יו"ר הציונות הדתית, בצלאל סמוטריץ', ידוע כפועל רבות למען עידוד העליה היהודית להר הבית. הבוקר, הוא שיגר מכתב מפתיע לרמטכ"ל ולשר הביטחון, לאחר שנודע לו כי בסיור של חיילים מצטיינים, מתוכנן גם סיור בהר. "אין זה ראוי שצבא ההגנה לישראל יעלה את חייליו לטיול המנוגד להוראות הרבנות הראשית", אמר.

עליה למקום שלא בטהרה = כרת

סמוטריץ' פתח בכך שהוא שמח על כל גילוי של ריבונות יהודית בהר. עם זאת, הסתייג ואמר כי בשל קדושת מקום "על פי ההלכה היהודית האיסור לעלות למקום שלא בטהרה הינו חמור ביותר, איסור כרת, ואינו מתאפשר ללא הכנה הלכתית מדוייקת".

המכתב

 

עוד הוסיף כי "הר הבית אינו מקום ל'טיול' ואין זה ראוי שצבא ההגנה לישראל יעלה את חייליו לטיול המנוגד להוראות הרבנות הראשית ויכשיל אותם באיסור חמור. מסיור זה יודרו בהכרח חיילים דתיים שמקפידים שלא לעלות להר הבית בהתאם לפסיקת הרבנות הראשית וכמובן שהדרה כזו היא אינה במקום".

"מופתע מהפעלתנות שלו נגד הר הבית"

מי שיצא כנגד מכתבו של סמוטריץ' הוא ח"כ יום-טוב כלפון מסיעת ימינה: "סמוטריץ' רוצה למנוע מחיילים לעלות להר הבית! אני מאוד מופתע מהפעלתנות של סמוטריץ' נגד הר הבית. הרי הוא יודע שיש פסיקות הלכתיות המתירות עליית כוחות ביטחון להר, גם בלי טהרה, לקיום מצוות 'וירשתם אותה' היא מצוות כיבוש הארץ וההר, ולפיה יש להראות בכל רגע נתון נוכחות יהודית בהר", ציין.

עצוב ומופתע. כלפון (צילום: דוברות הכנסת)

עוד הוסיף בעניין ההלכה: "כך פסק הרב גורן בספרו 'הר הבית' בפרק ל׳". כלפון הוסיף איחולי החלמה לח"כ בן גביר שעדיין מאושפז ונעזר בחמצן: "אינני רוצה להפריע לידידי איתמר בן גביר במיטת חוליו (ומאחל שוב רפואה שלמה) אבל יש לי תחושה שמכתב זה של ראש סיעתו לא על דעתו, כמו גם לא על דעת רבים מהציבור הנאמן להר בית ה׳ שהצביע לאותה סיעה. עצוב שדווקא סמוטריץ' מחזק את הוואקף בהר הבית".

תום ניסני, מנכ"ל 'בידינו – למען הר הבית' מסר בתגובה למכתב: "ראוי וחשוב שקציני פיקוד המרכז, הפיקוד אשר היה אמון על שחרור הר הבית ב67' יעלו להר, המקום החשוב והקדוש ביותר לעם היהודי. ח"כ סמוטריץ' בעצמו מדגיש במכתבו את חשיבות העלייה להר. במקביל, חשוב שהקצינים יקבלו את המידע הרחב ביותר על חשיבות ההר, משמעותו, וכיצד עולים להר לפי ההלכה".

כדי לצפות בסרטון זה, אנא הפעל JavaScript , ושקול לשדרג לדפדפן שתומך ב HTML5 video .

העצירה של ניסני (צילום: ארגון בידנו)

עוד אמר: "הקריאה לביטול היא טעות חמורה וקשה. במקום לבטל, צריך לשדרג. מדריכי 'בידינו' ישמחו לספק הדרכה מלאה לקציני פיקוד המרכז".

בתגובה להחלטה, במטה ארגוני המקדש בירכו גם את פיקוד המרכז, "בתקווה כי העליה תיערך על פי כללי ההלכה", גם את חבר הכנסת סמוטריץ' על חרדתו את חרדת מורא מקדש, וגם את חברי הכנסת אורבך וכלפון על דאגתם לשלטון ישראל בהר הבית.

פריד (צילום: מטה ארגוני המקדש)

עם זאת, דובר המטה אסף פריד אמר כי במטה ארגוני המקדש תוהים על הוראת החלפת המדים לפני העליה להר הבית, ומקווים כי היא ניתנה מתוך כבוד המקום וקדושתו שלא להניף שמה כלי מלחמה, ולא חלילה מתוך גלותיות של כניעה לפחדים וחששות מתגובות אוייבי ישראל.