היועצת המשפטית של בית הנשיא, עו״ד אוּדית קורינלדי-סירקיס הגיבה הבוקר (שלישי) למכתב הליכוד, בו נטען כי יאיר לפיד חייב להיות הראשון ברוטציה של ממשלת החילופים. בדבריה הובהר כי אין בעיה שלפיד יושבע כראש הממשלה החליפי למרות שהמנדט אצלו, ושבנט יהיה ראש הממשלה הראשון ברוטציה.

לאחר המכתב של הליכוד לבית הנשיא והתשובה שניתנה חזרה, בכיר בליכוד אמר לסרוגים כי: "זה מראש הייתה פנייה פתטית".

כדי לצפות בסרטון זה, אנא הפעל JavaScript , ושקול לשדרג לדפדפן שתומך ב HTML5 video .

פתח פגישת ריבלין ולפיד (צילום: לע"ם)

עם זאת, בבית הנשיא קיבלו את הטענה לגבי הצגת הרכב הסיעות השותפות לממשלה, ומי יכהן כראש הממשלה החלופי במקרה של ממשלת חילופים.  ״אכן, כפי שהבהרתי בשיחתנו מיום 4.5.2021, על חבר הכנסת, שמודיע לנשיא כי עלה בידו להרכיב ממשלה להבהיר את הרכב הסיעות השותפות לממשלה, האם מדובר בממשלת חילופים, ומי יכהן כראש הממשלה החלופי (במידה ומדובר בממשלת חילופים)" נכתב.

"כפי שוודאי זכור לך, באותו היום, פנית אלי וביקשת לוודא עמי, שמקובל עלי, שכאשר מוקמת ממשלת חילופים, חבר הכנסת שהוטל עליו להרכיב ממשלה יכול לכהן כראש הממשלה החלופי בתקופה הראשונה (לפני מועד החילופים), זאת, בהתבסס על סעיף 13א לחוק-יסוד: הממשלה" נאמר. "השבתי לך שזוהי גם עמדתי המשפטית ואני מסכימה עמך. בתמצית אציין כי עמדה זאת מבוססת על לשון החוק, ועל תכליתו של חוק-יסוד: הממשלה הן בכלל והן של סעיף 13א לחוק זה – העוסק בכינון ממשלת חילופים – בפרט״.

כאמור, הבוקר הליכוד פנה ליועמ"ש של בית הנשיא וליועמ״ש של הכנסת בדרישה שיו"ר יש עתיד יקיים את אותם התנאים להקמת הממשלה שנדרשו בזמנו מרה״מ נתניהו. לטענתם, לפיד חייב להציג פרטים על הממשלה שיקים – וכן צריך להיות ראשון ברוטציה בעצמו.

לטענת הליכוד, "לא ניתן להסתפק בהצהרה לקונית על הרכבת ממשלה כביכול אלא על ח״כ לפיד לפרט: איזו ממשלה עלה בידיו להרכיב, מהו הרכב הסיעות, האם מדובר בממשלת חילופים, ואם מדובר בממשלת חילופים מי יכהן כראש ממשלה חלופי. כמו כן, לפי חוק יסוד הממשלה רק ח״כ לפיד יכול לכהן ראשון כרה״מ ואין לו שום סמכות להעביר את התפקיד לח״כ בנט, עליו לא הוטל תפקיד הרכבת הממשלה".

עם זאת, ההערכה הרווחת במערכת הפוליטית היא שאין לדרישות הליכוד ביסוס חוקי, ושמדובר רק בניסיון נוסף לחבל במאמצי הרכבת הממשלה של לפיד. כבר בעת הטלת המנדט על לפיד, הנשיא ראובן ריבלין אמר כי לפיד מוסמך להרכיב ממשלה, "בין אם תהיה זו ממשלה שהוא יעמוד בראשה בתחילה, ובין אם זו תהיה ממשלה שיעמוד בראשה מועמד אחר תחילה, והוא יכהן בה בתחילה כראש ממשלה חליפי – שכן החוק מאפשר זאת".

נתניהו אף הציע בעצמו לבנט לכהן ראשון ברוטציה בזמן שהמנדט היה בידיו – ורק לפני יומיים הציע לגדעון סער להיות הראשון ב"רוטציה משולשת" על ראשות הממשלה. לפי גורמים משפטיים, טענת הליכוד לגבי חוק יסוד: הממשלה רלוונטית רק למקרה של הקמת ממשלה רגילה,  שבה המועמד שקיבל את המנדט הוא היחיד שיכול לעמוד בראשה – אך במקרה של ממשלת חילופים מספיק שהמרכיב יהיה אחד מראשי הממשלה, ולא בהכרח הראשון.