מבזקים
סרוגים

נגד השעון: תכנית כחול לבן לבחירות "נקיות וחסכוניות"

לקראת הבחירות המסתמנות לכנסת ה-24, הורה בני גנץ לקדם שני חוקים שמטרתם: "בחירות קצרות, חסכוניות, שקופות ונקיות מפייק ניוז". כבר אתמול הציעו סיעת ימינה לקצץ 70% ממימון המפלגות

י"ז כסלו התשפ"א
נגד השעון: תכנית כחול לבן לבחירות "נקיות וחסכוניות"
נגד השעון: תכנית כחול לבן לבחירות "נקיות וחסכוניות" צילום: צילום: פלאש 90

אחרי שאתמול אושרה הקריאה הראשונה של פיזור הכנסת ה-23, מודיעים היום בסיעת כחול לבן על קידום שתי הצעות חוק לקראת מועד בחירות מתקרב שעיקרן: הסדרת התעמולה הדיגיטלית והגבלת מימון הבחירות.

לדברי כחול לבן מטרת שתי הצעות חוק חדשות היא "לטהר את הליך הבחירות הקרובות, ומתוך רגישות למצבם של אזרחי ישראל."

הצעת החוק הראשונה שתובא לאישור הכנסת נוגעת להסדרת תעמולת הבחירות בעידן הדיגיטלי, בעיקר על מנת להביא לצמצום תופעת ה״פייק ניוז״.

רק קריאה טרומית: מהם השלבים עד פיזור הכנסת?
רק קריאה טרומית: מהם השלבים עד פיזור הכנסת?צילום: רק קריאה טרומית: מהם השלבים עד פיזור הכנסת?

 

הרצון הוא להתאים את חוק דרכי תעמולה לעולם האינטרנט, בעיקר על מנת למנוע הפצת פייק ניוז. לפי הודעת המפלגה: "צריך למנוע מניפולציות על התודעה ועל תהליכי הבחירה, פגיעה בפרטיות וחוסר שקיפות. המניפולציות מתבטאות בתופעות של חדשות כזב או מידע מטעה ומוטעה שנפוצים ברשתות החברתיות ובשימוש במערכות אלגוריתמיות המבוססות על ניתוח של מידע אישי ונתוני עתק כדי להשפיע באופן מדויק על קבלת החלטות של פרטים. הצעת החוק מציעה שקיפות וסימון של תעמולת בחירות בדיגיטל ומתן סמכות ליו"ר ועדת הבחירות המרכזית לתת צווי מניעה על הפרת חוקי תעמולה בדיגיטל ושימוש במאגרי מידע."

מטרת הצעת החוק השנייה היא להביא להגבלת מימון בחירות לכנסת ה-24. בכחול לבן אומרים שמכיוון שמדובר "בתקופה של משבר בריאותי וכלכלי חסר תקדים". הם מציעים שיוגבלו יחידות המימון לכל מפלגה ויוסדר מנגנון הפחתה דיפרנציאלי.

נכון לבחירות הקודמות, כל חבר כנסת "שווה" יחידת מימון של 1.4 מיליון ש"ח שמוקצה למפלגה שלו לטובת קמפיין הבחירות.

שלטי קמפיין כחול לבן

"הכי מהר שאפשר ושיהיה הכי זול שאפשר"

יש לומר שכבר אתמול (רביעי) קראו בימינה לקצץ 70% מימון המפלגות בבחירות הקרובות: "אנחנו קוראים לכל סיעות הבית להתאחד ולקדם אותן כך שהבחירות יתקיימו במועד הקרוב ביותר האפשרי מבחינת היערכות וועדת הבחירות, ותוך לא יאוחר מחודשיים, ועם ויתור על 70% מכספי מימון המפלגות. לא צריך עכשיו קמפיינים יקרים שיבזבזו כספי ציבור שפשוט אין לנו. מדינת ישראל צריכה מערכת בחירות קצרה, זולה ומהירה, ממשלה יציבה ותקציב הכי מהר שאפשר."

בראיון לסרוגים התייחס אתמול ח"כ מתן כהנא (ימינה) להצעה של סיעת ימינה לקצץ מהמימון לתעמולת הבחירות, שתעלה לאישור במטרה לצמצם את עלויות הבחירות במהלך המשבר הכלכלי: "לבחירות האלה צריך לגשת הכי מהר שאפשר ושיהיה הכי זול שאפשר. הרי בסוף אנחנו אחרי 3 מערכות בחירות, הציבור כבר מכיר אותנו ויודע מי אנחנו ומה האג'נדה שלנו".

ח"כ כהנא הסביר: "לכן הצענו לקצץ 70 אחוז ממימון המפלגות, כי בעת הזו שאזרחי ישראל נאנקים תחת משבר כלכלי – צריך לעשות את זה בהכי מעט כסף".

כהנא ובנט

לטענתו לא מדובר בהצעה פופוליסטית: "גם בנט וגם אני היינו הראשונים שוויתרו על תוספות השכר העתידיות, ואנחנו פה גם חושבים שצריכים לעשות את הבחירות האלה – אם הם יקרו – בהכי מעט כסף. הגיוני שנקצץ בעלות הבחירות על ידי הורדת המימון".

בחירות 2021 כחול לבן מימון מפלגות