"האזנה לאישי ציבור נעשתה רק באישור היועמ"ש"
סערת NSO: המפכ"ל לשעבר, רוני אלשיך, חושף לראשונה את גרסתו למאחורי הקלעים סביב פרשת ההאזנות, ומטיל פצצה: "האזנה לאישי ציבור נעשתה רק באישור היועמ"ש"

מפכ"ל המשטרה לשעבר, רוני אלשיך, הגיב היום (שלישי) לסערה סביב פרשת האזנות אשר הוא חלק מרכזי בה, וחשף כי "האזנה לאישי ציבור נעשתה רק באישור היועמ"ש".
את הדברים אמר אלשיך בשיחה עם מקורביו זמן קצר לאחר פרסום התחקיר – ודחה מכל וכל את הטענות על שימוש לא תקין בתוכנות הריגול. "אין מצב שמישהו יכול לעשות איזושהי פעולה בלי אישור", הסביר אלשיך. "פותחים צו, כל הלוגים (תיעוד הפעולות, א"ש) נשמרים: מי השתמש בזה, מה ההרשאות שלו? רק במקרה של סכנת חיים, כמו רוצחים או מישהו שאנחנו במרדף אחריו, אפשר לומר לשופט בדיעבד שהייתה סכנת חיים ושהותקן פיקוח (האזנה)".

רק באישורו (צילום: פלאש90)
הפרסומים בתקשורת? "הכי שטחיים שיש"
את הפרסומים והדיונים בכלי התקשורת כינה אלשיך "הכי שטחיים שיש", וטען כי "כדי לתפוס פדופילים ורוצחים צריך מערכות טכנולוגיות מתוחכמות. גם רוצחים, פדופילים וראשי ארגוני פשיעה הם אזרחים ישראלים, וזה עוד כלי אחד ממיליון הכלים שיש למשטרה". אלשיך משוכנע שהמדינה מחויבת להפעיל את אותם כלים עוצמתיים נגדם. "רק משטרת ישראל משתמשת? גם המשטרה בגרמניה, בהולנד, בצרפת ובמדינות אחרות משתמשת בכלים כאלה נגד אזרחים. מה, כשרוצים לתפוס ראש ארגון פשיעה שמכיר את כל הטכנולוגיות, הולכים לקו הטלפון של בזק?".

אילוסטרציה (צילום: חיים גולדברג)
אלשיך התייחס גם לטענה שהטכנולוגיה המתקדמת הופעלה גם בתיקים על אישי ציבור, וגלגל את האחריות על היועץ המשפטי לממשלה לשעבר, אביחי מנדלבליט: "המערכות נבנו ככה שאי אפשר לתחמן אותן. אם אני רוצה לפקח על איש ציבור, בשביל זה אני צריך ללכת ליועמ"ש ולאשר אצלו את את הבקשה שאגיש לשופט בשביל הצו. הוא יכול לבלום את המהלך עוד לפני שאני מגיע בכלל לבקש צו מהשופט".
תיק החקירה של דוד ביטן
על הפרסומים בעניין הפעלת תוכנת הריגול בתיק החקירה של דוד ביטן, אמר אלשיך למקורביו שהוא לא יודע באיזו תוכנה השתמשו, אך הוא יודע מי השופט שאישר את הצו המדובר. "הכול שם הועבר ליועץ המשפטי לממשלה ובסופו של דבר הגבילו אותנו מאוד", הודה אלשיך.

(צילום: נועם ריבקין פנטון\ פלאש90)
"בתרחיש אחר, כשאני מפקח על רוצחים מארגון פשיעה, ובתוך ההאזנות החוקרים שומע דברים שלא נכללים בצו, אתה עוצר מיד – חוזר לשופט ומספר לו. השופט מפנה לגורם טכני שלא קשור לחקירה, הוא מתמלל את כל החומר, והשופט יסמן מה הוא מאשר להוסיף לעמוד החקירה", טען המפכ"ל לשעבר. "רמת השליטה היא מטורפת, וכל סטייה מרימה דגל שחור". על מפגיני בלפור אמר: "לא מאמין ששופט מחוזי היה מאשר להאזין למפגיני בלפור בשום תרחיש, אלא אם כן מפגין מגיע עם קלצ'ניקוב להפגנה. זה נראה לי מופרע בעליל".
"מידע זה כוח"
הוא הוסיף כי "צריך להזכיר שהטכנולוגיה הזאת באה למשטרה לפני תקופתי. אמנם באתי משב"כ, אבל בסוף אתה מתמודד עם עבריינים שיודעים להפעיל טכנולוגיות ואמצעים שכל העולם מנסה להתמודד איתם. אנשים אולי יופתעו – אבל העבריינים מתוחכמים פי שלוש מהטרוריסטים" .
עם זאת, נראה כי אלשיך לא מצטייר כמי שחושש להשתמש בכלי הריגול. "מידע זה כוח", אמר למקורביו. "אני לא זוכר שבתקופתי מישהו בלי הרשאה חדר למידע או שלקח מידע בלי אישור. הכלים האלה הובילו לפענוח של מקרי רצח, והדו"חות האלה הולכים ליועץ המשפטי לממשלה שצוותו עורך את הביקורת".
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו