מיוחד לשבת: מתכון לחמין טבעוני ומפנק - סרוגים

מיוחד לשבת: מתכון לחמין טבעוני ומפנק

החמין מכניס הביתה תחושת חמימות וריחות נעימים של שבת חורפית, רגע לפני שהחורף כאן, התפנקו השבת והכינו חמין טבעוני טעים, מזין ובריא

קשת ברגסון, חדשות סרוגים
מיוחד לשבת: מתכון לחמין טבעוני ומפנק
  (צילום: רונית בן שושן ומירב דשן)

את החמין אפשרי להכין אותו בקדירת חרס או קרמיקה, אנחנו מכירים אותה בשם – טאג׳ין. היא בעלת מכסה חרוטי מיוחד ומרשים, כך שאם אתם מארחים, הוא יכול להיות פינוק אמיתי וחגיגי לשולחן. הצורה המיוחדת של הטאג'ין מאפשרת לבשל בו עם מעט נוזלים ושומן, החרוט קולט את האדים היוצאים מהתבשיל ומחזיר אותם בחזרה, כך כל הטעמים והארומות נשארים נצורים בו.

בישול בטאג'ין מאפיין מאכלים מסורתיים, חלקם מבוססים על בשר וחלקם מבוססים על ירקות או על דגים. המשותף כמעט לכולם הוא שילוב של תבלינים עם טעם עמוק ודומיננטי לצד ירקות ופירות יבשים עדינים ונימוחים. אם בחרתם להכין את החמין המפנק הזה בטאג׳ין או בסיר, הגישו אותו כמו שהוא ופתחו את המכסה בשולחן. תכולתו עשירה בוויטמינים ומינרלים חיוניים, בסיבים תזונתיים שיקנו תחושת שובע עד שעות הערב וגם ידאגו שהגוף שלכם יהיה מצויד בשפע ויטמינים ומינרלים.

מרכיבים:

  • 1/2 כוס אורז פרא שחור שטוף היטב ומושרה במים כ 4-8 שעות
  • 1/4 כוס שעועית אזוקי/ מאש/ לבנה שטופה היטב ומושרה במים כ 4-8 שעות
  • 1/2 כוס חיטה מלאה שטופה היטב ומושרת במים כ 4-8 שעות
  • 1/2 כוס גריסי פנינה שטופים היטב ומושרים במים ל 4-8 שעות
  • 1/2 כוס שעועית לוביה (שעועית עין שחורה) שטופה היטב ומושרת במים כ 4-8 שעות
  • 1/2 כוס חצאי אגוזי מלך
  • 1/4 כוס שקדים
  •    3 כפות שמן זית איכותי
  • 1 גזר קטן סגול/ לבן/ כתום חתוך לפרוסות בעובי 1 ס"מ
  • 1 סלק בינוני חתוך לפרוסות בעובי 1 ס"מ
  • 1 בצל לבן גדול חתוך לפרוסות בעובי 1 ס"מ
  • 1 בטטה קטנה חתוכה לפרוסות בעובי 1 ס"מ
  • 1 ראש שום שלם
  • 2 תמרים מג'הול קצוצים גס
  • 1/2 כוס כוסברה קצוצה
  • 1 כוס פטרוזיליה קצוצה
  • 1/4 כוס עלים של רוזמרין קצוץ
  • 1/2 כפית קינמון טחון
  • 1 כפית פלפל אנגלי (בהר) טחון
  • 1 כף שטוחה מלח הימאליה ורוד
  • 1/2 כפית כורכום
  • 3/4 כפית פלפל שחור גרוס
  • קורט אגוז מוסקט
  • 5 כוסות מים רותחים (360 מ"ל)

*השריית הדגנים והקטניות מאוד חשובה ולה 2 תפקידים:

  1. לספוח נוזלים וכך לקצר את זמן הבישול.
  2. להוריד את תופעת הנפיחות והגזים לאחר האכילה.

אופן ההכנה:

  • חממו תנור ל250 מעלות והורידו את הרשת הכי נמוך שניתן.
  • המיסו בקערה קטנה את שמן הזית, ערבבו עם המים הרותחים, התמרים, השום וכל התבלינים, טעמו ותקנו טעמים במידה וצריך.
  • שטחו וערבבו בצלחת הטאג'ין או בסיר את החיטה, אורז הפרא, מבחר סוגי השעועית, גריסי פנינה ואגוזי מלך.
  • עכשיו סדרו שכבת ירקות מעל והקפידו שישארו חורים קטנים, דרכם יחלחל הרוטב.
  • מזגו בזהירות את הרוטב, עד לשולי צלחת הטאג'ין או הסיר.
  • אם נשאר רוטב, הוסיפו אותו בפעם אחת במהלך הבישול לאחר ספיחת נוזלים בטאג'ין או הסיר.
  • פזרו את הירוקים הקצוצים על הירקות.
  • הכניסו כף בעדינות עם וגעו בתחתית הטאג׳ין או הסיר, כך תוכלו לוודא שהרוטב הגיע גם לתחתית.
  • טאג'ין: סגרו את והכניסו לתנור לתוכנית אפייה למשך כשעתיים וחצי על 220 מעלות, מבלי לפתוח.
  • בסיר: בשלו על להבה נמוכה למשך כ3 שעות.
  • בטאג׳ין ובסיר: מידי פעם בדקו בזריזות, כדי שלא יברח החום, החל מחצי שעה לאחר שהכנסתכם  לתנור שיש מספיק נוזלים בטאג'ין, אם לא זה הזמן להוסיף ולכסות שוב.

הגישו את הטאג׳ין או הסיר לשולחן עם המכסה והסירו אותו ברגע ההגשה.


במתכון באדיבות: מורן שטרום נטורופתית מוסמכת

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו