חמישה ימים לסגירת הרשימות, והמו"מ הסרוג בין הבית היהודי למפלגת הציונות הדתית טרם הביא את בשורת האחדות. גם אם יסגרו בקרוב על ריצה משותפת יחד בימים הקרובים, אחרי יותר משבוע של מריבות על מקומות, זו כבר לא תהיה בשורה טהורה של אחדות הציונות הדתית.

הקשיים במו"מ עוסקים בעיקר בסוגיית שיבוץ הרשימה. אך ההבדל המהותי בין מנהיגי המפלגות, היא ההגדרה של הצלחת הציונות הדתית. לנגד עיניו של סמוטריץ' שעזב מקום בטוח אצל בנט, עומדת ההצלחה בבחירות. סמוטריץ' ויתר על מקום שלישי בימינה בו האחרון היה זוכה לתפקיד מינסטריאלי גם ללא אחריות על מפלגה והובלת קמפיין עד הבחירות. לסמוטריץ' יש מה להפסיד.

מתוך כך, יו"ר מפלגת הציונות הדתית רוצה להרכיב רשימה מגוונת שתנצח בבחירות, גם אם זה יהיה על חשבון המקומות של הבית היהודי. סמוטריץ' מציע למשה שתהיה מס' 2 שלו, לאחד את המפלגות לגוף אחד, לוותר על הפריימריז של הבית היהודי, ולבחור ביחד רשימה אטרקטיבית ומגוונת שתמשוך קהל רחב ותביא הרבה מנדטים.

מנגד, חגית משה רואה את הצלחתה באופן אחר. מבחינתה, ההישג המשמעותי והכי חשוב שלה הוא לשמור על מפלגת הבית היהודי, "האחות הבכורה", ושחלילה לא ייזכר שמה כזו שמכרה אותה בזול לסמוטריץ'. על רקע הסבבים הקודמים, במרכז המפלגה שורר הפחד כי סמוטריץ' רוצה למחוק את הבית היהודי.

לאור זאת, משה לא מוכנה לקבל את דרישתו של סמוטריץ' לדחוק לאחור את דוידי בן ציון ולהביא במקומו שיריון מבחוץ. בסביבת סמוטריץ' חושבים כי דוידי בן ציון המזוהה כמתיישב מאלון מורה, סגן מועצת שומרון, הוא בעל יכולות רבות, אך הוא לא מחדש כלום ומהווה שכפול של סמוטריץ' ואופיר סופר.

כדי לצפות בסרטון זה, אנא הפעל JavaScript , ושקול לשדרג לדפדפן שתומך ב HTML5 video .

סמוטריץ' באולפן סרוגים (צילום ועריכה: מולי הרשקוביץ)

כמו כן, משה לא מוכנה כי כל המועמדים מבחוץ יהיו אנשי סמוטריץ', כל המקומות יהיו על שמו, וכך תיבלע הבית היהודי בתוך מפלגת הציונות הדתית, וסמוטריץ' ייזכה באות ב' "וינצח" את המתחרים הגדולים שלו במשך כל השנים.

רק לפני שבוע וחצי משה בידלה את עצמה מניר אורבך כזו שתאחד את הציונות הדתית למפלגה אחת, וכעת היא נלחמת את מלחמתו של אורבך לשמור על זהותה של המפלגה. הרי היה ידוע לרבים מחברי המרכז כי בחירה במשה תביא לחיבור עם סמוטריץ', ולוויתורים מסוימים בשביל האחדות. כל מי שרצה לשמור על זהותה האותנטית של המפד"ל הישנה בחר ניר אורבך שהיה שומר על סיעה עצמאית ברשימת ימינה.

בבית היהודי מתעקשים להתרפק על העבר

נראה כי בבית היהודי מסרבים להכיר במציאות ומתרפקים על העבר. חגית משה דרשה את ההסכם שהוצע לרב רפי לפני שנה על ידי סמוטריץ'. אין להשוות בין הבית היהודי של אז לבית היהודי של היום. הרב רפי פרץ הגיע כמותג ושם גדול בפני עצמו בציונות הדתית עם עשייה ורקורד ציבורי שהיה מוכר כמעט בכל בית במגזר. על כתפיו הוא הוביל את אחדות המפלגות להישג של 5 מנדטים בלי ימינה, ולכן היה מוצדק שיקבל מקום ראשון ותפקידים בכירים, אך המצב כיום הוא שונה.

צילום: יוסי אלוני, יונתן זינדל – פלאש 90 ויח"צ

אך למרות המצב בסקרים, וותיקי המפלגה מתעקשים כי האות ב' בלבד שווה כמעט שני מנדטים. משה כתבה בחשבון הטוויטר שלה: "כפי שהתחייבתי אני פועלת למען אחדות ומיזוג מפלגות, אבל לא במחיר מחיקת הבית היהודי ואיבוד הערך החשוב שהיא מייצגת בציונות הדתית. מדובר במפלגה חיה ונושמת עם 108 חברי מועצות וסגני ראשי ערים ברחבי הארץ רק לפני שבועיים יצאו 850 חברי מרכז להצביע בבחירות ליושב הראש, למרות הגשם והקורונה".

בבית היהודי ממשיכים קו נוקשה של מו"מ עם סמוטריץ'. במפלגה מינו את זבולון אורלב להוביל את צוות המו"מ, למרות שסמוטריץ' רצה לנהל אותו ישירות מול משה. לדברי גורמים בבית היהודי: "הוא כעס כי הוא יודע שמול אורלב הוא לא יכול להביא את הבית היהודי בזול".

ככל הנראה בימים הקרובים המו"מ יסגר והשניים ירוצו ביחד. אולם זו כבר לא תהיה בשורת האחדות הגדולה בציונות הדתית לאחר שבוע של ריב על מקומות. השאלה הגדולה היא איזו תפיסה תנצח – הרצון של סמוטריץ' לנצח בבחירות או הרצון של חגית משה לשמור על הבית היהודי?