כמו הכתבות על מחסור בקרמבו, כמו האייטמים על ידוען ליגה ג' שקיבל הצעה להשתתף באח הגדול (ואחרי התלבטויות קשות סרב) גם הצעות החוק הפופוליסטיות חוזרות עם בוא הסתיו, ומטרתן לקבל כותרת, ולהעיר את תשומת הלב.
היום היה זה תורו של ח"כ אופיר סופר, להציע לקצר בחצי את תקופת הבחירות בישראל מ-90 יום ל-45. על פניו הצעה מעולה, למה למרוח את הזמן של הקמפיינים המלוכלכים במשך שלושה חודשים, כשאפשר להוריד את המינון לחודש וחצי. כולם בעד, חוץ מהמציאות שלא מאפשר לתרחיש כזה לקרות.
נתחיל בפרוצדורה. ועדת השרים לענייני חקיקה תקועה כבר שלושה חודשים בגלל מריבות בין כחול לבן לליכוד. כרגע החוקים היחידים (בגדול) שקודמו בכנסת הנוכחית הם הקלות מס לנתניהו וחוקי הקורונה. אפילו תקציב המדינה לא הונח על שולחן הכנסת (והשעון מתקתק). ח"כ סופר הוא חבר אופוזיציה, בשיטת הממשל של נתניהו, ח"כים מהאופוזיציה לא מעבירים חוקים, למעט מקרים חריגים. קיצור תקופת הבחירות הוא לא החריג הזה.
אז אחרי שהצעת החוק הזו לא תקודם ולא תעבור קריאה טרומית, אפשר גם לדון במהות. גורמי המקצוע של ועדת הבחירות אומרים שזה בלתי אפשרי לקצר את התהליך ולהוריד אותו מתחת ל-90 יום, מסיבות טכניות לחלוטין.
מנכ"לית ועדת הבחירות המרכזית מסבירה מדוע אי אפשר לקצר את מערכת הבחירות (החל מ-6:10)
יו"ר ועדת הבחירות המרכזית אורלי עדס, העידה בפני הכנסת בשנה שעברה והסבירה מדוע אי אפשר לקצר: "אין לנו עובדים, אין ציוד המחסנים ריקים. ועדת הבחירות מונה צוות קטנצ'יק של 30 איש שעובד מהכנסת בימי שיגרה, בתקופת בחירות אנחנו מתרחבים ל- 1000 ועד הבחירות אנחנו סך הכל עם 45 אלף".
מבחינה לוגיסטית צריך להזמין את הציוד לקלפיות, וגם הוא לוקח זמן: "זה נשמע לוגיסטי, פשוט ושולי, אך אנחנו מדברים על הזמנת מאות סוגי פריטים שלא קיימים בשוק, כי הם ייחודיים לבחירות", הסבירה. "קלפיות, למשל, מגשים לפתקי הצבעה. חלק מהציוד מתבלה, ונשארו לנו עודפים קטנים מאוד. זמן ההספקה המינימלי של ציוד חדש הוא 45 עד 50 ימים. חלק מהציוד מיוצר בסין ותלוי במשלוחים".
גם 90 יום זה זמן קצר מדי, מתחת ל-75 יום זה בלתי אפשרי
"להספקת הציוד יש משמעות: לכל אחת מיותר מ-12 אלף הקלפיות, למשל, נדרשת אריזה ידנית. לכן אי אפשר לערוך בחירות תוך 45 יום".
היא ציינה כי נדרש אישור מחדש של האתרים לקלפיות עד 70 יום לפני הבחירות, ואף התייחסה למורכבות הליך הגשת רשימת המועמדים.
"ההליך מתחיל ביום ה-47 וה-48 לפני הבחירות, מאותו יום ועד שבית המשפט העליון נותן את פסקי הדין שמאשרים את הרשימות הסבירה. "זה תהליך שלוקח 25 ימים – ולא ניתן לגרוע ממנו יום אחד". לדבריה 90 יום של בחירות הן זמן קצר, ב-75 יום זה הופך לקשה לוגיסטית ומתחת לזה זה בלתי אפשרי.
בהודעה לעיתונות שהוציא סופר הוא ציין: "השבוע אפגש עם מנכ"לית ועדת הבחירות, אורלי עדס ואדון עימה על האפשרות לקידום החוק.". הוא יגיד לה שאפשר לקצר, היא תסביר לו שבשביל לקצר, צריך לשנות לחלוטין את כל חוק הבחירות לכנסת – מהלך בלתי אפשרי כרגע.
מה דעתך בנושא?
5 תגובות
0 דיונים
הכל בראש
ככל שזה מתארך - לועדה יש יותר כסף לבזבז אז נח להם
13:59 08.11.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
חיים שבירו
בדיחה
11:54 08.11.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
ליאור בנאי
בדיחה מביכה
11:50 08.11.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
פנחס צין
פאתטי
11:49 08.11.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
עומר רחמים
פעם אחרונה שאתה יוצא עם יוזמה לא מתואמת איתי
11:47 08.11.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר