חשיפת סרוגים: הממשלה בוחנת לאשר העסקה בשבת של עובדים בהייטק זאת כדי להגדיל את פעילות הענף – כך עולה מטיוטת חוק ההסדרים שהגיע לידי סרוגים.

החוק במדינת ישראל קובע כי אסור להעסיק עובדים בשבת אלא אם כן הענף או המעסיק קיבלו לכך היתר מיוחד ממשרד העבודה. ישנם ענפים בישראל אשר קיבלו היתר לעבוד בשבת, או כאלה שהחוק לא חל עליהם כגון עובדי שירותי הביטחון של ישראל (משטרה, צה"ל וגופי ביטחון והצלה נוספים).

כאמור, חוק העבודה והמנוחה במדינת ישראל קובע כי העסקת עובדים במנוחה השבועית אסורה (שבת), אלא אם ניתן לכך היתר מיוחד משר העבודה. החוק קובע כי  עובד חייב לקבל 36 שעות מנוחה רצופות במהלך השבוע –

לגבי יהודי, שעות המנוחה יכללו את את יום השבת, לגבי מי שאינו יהודי – המנוחה תכלול את יום שישי, שבת או ראשון.

כעת, על פי טיוטת חוק הסדרים (חוק שמאגד עשרות יוזמות חקיקה שמקדמות רפורמות ששר האוצר ומשרדו מעוניינים לקדם בישראל ומאושר לצד התקציב) שהגיע לידי סרוגים, הממשלה מקדמת מתן היתר על ידי וועדה של ראש הממשלה בנט, השר לשירותי דת מתן כהנא, ושר העבודה (סמכויות משרד העבודה עברו לאורנה ברביבאי או למאיר כהן) להעסקת עובדי הייטק בשבת.

מי כן יכול לעבוד בשבת על פי חוק?

לפי סעיף 12(א) לחוק, שר העבודה רשאי להתיר העסקה בשעות המנוחה השבועית אם הוא הוא משוכנע כי הפסקת העבודה בזמן זה עלולה לפגוע בהגנת המדינה. ברכוש או לפגוע פגיעה רבה בכלכלה, בתהליך עבודה או בסיפוק צרכים שהם לדעת השר חיוניים לציבור.

ישנם 2 סוגים של היתרים לעבודה במנוחה השבועית:

היתר כללי: היתר כללי להעסקה במנוחה השבועית יכול להינתן, למשל, לענף מסוים, או לסוג מסוים של מקומות עבודה. את ההיתר הכללי נותן שר העבודה,ע ל פי החלטת ועדת שרים שבה חברים ראש הממשלה, השר לשירותי דת ושר העבודה.

היתר מיוחד: היתר פרטני ששר העבודה רשאי לתת למעסיק שמגיש בקשה להעסקת עובדים בשבת, בהתאם לתנאים הקבועים בחוק.

טיוטת חוק ההסדרים נחשפת

טיוטת חוק ההסדרים שהגיע לידי סרוגים חושפת את הרצון של הממשלה לאשר עבודה בשת לעובדי ההייטק. נדגיש כי מדובר בטיוטה של חוק ההסדרים. הדברים עוד יכולים להשתנות ובימים אלה מוגשות לשר האוצר טיוטות של חוק ההסדרים כדי שיאשר מגוון רחב של יוזמות בכל הענפים.

על פי הכתוב בטויטה: "במטרה לתמוך ברציפות תפקודית בחברות הייטק ישראליות, ועל מנת לעודד חברות כאמור להעסיק בישראל עובדים בעלי ממשק גבוה עם לקוחות בישראל במקום בחו"ל, ובכך להגדיל את אפשרות ההשתלבות של עובדים נוספים בענף בהייטק בישראל, להטיל על ראש הממשלה, השר לשירותי דת ושר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים ביושבם כוועדת השרים למתן היתר כללי להעסקה במנוחה השבועית, כמשמעה בסעיף 12 לחוק שעות עבודה ומנוחה,התשי"א-1951( להלן – ועדת השרים וחוק שעות עבודה ומנוחה בהתאמה, לבחון מתן היתר כללי להעסקה במנוחה השבועית בכדי לאפשר תעסוקתם של עובדי הייטק בתפקידים בעלי ממשק גבוה עם לקוחות. הועדה תעדכן את הממשלה בהמלצותיה תוך 28 יום מקבלת החלטה זו".

על פי הטיוטה ניתן להבין כי המהלך נועד להגדיל את פעילות הענף ההייטק ולגשר על הפער עם ימי העבודה של לקוחות בחו"ל כדי לעודד חברות בחו"ל להעסיק עובדים בישראל ובכך להגדיל את כמות העובדים בהייטק.

מלשכת ליברמן נמסר: "לא מתייחסים לחומרים לא רשמיים".