המתיחות בין רוסיה לאוקראינה: רוסיה הודיעה הבוקר (ד') על סיומו של תרגיל צבאי שהתקיים בחצי האי קרים, אותו סיפחה אליה מידי אוקראינה ב-2014, ופרסמה סרטון שבו נראה טור של טנקים ושל כלי רכב צבאיים אחרים השייכים לה עוזב את האזור אחרי התמרונים שם.

הסרטון וההודעה, שבה נטען כי חלק מהחיילים חוזרים כעת לבסיסי האם שלהם, עשויים להיתפס במערב כעוד איתות רוסי על נכונות להפחית את המתיחות, אם כי במדינות נאט"ו ממשיכים להתייחס בספקנות לרמזים הפייסניים היוצאים מהקרמלין.

לא תוקפים בימי רביעי

מיכאיל אוליאנוב, נציג רוסיה בארגונים בינלאומיים, הגיב הבוקר בנוגע לפלישה של רוסיה לאוקראינה בתאריך ה-16 בפברואר: "הקהילה הבינלאומית יודעת כי רוסיה תתקוף את שכנתה ב-16 בפברואר בשעה אחת לפנות בוקר". הסיבה לכך היא שהתאריך הוכרז ע"י הנשיא וולדימיר זלנסקי שלשום כ"יום האחדות".

בנאומו אמר זלנסקי כי מכיוון שבעולם מסמנים את 16 בפברואר כיום שבו רוסיה תפלוש לאוקראינה ותנסה לבתר אותה, יהיה זה יום שבו ייצאו האוקראינים כעם אחד למפגן פטריוטי, ובו יונפו דגלי הלאום.

נשיא אוקראינה, ולדימיר זלנסקי (צילום: שאטרסטוק)

בנוסף, נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, התייחס אמש למצב: "אני רוצה להיות ברור – ארה"ב ונאט"ו הן לא איום על רוסיה, גם אוקראינה לא מאיימת על רוסיה. אנחנו לא מחפשים עימות ישיר עם רוסיה", חידד.

"שמענו על התכנית, לא ראינו הוכחות"

עוד הוסיף: "אזרחי רוסיה – אתם לא האויבים שלנו ואני לא חושב שהאוקראינים הם אויבים שלכם. "יש דרכים אמיתיות לטפל בדאגות הביטחון הרוסי. נמשיך לקדם דיפלומטיה לפתרון המשבר כדי למנוע סבל אנושי. שמענו על תוכנית הנסיגה הרוסית אבל עדיין לא ראינו הוכחות לכך, הכוחות הרוסיים עדיין בעמדות תקיפה".

ביידן: לא מחפש עימות ישיר עם רוסיה (צילומים: שאטרסטוק)

ההתקפה – עדיין אפשרית

"אנחנו עדיין בעמדה של לאפשר דיפלומטיה עם רוסיה כדי לפתור את המשבר. ההתקפה של רוסיה על אוקראינה עדיין אפשרית, ועלינו לתת לדיפלומטיה כל סיכוי לניצחון על המשבר באוקראינה. יש להפחית את המתיחות ורוסיה חייבת להעביר את נוכחותה הצבאית אל מעבר לאוקראינה. טרם אימתנו את הטענה של רוסיה שכוחותיה נסוגים מהגבול האוקראיני", הציב כעובדה.

‏גורם אמריקני אמר הבוקר לערוץ ABC: "החיילים הרוסים עברו ל'עמדות ירי' ליד אוקראינה ואין שום עדויות על כך שרוסיה מסיגה את החיילים לאחור".