9 שעות לפקיעת המנדט של נתניהו להרכבת ממשלה והקרב על קבלת המנדט מהנשיא מגיע לשיאו. מצד אחד, בימינה פועלים לכך שגוש הימין וסער ימליצו על בנט ומצד שני גוש השמאל רוצה להמליץ על לפיד כדי להקים ממשלת שינוי. בימינה פועלים בשעות אלה על מנת לשכנע את סער והליכוד להמליץ על בנט, אך נשאלת השאלה מדוע שיעשו את זה?

האינטרסים השונים להמלצה אצל הנשיא

הליכוד: לאחר כל הניסיונות הכושלים להקמת ממשלת ימין, האינטרס של נתניהו העליון של נתניהו הוא למנוע את העברת המנדט ללפיד. במצב הטוב ביותר מבחינת נתניהו, המנדט יעבור לכנסת ואז הסיכויים להקמת ממשלת שיוני ירדו משמעותית מאחר ובנט יצטרך להסכים לחתימה אקטיבית של אחת המפלגות הערביות – מהלך שכרגע מאוד מסתייגים ממנו בימינה. כמו כן, במצב כזה הסיכוי לבחירות חמישיות ייגבר וגם השליטה בוועדה המסדרת תישאר אצל הליכוד ונתניהו יוכל לנצל זאת כדי לקדם את חוק בחירה ישירה.

תקווה חדשה: בנוגע לאינטרס של סער המצב טיפה מורכב. מצד אחד, בתקווה חדשה מאוד רוצים ממשלת שינוי ואין להם אינטרס להעביר את המנדט לבנט שאח"כ יוכל להקים ממשלת ימין עם נתניהו ברוטציה כזו או אחרת.

מנגד, הנחת המוצא במערכת הפוליטית היא כי האיום הגדול ביותר של סער הוא בחירות חמישיות. אם המנדט יעבור לכנסת זה מגדיל את הסיכויים לכך. כמו כן, סער היה מתואם עם בנט באופן מלא במגעים עם לפיד, כל כן בימינה רוצים מבקשים מסער לשמר את הקו הזה זאת כדי שלפיד לא יקבל מנוף לחץ נגדם במגעים להרכבת ממשלת שינוי במידה ויחזיק את המנדט.

צריך להבין, כאשר לפיד יקבל את המנדט להרכבת ממשלה, הוא יוכל לחלק את תיקי המשפטים והחינוך למפלגות השמאל בעוד סער ובנט לא יחזיקו בכוח מיקוח במו"מ נגד מהלך כזה.

ימינה: בשעות אלה ממש, בנט פועל מול הליכוד וסער בכדי להבטיח את קבלת המנדט אצל הנשיא. במידה ויצליח, בנט יוכל לנסות להרכיב ממשלה עם נתניהו כאשר הוא ראשון ברוטציה ומכתיב את התנאים – זאת כדי שסער יסכים להיכנס. ובמקביל יוכל להמשיך לנהל מגעים עם לפיד לממשלת שינוי כאשר הוא מחזיק בכוח המיקוח במו"מ וביכולתו להמשיך לשמור על התיקים האידאולוגיים בימין ואולי אפילו להכניס את החרדים ולעשות חיבור רחב בין הגושים.

שגיאה: סוג קובץ לא נתמך

הדילמה של הנשיא

לצד התרחישים השונים, נשיא המדינה רובי ריבלין יצטרך להתמודד עם דילמה האם הוא מטיל ממשלה על המועמד אם מירב הממליצים או דווקא מעביר את המנדט למי שלכאורה לא ניסה עדיין להרכיב ממשלה.

כלומר, הנשיא יצטרך להחליט האם גם במידה ולבנט יהיו מס' ממליצים גבוה יותר מלפיד, הוא יעניק את המנדט לבנט למרות שלכאורה מדובר באותו גוש ימין שלא הצליח להרכיב ממשלה עד כה, כולל ההצעה של נתניהו לתת לבנט להיות ראשון ברוטציה – אליה סער סירב.

יש לציין, ככל שבנט יגיע עם יותר ממליצים כך לנשיא יהיה קשה להסביר ציבורית מדוע הוא לא יעניק לו את המנדט. אך במידה וללפיד יהיה רק מעט ממליצים פחות מבנט, הנשיא יוכל להגיד כי הוא מעביר את המנדט לגוש השני שעדיין לא מיצה את האפשרויות להקים ממשלה.

על רקע הדילמה הזו, קיימת סבירות לא מבוטל כי ריבלין יעביר את המנדט לבסוף לכנסת.

השליטה בוועדה המסדרת

המועמד אשר זוכה לקבלת המנדט מנתניהו, מקבל לידיו את השליטה בוועדה המסדרת. המשמעות: אם לפיד יקבל את המנדט הוא יכול לקדם חוקים נגד נתניהו כגון חוק האוסר כהונת ראש ממשלה תחת כתב אישום.

במידה ובנט יקבל את המנדט, האפשרות לקדם חוק של בחירות ישירות יישאר בצד הימני וכך לנתניהו, סער ובנט יהיה אפשרות המונעת בחירות חמישיות לכנסת.