות שתומכות בנשיא אל מול כאלו שתומכות בראש הממשלה. פוליטיקאים שהנשיא מצדד בעמדתם יתמכו בנשיא ואנשים מהשורה יזכרו שאת הנשיא אנחנו בחרנו, אבל את הממשלה לא בחרנו בבחירות ישירות, אלא הצבענו לכנסת והיא הרכיבה את הממשלה. למשל הממשלה הקודמת נבחרה על פי הגוש הגדול ולא המפלגה הגדולה. אז האם העם בחר אותה? או שזה תולדת הקומבינות הפוליטיות ולעומת הנשיא שנבחר בידי העם והוא באמת משקף את הציבור. למי תהיה לגיטימציה גדולה יותר? ולא די לנו בסוגיות המפלגות את העם? שאנחנו צריכים עוד תסביכים חוקתיים על ראשינו?

משנכנס

הדסה היא אסתר- אז האם אפשר כבר להגיד שהפור נפל?

הון וביטחון

מאז זיכויו של ליברמן וחזרתו למשרד החוץ אין יו"ר לוועדת חוץ וביטחון. תפקיד אותו מילא ליברמן עד להתבהרות הדברים. האבסורד הוא שכל השחקנים בסיפור תמיד אומרים שמה שעומד להם מול העיניים הוא טובתה של מדינת ישראל, אבל בפועל הם עסוקים בצבירת הון פוליטי ומשחקי אגו על חשבון טובתה של מדינת ישראל.

וללא קשר אקטואלי

לא משנה כמה הטבח ישקיע באוכל בסוף הכל יקום וייפול על טיב הצ'יפס.

בחייאת תאותתו!

יש תופעה הולכת וגוברת של אנשים שלא בא להם לאותת. כאילו אם הם עוברים נתיב זו לא בעיה שלכם. וזו גסות רוח וסכנה. קשה כל כך להרים עם האצבע את הוינקר כדי שכל מי שסביבכם לא יצטרך לנחש לאן מועדות פניו של האוטו? ככה קל יותר לדעת אם להאיץ או להאט, כי אם אנחנו מנהלים תרבות של ניחושים אז אל תתפלאו כשמישהו נכנס בכם כי הוא לא ידע אם אתם פונים או ממשיכים ישר.

שאלת השבוע

תהיתי אם קפה לנדוור קשור לשרת הקליטה?