לפני מספר שנים פנה אליי מנכ"ל השלוחה הישראלית של אחת מחברות התרופות הגדולות בעולם, והתחנן בפניי שאסייע לו בפתרון הלכתי לאחת התרופות שמהוות מקור הכנסה משמעותי לחברה.
הוא ציין, שבעבר הם היו המשווקים היחידים של תרופה זו, אך בחלוף השנים הם אבדו את הבלעדיות וישנן תרופות מתחרות.
הבעיה היא, שהתרופה של החברות המתחרות כשרה לפסח, ואילו התרופה של חברה זו, שיש בה טעם, לא הצליחה לקבל הכשר לפסח. החשש של החברה היה שמשתמשי התרופה שלהם, יעברו לכבוד פסח לתרופה המתחרה ו'ישכחו' לחזור לשלהם. במיוחד לאור העובדה, שישנו שוני מסוים בין התרופות באופן ובתכיפות נטילתן – דבר המקשה יותר על מעבר מאחת לשנייה.

אמרתי למנכ"ל החברה שאשמח מאד לעזור, אך לשם כך אצטרך להיעזר בכימאי ולקבל את רשימת הרכיבים של התרופה, ואני מבין שזה סוד בינלאומי. המנכ"ל אמר, שאם אחתום על סודיות אוכל לקבל את רשימת הרכיבים. החברה שלחה לי את החומר ואכן ראיתי שמאד מורכב להתיר זאת לפסח.
פניתי אל מו"ר הרב מרדכי אליהו, והוא אמר לי שלפי הרכיבים הקיימים ניתן להתיר את השימוש בתרופה בפסח רק אם יכניסו אותה לקפסולה כשרה לפסח, כך שהחיך לא יהנה מטעם התרופה.
אכן, ניתן לרכוש כיום בבתי מרקחת רבים קפסולות ריקות. אך, הבעיה היא שבקפסולות המצויות ישנה בעיית כשרות עקרונית, כיוון שהן עשויות מג'לטין שמקורו לפעמים בבעלי חיים שאינם כשרים. על כן, סידרה החברה שיהיה ניתן להשיג קפסולות כאלו עם הכשר.
בדיקת כשרות של תרופות היא נושא רחב כשלעצמו, אך כאן נתמקד בנושא כשרות התרופות לפסח.

לפני שניכנס לסוגי התרופות השונים, השנה מכבי משיקה שירות חדש מהפכני שנוצר בשיתוף פעולה בין מכבי שירותי בריאות למכבי פארם, לקראת פסח בכל תרופה שנרכשת בבתי המרקחת של מכבי פארם, יחד עם שאר הוראות לקיחת התרופה שמוטבעות על המדבקה שנצמדת לתרופות הנרכשות- תופיע שורה נוספת ובה יהיה כתוב- כשר לפסח תשפ"ב. יוזמה חדשנית זו מצטרפת למנוע חיפוש הדיגטלי שמכבי שירותי בריאות מפרסמת כמידי שנה.
במנוע חיפוש ניתן לבדוק האם התרופה שאתם משתמשים בה במשך כל השנה מאושרת לשימוש בפסח. ניתן להיכנס לקישור הזה ולבדוק את שם התרופה.
בנוגע לסוגי התרופות:
חלק גדול מהתרופות הן חסרות טעם, ואדם נורמלי אינו אוכל מזון מסוג כזה. תרופות כאלה אינן צריכות הכשר לפסח, כשם שחול נקי אינו צריך הכשר.
אך, ישנן תרופות בעלות טעם, כגון סירופים למיניהם, או כדורים המצופים בציפוי מתוק על מנת להנעים את נטילתן. תרופות אלו צריכות הכשר, כי החיך של האדם נהנה בנטילתן.
לגבי תרופות הניטלות שלא דרך הפה, ישנה הסכמה רחבה בין הפוסקים שכל סוגי המשחות הרפואיות המיועדות לשימוש חיצוני וכן כל סוגי הטיפות המיועדות לעיניים ולאוזניים, זריקות, פתילות וכל חומרי החיטוי שעל פני העור מותרים לשימוש בפסח ללא הכשר. ישנם גם רבים מן הפוסקים הסוברים שאף משאפים וכיו"ב, על אף שניתנים בפה – מותרים גם הם לשימוש בפסח ללא הכשר.
לכן, בחוברות המתפרסמות מדי שנה קודם הפסח, המציינות את סוגי התרופות הכשרות לפסח, מצויות רק התרופות שנלקחות בבליעה – טבליות, כמוסות ותרחיפים, וכן תכשירים מיוחדים לחלל הפה.
כדי לדעת באיזה סוג מדויק של תרופה מדובר, מצוינת ליד השם של כל תרופה – צורת ההגשה שלה: כמוסות – CAPS, קפליות – CAPL, טבליות – TABLS, תרחיף – SUSP, סירופ – SYR, נוזל – LIQ, תמיסה – SOL, מציצה – LOZ, טיפות – DROPS.
כל שנה נבדקות קודם הפסח כל התרופות המופיעות בספר 'המדיק' (אינדקס התרופות והמוצרים הרפואיים, המיועד לאנשי מקצועות הרפואה). ספר 'המדיק' יוצא לאור פעם בחודשיים. רשימת התרופות מתבססת על העדכון האחרון של הספר שמופיע לפני חג הפסח.
כמו כן, מוכנסות לרשימת התרופות הכשרות לפסח תרופות נוספות המופיעות ברשימת התרופות החדשות שאושרו על ידי משרד הבריאות, וכן תחליפי חלב אם ושאר סוגי המזון הרפואי.
חשוב לעקוב מדי שנה אחר רשימת התרופות המעודכנת, כיוון שישנן תרופות ותכשירים שבשנה קודמת אושרו לשימוש, ובשנה הבאה כבר אינן מאושרות ומוצאות מהרשימה. כמו כן ישנן תרופות חדשות שלא היו בעבר, ומאושרות לשימוש. לכן, אין לסמוך על הרשימות מהשנים הקודמות.

על כן, מומלץ לכל אחד הצורך תרופות באופן קבוע, לבדוק כבר בשלב מוקדם קודם הפסח האם התרופה נכללת ברשימת התרופות הכשרות, ואם אינה כלולה ברשימה – לברר אצל הרופא אם קיים לה תחליף הכשר לפסח. אם אין, יש לעשות שאלת חכם כיצד בכל אופן ניתן לצרוך את התרופה.
כאמור, כדי לבדוק האם התרופה שאתם משתמשים בה במשך כל השנה מאושרת לשימוש בפסח, תוכלו להיכנס לקישור הזה של מכבי, ולבדוק את שם התרופה.
כמובן שאם מדובר על פיקוח נפש או ספק פיקוח נפש, בוודאי שניתן לצרוך את התרופה אף אם לא נמצא לה תחליף כשר לפסח.
הרב שמואל אליעזר שטרן שליט"א, תלמידו של הגר"ש וואזנר זצ"ל, פרסם בזמנו גילוי דעת חשוב זה:
אזהרה חשובה בעניין שימוש בתרופות בפסח
מצאתי חובה בנפשי לפרסם בשער בת רבים, בהסכמת מרנן ורבנן הרב וואזנר בעל שבט הלוי והגרי"ש אלישיב.
שכל אותם האנשים אשר נוטלים תרופות מחמת בעיות רפואיות, כגון: לחץ דם, סכרת או חולי לב, כליות ושאר איברים פנימיים, וכן אלו הסובלים מבעיות נפשיות וכד' – רשאים לקחת את תרופותיהם בלי שום חשש ופקפוק כלל, בין אם הם מופיעים ברשימת התרופות הכשרות ובין אם הם אינם מופיעים.
מענה הייעוץ של מכון פוע"ה בחג הפסח:
מחלקת יעוץ רבני:
ערב שבת וחג ראשון י"ד ניסן 15.4 בין השעות 9:00-12:00
קו טהרה 12:00- עד שעה קודם כניסת החג
ימי חול המועד ט"ז –י"ט ניסן 17-20.4 בין השעות 9:00-14:00
קו הטהרה – 18:00-20:00
ערב חג שני כ' ניסן 21.4 בין השעות 9:00-12:00
קו הטהרה – 12:00- עד שעה קודם כניסת החג
השגחות וציוד הלכתי:
ערב חג ראשון י"ד ניסן 15.4 וערב חג שני כ' ניסן 21.4 בין השעות 9:00-13:00
חול המועד 9:00-15:00
מעבר לשעות הפעילות ניתן לפנות במסרון/ואטסאפ לטלפון 052-8881698
קדושת החיים:
מענה לשאלות הלכתיות מורכבות ודחופות
בנוגע לבן משפחה הנתון בסכנת חיים או במצבי חולי מורכבים 079-5555955
חג פסח שמח, פורה, בריא וכשר.

מה דעתך בנושא?
3 תגובות
0 דיונים
משה אהרון .
בס"ד. יש מנשות ישראל הנפלאות , שכבר מפורים מתחילים את המירוץ והמרדף אחר החמץ. ועד ליל הסדר הם לפעמים עושים כמה סבבים של מירוק וביעור על אותם המקומות...
בס"ד. יש מנשות ישראל הנפלאות , שכבר מפורים מתחילים את המירוץ והמרדף אחר החמץ. ועד ליל הסדר הם לפעמים עושים כמה סבבים של מירוק וביעור על אותם המקומות . והנורא מכל לפחות בראייתי שלי,הוא הגבלת הילדים. ועד כדי חניקה ומחנק. דבר שמותיר לא פעם משקעים של "אנטי" בהמשך חייהם. פעם עמדתי בפני תלמידי חכמים ,ואמרתי להם כשאישה הופכת עולם ומלואו : מיטה ארון וגם מרתף, למצוא ולבער עוד פירור של חמץ. מייגעת עצמה עד כלות ומענה משפחתה עד זרא. הקב"ה מוזיל דמעה. ומפטיר לא כך כתבתי בתורתי. בתורתו נכתב : "שִׁבְעַת יָמִים מַצּוֹת תֹּאכֵלוּ אַךְ בַּיּוֹם הָרִאשׁוֹן תַּשְׁבִּיתוּ שְּׂאֹר מִבָּתֵּיכֶם כִּי כָּל אֹכֵל חָמֵץ וְנִכְרְתָה הַנֶּפֶשׁ הַהִוא מִיִּשְׂרָאֵל מִיּוֹם הָרִאשֹׁן עַד יוֹם הַשְּׁבִעִי." והפירוש: ========= "אך ביום הראשון ולא חודש ימים - וגם לא שבוע. "השבתת שאור" [הוספנו בכוונה אות "ו"].איננה "ביעור טוטלי" היא אך אותו הביטול שנראה במוחש באור , נראה בעיניים . לפיכך גם נקרא "שאר" [ש-אור]. אותו שנראה בבירור כחמץ ולא גרגרים שלעולם הם כבר בחזקת עפר . הלוואי והפעם משהו יתייחס לדבריי אלה בקורטוב של רצינות משה אהרון
המשך 06:51 11.04.2022שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
מדהים ומזעזע
אין גבול לטמטום.
18:57 10.04.2022שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
רועי
עוסקים בשטויות ומבלבלים את המוח
17:42 10.04.2022שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר