אתר הבית של המגזר הדתי
דואר אדום
זמני היום

זה המטבח חשוב יהיה: 7 שיקולים בעת תכנון המטבח

מטבח הוא אחד המתחמים החשובים ביותר בבית, לפיכך מן הראוי להשקיע מחשבה רבה בתכנונו ובעיצובו. ריכזנו כמה שיקולים חשובים שיש לקחת בחשבון במהלך בחירת מטבח

זה המטבח חשוב יהיה: 7 שיקולים בעת תכנון המטבח
  (צילום: Pexels)

המטבח הוא פינה טריקית, כי מצד אחד, יש בו משהו מאוד פרטי, ומצד שני, עם יד על הלב – במה הכי כיף להשוויץ לאורחים שמגיעים לבקר? ברור שבמטבח! מטבחים מעוצבים הם גאוותם של חובבי בישול ואירוח, אבל במיוחד במטבח התפקוד היומיומי חשוב לא פחות. הצורך באיזון בין שני פרמטרים אלו מוביל לכך שתכנון המטבח הוא משימה לא פשוטה ויש לגשת אליה במלוא הרצינות. 

כמה שטח יש?

כדי לתכנן חלל, ובכך מטבח אינו שונה, צריך קודם כל להבין מהם המשאבים העומדים לרשותנו, ובמקרה זה – שטח. חשוב למדוד את השטח המוקדש למטבח, לעמוד על צורתו (האם השטח מוארך או בצורת ריבוע? האם יש בו פינות?) וגם לחשוב מראש על אלמנטים גדולים שאנחנו מאוד רוצים להכניס בו – כמו אי למטבח או חלון גדול במיוחד. גם אם רוב הדברים הללו פתירים בהשקעה כספית מסוימת, זיהוי נכון שלהם יאפשר להימנע מהרבה כאבי ראש בהמשך.  

מי המשתמשים? 

כמה מדיירי הבית מבשלים באופן קבוע? מה גובהם? תכנון מטבח לדיירים שאוכלים בעיקר בחוץ, לא דומה לתכנון מטבח שבו שני בני הזוג מבשלים ללא הרף. תכנון מטבח שבו רק בן הזוג הגבוה מבשל יהיה שונה מתכנון מטבח שבו הבשלנים והאופים שונים בגובהם. בנוסף, כשיש בבית ילדים, חשוב לקחת בחשבון התאמה לצרכיהם של ילדים בגילאים שונים – החל מבטיחות לתינוקות ולפעוטות, דרך שימוש בחומרים עמידים וקלים לניקוי וכלה במטבח שיאפשר בהמשך גם עצמאות לילדים הגדולים יותר. חשוב לבצע מיפוי צרכים מדויק לפני שניגשים לתכנון המטבח. 

איפה מבשלים?

אחרי המיפוי המדויק שעשינו, הגיע הזמן לחשוב איפה נמקם את תנור האפייה והכיריים או כמה שַיִש אנחנו רוצים לעבודה? כמובן, התשובות נגזרות מצרכיהם של המשתמשים. למשל, אם מדובר בצמד בשלנים, כדאי לשקול שתי עמדות עבודה – שני משטחי שיש שניתן לעמוד לידם, או שיש ואי למטבח. אם מדובר בחובבת אפייה, כדאי לתכנן מראש מקום קבוע למיקסר, שלא ידרוש ממנה להרים ולהוריד אותו כל יום. 

איפה אוכלים?

לא תמיד יש מקום לפינת אוכל. בבתים שבהם אין פינת אוכל מוגדרת או מקום מתאים בשטח הציבורי של הבית, חשוב להשאיר מקום לשולחן אוכל במטבח. הדבר צריך להילקח בחשבון בעת התכנון, וכנראה לבוא על חשבון אלמנטים אחרים ששקלתם. לעומת זאת, אם ישנה פינת אוכל, ניתן להסתפק בשולחן אוכל קטן או לאכול בסמוך לאי שבמטבח. 

איפה מאחסנים?

בעת התכנון חשוב ביותר להשאיר מקומות אחסון רבים, ברמות נגישות משתנות – לכלי האוכל, למכשירים, למזווה. גם כאן, הדבר תלוי בצרכים ובגודל המטבח. במידה ולדירתכם מחסן קרוב, ברור שמכשירים או כלים שאינם בשימוש שוטף יוכלו להישאר בו, אבל במידה ואין לכם מחסן, תצטרכו לחשוב על מקום נידח יחסית במטבח כדי לאפסן אותם. לעומת זאת, ברור שמצרכי מזון או צלחות צריכים להיות זמינים בקלות ובנוחות לכל אחד מדיירי הבית. 

איפה שוטפים כלים? 

כדאי שליד הכיור יהיה מקום נוח ומתאים להצבת הכלים המתייבשים, אחרת השיש עלול להפוך לבלתי שמיש. אם ברשותכם מדיח, מומלץ ביותר, כמובן, שהוא ימוקם בסמוך לכיור. 

איך מאירים?

מלבד התאורה הכללית של חלל המטבח, מומלץ לשקול להאיר באופן ייעודי גם את משטחי העבודה על ידי ספוטים או מנורות קטנות. הדבר נוח במיוחד למי שמבשלים הרבה ובשעות מגוונות של היום, וחשוב ביותר כאשר חסרה למטבח תאורה טבעית.

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו