יומיים לפני ביקורו הראשון של נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, בישראל, סקר של המכון הישראל לדמוקרטיה בדק מה הציבור הישראלי חושב על סיכויי חתימת הסכם עם סעודיה, וכמה הם סומכים שהאינטרסים של ישראל יישמרו.

במסגרת המגעים על הסכם גרעין עם איראן, רוב גדול של הישראלים (75%) אינם סומכים על ממשל ביידן שייקחו בחשבון את האינטרסים של ישראל בעת ניהול המגעים עם איראן על הסכם בנושא הגרעין. (בקרב יהודים – 79%, בקרב ערבים – 54%).

ביידן ולפיד (צילומים: חיים גולדברג\סרוגים, שאטרסטוק)

לגבי השאלה האם ביקור ביידן יביא פריצת דרך עם ערב הסעודית? הציבור הישראלי חצוי (44% לכל אחת משתי העמדות) בשאלת יכולתו של הנשיא ביידן להביא לפריצת דרך לקראת חתימה על הסכם עם ערב הסעודית.

בתוך כך, רוב הישראלים (54%) אינם סומכים על ממשל ביידן שייקחו בחשבון את האינטרסים של ישראל במסגרת עיצוב מערכת הקשרים הכוללת בין ישראל לארה"ב.

שלום? סיכוי נמוך מאוד

עוד נתון מעניים מהסקר הוא ש-87% הישראלים סבורים שהסיכוי לחתימה על הסכם שלום עם הפלסטינים בחמש השנים הקרובות הוא נמוך. תמונת המצב לא השתנתה מאז 2019, אז העריכו כך 88%.

Photo by Abed Rahim Khatib/ Flash90

לגבי היתכנות "פתרון שתי המדינות", רוב בקרב הערבים (71%) אזרחי ישראל אך רק מיעוט בקרב היהודים (32%) מדווחים שיתמכו בפתרון שתי המדינות אם יושם שוב על השולחן.

הסקר נערך עבור המכון הישראל לדמוקרטיה על-ידי פרופ' תמר הרמן, ד"ר אור ענבי וירון קפלן ממרכז ויטרבי לחקר דעת קהל ומדיניות במכון, ומבוסס על מדגם ארצי מייצג (606 מרואיינים) של כלל האוכלוסייה הבוגרת בישראל בגילאי 18 ומעלה. טעות הדגימה המרבית לכלל המדגם היא 3.6%.