פרשת כי תבוא: ישנם אנשים הסבורים שעולם המוסר בא לדאוג לחברה, שהחברה תהיה בסדר, בלי גנבים, בלי רוצחים, בלי לוקחי שוחד, ללא אנשים מהסוג הזה במרחב הציבורי, ומה קורה בחדרי חדרים, למשל בתחום המיני?

– אם מדובר על אנשים בוגרים שנמצאים יחד מרצון אין מגבלה, שיעשו מה שהם רוצים. זאת אמירה מאוד מפורסמת וידועה, כי מה שחשוב לנו זו החברה. באה התורה ואומרת: לא! אומרת התורה אכפת לנו מהאדם עצמו.

כדי לצפות בסרטון זה, אנא הפעל JavaScript , ושקול לשדרג לדפדפן שתומך ב HTML5 video .

WhatsApp Video 2021-08-26 at 06.48.41

בפרשת הברכות והקללות בהר גריזים והר עיבל אומרת התורה "ארור מסיג גבול רעהו", אדם שמזיז את גבול החצר בינו לבין חברו, גונב לו שטח ולכן הוא ארור, "ארור לוקח שוחד", ו"ארור מכה רעהו בסתר" הכוונה לרוצח, אם כן אדם שפוגע בחברה הוא ארור. אבל מעבר לארורים הללו אומרת התורה גם "ארור שוכב עם אחותו", "ארור שוכב עם אשת אביו", "ארור שוכב עם חותנתו", גם מתירנות מינית, וחוסר קדושה בתחום המיני נמצאים בכלל הארורים.

מדייק הרש"ר הירש, ברשימת שני עשר הארורים לא מדובר קודם על החטאים החברתיים ואחר כך הצד המיני, או הפוך, קודם זה ואחר כך זה, אלא, התורה פותחת בכמה ארורים בתחום החברתי, אחר כך ענייני בינו לבינה וקדושה, ושוב התורה חוזרת לתחום החברתי.

זאת ועוד. כל אחד מהארורים מופרד מחברו על ידי פרשה סתומה, ויש רק זוג אחד שמופיע ברצף "ארור מטה משפט גר יתום ואלמנה… ארור שוכב עם אשת אביו" זה בצד החברתי וזה בצד המתירני.

התורה באה ללמדנו שמטרתה היא תיקון האדם באשר הוא, בין אם הוא בין ארבע קירות ובין אם הוא במרחב הציבורי. התורה רוצה לטהר אותנו, לתקן אותנו ולבנות אותנו בכל התחומים, המיניים והציבוריים כאחד, וכמובן בתחום של בין אדם למקום "ארור אשר לא יקים את דברי התורה הזאת", ובברוך – ברוך אשר יקים את דברי התורה הזאת לעשות אותם.