אתר הבית של המגזר הדתי
דואר אדום
זמני היום

לכבוד ה-4 ביולי: מה הג'אנק-פוד הכי אמריקאי?

לכבוד יום העצמאות של האומה שהמציאה את הג'אנק פוד, צללנו לתוך המאכלים הכי טובים ולא בריאים שיש לאמריקאים להציע. נקניקיה, המבורגר, או דווקא אוכל סיני? יצאנו לחגוג, דיאטה מחר

לכבוד ה-4 ביולי: מה הג'אנק-פוד הכי אמריקאי?
  המבורגר ונקניקיה (צילום: שאטרסטוק)

היום חוגגים ברחבי ארה"ב את יום העצמאות האמריקאי ה-245 במספר. היום בו 13 המושבות פרשו מהמעצמה הבריטית ב-1776 והפכו למדינה עצמאית.

האמריקאים מציינים את היום הזה בדומה לישראלים – במסיבות, על האש, או באמריקאית – ברביקיו, וזיקוקים.

לכבוד היום הכי אמריקאי בשנה, ולכבוד האומה שהמציאה את הג'אנק, החלטנו לבדוק – מה הג'אנק פוד הכי אמריקאי?

המבורגר

אולי אחד המאכלים שהכי מזוהים עם העם האמריקאי הוא ההמבורגר. הקציצה, שלרוב מגיעה בתוך לחמנייה ועם ירקות, ככל הנראה הומצאה במדינה באמצע המאה ה-19. שמו של ההמבורגר מגיע כנראה ממאכל דומה מהעיר הגרמנית המבורג, שהביאו המהגרים ממדינה זו לאמריקה. ההמבורגר מוגש במסעדות שונות ברחבי המדינה, כאשר המפורסמות שבהן הן רשתות הבורגרים הגדולות כגון מקדונלד'ס, בורגר קינג ואחרות. רבים כמובן מכינים את המאכל הפופולרי גם בבית, ובין היתר ברבקיו הנזכר למעלה.

אמריקאים אוכלים כ-50 מיליארד המבורגרים בשנה, או 2.4 המבורגרים בממוצע ביום לאדם (!) והוא נמצא במקום השלישי כמאכל הבשר אותו מבשלים אמריקאים, לאחר סטייקים ונקניקיות.

ההמבורגר הוא גם חלק בלתי נפרד מהתרבות האמריקאית, כאשר התייחסות אליו מופיעה באינספור סרטים, סדרות וספרים, והוא נתפס כאחד ממאכלי המזון המהיר הכי נפוצים ופשוטים למאכל. הסצנה בה מישהו נכנס לדרייב אין עם הרכב וקונה המבורגר היא אחת הנפוצות בקולנוע האמריקאי.

עוד באותו נושא

תמיד רציתם להכין סושי? מתכון והסבר בקלי קלות

נקניקיות

נקניקיה אמריקאית היא אחד ממאכלי הבשר הנפוצים במדינה. הנקניקייה לא מוגשת רק במסעדות בכל רחבי המדינה ורבים מכינים אותה בביתם, כולנו מכירים גם את עגלות הנקניקיות בניו יורק ובערים גדולות אחרות. אפשר לומר אולי שהנקניקייה היא הפלאפל האמריקאי – מהיר, פשוט, וזול. אפשר לקחת אותה עם קטשופ, חרדל, מיונז, כרוב כבוש, חמוצים ועוד. כנראה שאין דבר שמזוהה יותר עם התפוח הגדול מאשר עגלות של נקניקיות בקרני רחוב.

המאכל נמכר גם במשחקי הספורט הלאומיים – בייסבול, פוטבול וכדורסל, והפך לחלק מהד.נ.א של המשחק. בדיוק כמו ההמבורגר, גם הנקניקייה עשתה עלייה, והפכה בגרסתה האמריקאית לפופולרית מאוד בישראל בעשרות השנים האחרונות.

אוכל סיני

מצחיק להגדיר אוכל סיני כמאכל אמריקאי, אבל תתפלאו, דווקא מדובר בסגנון אוכל מאוד מקומי, שהקשר בינו לבין אוכל מסין הוא קלוש ביותר. מה שאנחנו מכירים כ"אוכל סיני", כלומר אוכל אמריקאי-סיני, נוצר בארה"ב במאה ה-19 על ידי מהגרים סינים שפתחו מסעדות וניסו להתאים את המטבח לחיך המערבי. עם הזמן התפתח מטבח המבוסס על המטבח הקנטונזי בשילוב חומרי גלם מערביים שאליהם האמריקאים היו מורגלים. מטבח זה כלל גרסאות מערביות למנות סיניות וכן מנות חדשות שבסין מעולם לא שמעו עליהן וחלקן אופייניות אף לערים מסוימות בארצות הברית.

אוכל סיני (צילום: שאטרסטוק)

למשל, האגרול, שמוכר גם לכולנו בארץ כאחד ממנות הדגל של המטבח הסיני, נראה אחרת לחלוטין בסין, הוא עבה יותר ואף אחד לא טובל אותו שם ברוטב החמוץ מתוק הזרחני. מנת הצ'ופ סואי הומצאה בכלל בארה"ב ולא הגיע מסין, ונועדה לנצל שאריות. ושלא נדבר על עוגיית המזל, קינוח אמריקאי קלישאתי שהומצא בכלל בקליפורניה בתחילת המאה ה-20.

האוכל הסיני-אמריקאי הפך לפופולרי מאוד במאה האחרונה, כאשר מסעדות בסגנון צצות בכל מקום. אין כמעט אמריקאי אחד שלא מכיר את המשלוח הסיני המוכר בקופסאות הקרטון המרובעות, טרנד שכמובן הגיע גם לישראל בשנים האחרונות.

אחת המסורות שהכי מזוהות עם האוכל הסיני בארה"ב קשורות דווקא ליהודים, כאשר אלו נוטים לצאת למסעדה סינית בחג המולד, על מנת לנצל את יום החופש בלי לחגוג את החג הנוצרי.

פיצה

עוד מאכל שבעצם לא הומצא בארה"ב אבל עבר אמריקניציה שהפכה אותו למאכל מקומי. הפיצריות הראשונות נפתחו בניו יורק על ידי מהגרים איטלקים כמובן, שהביאו את המאכל העממי מהמולדת. אך בהמשך המאה החלו להתפתח גרסאות מקומיות לפיצה האמריקאית – בין היתר פיצת שיקגו, פיצה יוונית, פיצת ניו יורק ופיצת סיינט לואיס. הפיצה הפכה לכל כך פופולרית במדינה, ש-13% מהתושבים אוכלים את המאכל על בסיס יומיומי. פיצריות מסוג "דומינוס" ו"פיצה האט" הפכו לרשתות ענק, בעוד פיצות קפואות נמכרות בכל מכולת או רשת סופרמרקטים.

פיצה (צילום:שטארסטוק)

דונאטס

מאכל אחר, שבניגוד לקודמים דווקא לא תפס כל כך בישראל, וחזק מאוד אצל האמריקאים, הם הדונאטס. המאכלים המטוגנים, שהם כמעט סופגניות אבל לא ממש, עם חור באמצע וזיגוג כגון שוקולד ווניל, נפוצים בארה"ב כמעט בכל מקום. בין אם זה ברשתות בסגנון של "דאנקן דונאטס" (יש סניפים כשרים בברוקלין ובמיאמי למי שמעוניין) או בדיינרים בכל חלקי המדינה.

הקלישאה אולי הכי מוכרת סביב הפחמימות העגולות היא של שוטרים אמריקאים שיושבים במהלך מארב ארוך, ואוכלים דונאטס ושותים קפה. בארץ הייתה ל"דאנקן דונאטס" קדנציה קצרה בשנות ה-90 ותחילת ה-2000, אבל לבסוף היא קרסה, כנראה שהישראלים פחות התלהבו, נראה שנשאר בינתיים עם סופגניות עם ריבה.

דונאטס (צילום: שאטרסטוק)

זוהי רק טעימה קטנה מתוך הרי האוכל המהיר שהמעצמה האמריקאית מייצרת. מקווים שפתחנו לכם את התיאבון לכבוד החג של ידידתנו הטובה ביותר. עכשיו אם תסלחו לי, הלכתי לחפש דונאט עם זיגוג מווניל.

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו