'טיקטוק' - מרשת חברתית לתופעה חברתית - סרוגים

'טיקטוק' – מרשת חברתית לתופעה חברתית

כולנו שומעים כל כמה זמן על רשת חברתית חדשה שפורצת לעולם בקול תרועה גדולה ומבטיחה שהיא הדבר החם הבא! במבחן המציאות יש מעט שבאמת הצליחו, אחת מהן היא "טיק טוק". מהי ומה הבעיה בה?

'טיקטוק' - מרשת חברתית לתופעה חברתית
  צילום: שאטרסטוק

לאחרונה אנחנו נחשפים יותר ויותר לשימוש שעושים ראשי מדינות ומנהיגי עולם ברשתות החברתיות על מנת להעביר מסר ולהגיע לכל שכבות הציבור, מה שמראה את הפופולריות והכוח שיש בהן.

אפשר לקחת לדוגמא את קמפיין הבחירות הנוכחי של נתניהו המשתמש בטיקטוק על מנת להגיע לכלל הציבור. גם את קמפיין ההתמודדות עם הקורונה הריצו דרך הרשתות החברתיות ובראשם הטיק טוק והאתגרים השונים שהיא מציעה.

@bnetanyahuעדכון: ראיתי את הצחוקים ברשת ואני רוצה להרגיע אתכם אין לי זנב ????????????#ישראל #קורונהטיים♬ original sound – Benjamin Netanyahu – נתניהו

מאז הוקמה הרשת החברתית פייסבוק על ידי מארק צוקרברג הוקמו עשרות רשתות חברתיות מקוונות הפונות לקבוצות שונות באוכלוסיה ומשרתות כאמצעי המחבר ומקשר בין אנשים, קהילות, ארגונים, עסקים ועוד.

טיקטוק היא אחת מרשתות מקוונות אלו. היא אפליקציה סינית שמטרתה: יצירת קטעי וידאו קצרים של מוזיקה בלולאה (חזרות) של 3–60 שניות ושיתופם. בשנת 2018, היישום זכה לפופולריות והפך לאפליקציה המורדת ביותר בארצות הברית. היא זמינה ביותר מ־150 שווקים, וב־75 שפות.

עקפה את כולם בסיבוב

נכון ל-2021, ליישום יש יותר ממיליארד משתמשים ברחבי העולם. על פי פלטפורמת ניתוח אפליקציות היא עלתה על פייסבוק אינסטגרם ויוטיוב ברמת הצריכה שלה.

האפליקציה מאפשרת למשתמשים להגדיר את החשבונות שלהם כ"פרטיים". תוכן חשבונות אלה נשאר גלוי לטיקטוק, אך הוא נחסם ממשתמשי טיקטוק שבעל החשבון לא אישר להציג את התוכן שלהם. משתמשים יכולים לבחור אם כל משתמש אחר, או רק "חברים" שלו, עשויים לקיים איתם אינטראקציה באמצעות האפליקציה באמצעות תגובות, הודעות או סרטוני "תגובות."

"טיקטוק מנתחת את תחומי העניין וההעדפות של המשתמש באמצעות האינטראקציות שלו עם התוכן, ומציגה תוכן מותאם אישית לכל משתמש.

לכאורה אפליקציה מקסימה המאפשרת לילדים ברחבי העולם לבטא את עצמם בעזרת כלים אומנותיים שונים אם זה ריקוד, שירה ,משחק ועוד.. ולשתף אותם לצופים שלהם. אולם יש קולות הטוענים אחרת ומעלים לתודעה הציבורית את הסיכון שבכלי הזה, הם טוענים כי החסרונות והסיכונים שיש באפליקציה עולים על היתרונות והאפשרויות שהיא מספקת הנוגעים בין היתר לפרטיות ולצנזורה ברשת.

(צילום: שאטרסטוק)

האפליקציה מאפשרת למשתמשים לנהל שיחות וידאו עם אנשים אותם הם לא מכירים כלל. הועלו חששות רבים בקרב עיתונאים ממדינות שונות לשמירת הפרטיות באפליקציה, לא רק משום שהיא נפוצה בקרב ילדים ועשויה לחשוף אותם לעברייני מין, אלא גם בעקבות דיווחים של מספר משתמשים על בריונות בטיקטוק, כולל התעללות גזענית ואנטישמית.

מנותקים מהמציאות

פן נוסף בסכנה הוא החשש מהתמכרות, כיוון שהשימוש בטיקטוק יכול להיות ממכר והמשתמשים עלולים להתקשות בהפסקת השימוש באפליקציה. הוכחות לטענה הזאת ניתן לראות כל יום ברחוב או בבית. לא פעם נתקלתי בילדים ובני משפחה צעירים הנמצאים בסופר, בתור למאפיה, רואים סרט, יושבים מול מורה בזום או משתתפים בארוחה משפחתית תוך שהם עושים מפעם לפעם באיזה אופן חסר מודע תנועות ריקוד מתוך האפליקציה.

לאחר שהעירו להם והסבו את תשומת ליבם לעניין הם נראו נבוכים והפסיקו עם הפעולה מיד, נדמה היה כי הקיצו מתוך איזה 'טראנס' או עולם פנימי שהחברה מבחוץ לא שותפה לו.

בנוסף האפליקציה חושפת את הילדים לתכנים לא נאותים כמו קליפים פרובוקטיביים. מבקרים רבים של האפליקציה קוראים להורים להיות יותר מעורבים בתכנים אליהם נחשפים ילדיהם דרך האפליקציה, והסכנה שבדבר לא עוצרת אצל ילדים היא נמצאת גם אצל מבוגרים.

בינואר 2019, חקירה של מכון החשיבה האמריקאי פיטרסון לכלכלה בינלאומית תיארה את טיקטוק כ"בעיה", המהווה איום ביטחוני לאומי על המערב, וציין את הפופולריות של האפליקציה בקרב משתמשים מערביים, כולל אנשי צבא, ויכולתה להעביר מידע על מיקום, תמונה וביומטריה לחברת האם הסינית שלה, שאינה יכולה מבחינה משפטית לסרב לחלוק נתונים עם ממשלת סין.

עולם פנימי שהחברה בחוץ לא שותפה לו (צילום: שאטרסטוק)

פיטרסון גם הביע חששות כי טיקטוק יכולה לשמש "מניפולציה של דעת הקהל".. ב־3 ביולי 2018 נאסר על השימוש טיקטוק באינדונזיה, לאחר שהממשלה האינדונזית האשימה אותו בהוצאת "פורנוגרפיה, תוכן לא ראוי וחילול הקודש".

בנובמבר 2018 חסמה ממשלת בנגלדש את הגישה לאתר האינטרנט של טיקטוק. בנוסף בשנת 2018, ננזפה טיקטוק על ידי צופי התקשורת הסינית על הצגת תוכן "לא מקובל", כגון קטעי וידאו המתארים הריונות בגיל ההתבגרות.

בדצמבר 2019, צבא ארצות הברית אסר על חייליו להשתמש בטיקטוק.בחודש יולי חברת 'ולס פארגו' הוציאה הנחיה לעובדיה להסיר את האפליקציהממשלת הודו אסרה על הצגת האפליקציה – לצד 58 אפליקציות סיניות נוספות

ניתן לראות שהדעות והמחשבות בעד ונגד הן חזקות ומבוצרות, אבל יש דעה אחת שאין עליה עוררין, הטיקטוק היא תופעה חברתית שאולי תדעך בעתיד ואולי תתעצם, אך כרגע היא נמצאת והיא נוכחת חזקה ומשפיעה והאחריות שלנו היא לשמור על ראש ביקורתי ומודעות גבוהה בין אם אני רואה את האפליקציה כדבר שלילי או חיובי.

==

אודי'ה רחום, היא סטודנטית לעבודה סוציאלית שנה א' באוניברסיטת בר אילן.

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו