היום יחזרו ארה"ב ואיראן לשולחן הדיונים בווינה במו"מ העקיף לחזרה של האמריקאים להסכם הגרעין, ממנו פרשו ב-2018.

שישה סבבים של שיחות נערכו עד כה בין אפריל ליוני. סבב השיחות החדש יהיה הראשון לאחר הבחירות באיראן, בהן נבחר הנשיא השמרן ראיסי.

מדינות המערב מדגישות כי הסיכוי להגיע להסכם הוא נמוך, זאת בעקבות הקשחת העמדות מצד איראן במהלך ההפסקה בשיחות. בין היתר, האיראנים דורשים שארה"ב תתחייב מראש כי לא תצא שוב מההסכם, וכי האירופאים יסירו את כל הסנקציות שהוטלו על המדינה מאז 2017, כולל כאלו שאין להם קשר לתוכנית הגרעין עצמה.

כל זאת מגיע על רקע ההכרזה האיראנית מיום שישי על התקדמות בהעשרת האורניום, מה שמקרב את המשטר בטהרן לייצור נשק גרעיני. האיראנים נמצאים בעימות קשה עם פקחי האו"ם, כאשר בסבא"א טוענים כי נמנע מהפקחים שלהם גישה למצלמות באתרי הגרעין.

"אם איראן חושבת שהיא יכולה לנצל את הזמן על מנת למנף את המצב ולהשיג תוצאה יותר טובה בשבילם, זה פשוט לא יעבוד", אמר השליח האמריקאי לשיחות רוברט מאלי. הוא הדגיש כי ארה"ב תהיה מוכנה להגביר את הלחץ על טהרן אם השיחות ייכשלו.

בתוך כך, אתמול איים ברט מקגורק, המתאם של המועצה לביטחון לאומי למזרח התיכון ואפריקה, כי "אם לא נצליח, אנו פתוחים לאופציות אחרות. אין שאלה, אנו לא נאפשר לאיראן להשיג נשק גרעיני, נקודה".