מבזקים
סרוגים
טלטלה בימינה

אחרי ההתפטרות: מה קורה עכשיו עם משרד הדתות?

לפי החוק, בנט ייכנס לתפקיד שר הדתות, ובכוונת הממשלה להודיע כבר השבוע על מינוי של מתן כהנא לתפקיד סגן השר. מה צריך לקרות כדי להחזיר את כהנא לתפקיד שר?

י"ג אייר התשפ"ב
אחרי ההתפטרות: מה קורה עכשיו עם משרד הדתות?
אחרי ההתפטרות: מה קורה עכשיו עם משרד הדתות? צילום: צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

ביום שישי אחר הצהריים הודיע מתן כהנא על התפטרותו מתפקיד שר הדתות ועל חזרתו לכהונה כחבר כנסת מטעם ימינה, וכעת נשאלת השאלה מה יעלה בגורל המשרד.

כידוע, כהנא התפטר מהכנסת במסגרת "החוק הנורווגי" לאחר שמונה להיות שר הדתות מיד עם הקמת הממשלה. במקומו נכנסה ח"כ שירלי פינטו. כעת לאחר ההחלטה לחזור לכנסת, דווקא מי שייאלץ להתפטר הוא ח"כ יום טוב כלפון, מכיוון שהוא נכנס אחרון מטעם ימינה (בעקבות ההתפטרות של איילת שקד עם החוק הנורווגי).

דרמה בימינה: השר כהנא מתפטר; כלפון עף הביתה
דרמה בימינה: השר כהנא מתפטר; כלפון עף הביתהצילום: דרמה בימינה: השר כהנא מתפטר; כלפון עף הביתה

לאחר ההחלטה של כהנא לעזוב את משרד הדתות, מי שימלא באופן אוטומטי את התפקיד יהיה ראש הממשלה בנט, והכוונה המיידית היא למנות את כהנא בתור סגן שר, שבפועל ימשיך לנהל את משרד הדתות.

מינוי כזה לא מחייב את אישור הכנסת, אלא מספיקה הודעה של הממשלה בפני מליאת הכנסת.

בנט וכהנא (צילום: יונתן זינדל/פלאש 90)

בעבר היה "מודל" דומה, כאשר הרב אלי בן דהן היה סגן שר הדתות, כאשר שר החינוך בנט, היה "רשמית" גם שר הדתות.

סילמן תסייע להחזיר את כהנא?

עם זאת, בקואליציה היו מעוניינים למנות מחדש את כהנא, אך למטרה הזו הם צריכים להביא זאת הצבעה במליאת הכנסת, סיטואציה שלא בטוח הם יכולים להבטיח שיימצא לה רוב.

למעשה, מי שבכוחה להכריע את הכף תהיה ח"כ עידית סילמן, שמספיקה היעדרות שלה, ואז לקואליציה יש רוב של 60 מול 59, לאשר מחדש את המינוי של כהנא בתור שר הדתות.

נכון לעכשיו, סילמן לא מעוניינת לפעול אקטיבית נגד הקואליציה, מחשש שיכריזו גם עליה בתור פורשת (כמו עמיחי שיקלי), ולכן קיימת הערכה שהיא לא תפגע במינוי של כהנא.

בכל מקרה מקורביו של כהנא אומרים שתוכניות העבודה שהוא מקדם לא ישתנו, והרפורמות שהוא מנסה להוביל ימשיכו, גם אם לתקופה הקרובה מיש יצטרך לחתום על חלק מהמסמכים או המינויים יהיה רשמית נפתלי בנט.

בכל מקרה המטרה המוצהרת של חזרת כהנא לכנסת, היא לחזק את הקואליציה ולוודא שלימינה יש חברי כנסת חזקים "ובטוחים", ובכך למנוע עריקות נוספות.

ימינה משרד הדתות מתן כהנא נפתלי בנט