"אסי" – אין דבר כזה
שם הנחל הוא נחל עמל על שם הקיבוץ תל עמל (שנשתנה ל'ניר דוד') שבתחומו עובר הנחל. שמו הערבי של הנחל היה נהר אל-עַצִי. לפני שנגעה בו יד הציונות היה נהר זה זורם בארץ חרבה והופך לבצה גדולה ממערב לביסאן יורשתה של בית שאן הקדומה.
בימי ה'מאורעות' של 1936 שבהם הארץ מלאה התקפות דמים ערביות, היה תל עמל ראשון לישובי 'חומה ומגדל'. באותם ימים לא העזו יהודים לעבור דרך ביסאן העוינת והיו עוקפים אותה בשבילים צדדיים. מיישבי תל עמל החיו את הנחל וסביבתו ובנו לאט לאט יישוב לתפארת בתנאי חום קשים, בתוך ענן של זבובים ויתושים וללא מזגנים, ויחד עם שכניהם בקיבוצים נוספים בעמק בית שאן הפכו את האזור לגן פורח בין הכפרים העוינים ח'רבת אל-ג'ופה, תל א-שוכּ, פַרְוַנַה וסמיריה. כיום הם יושבים בתוך גן העדן שיצרו בעשר אצבעותיהם ובעמל כפיהם. גם צאצאיהם יודעים לשמור על מה שהושג, וגם היום, על אף המשברים שעברה ועוברת התנועה הקיבוצית, הקיבוצים הם מקומות יפהפיים שבהם הנוף הציבורי עיקר ולא בתי היחידים.
במלחמת השחרור זכינו בחסדי שמיים לייהד את בית שאן ואת כל המרחב שסביבה, ומדינת ישראל הצעירה בראשות דוד בן גוריון הביאה עולים רבים מארצות שונות ונטעה אותם בבית שאן עצמה ובישובים נוספים בסביבותיה.
השימוש דווקא בשם הערבי ודווקא בגרסה משובשת, בלי לזכור איך נראתה הארץ לפני שהוחייתה ועוברתה, אופייני ליהודים תלושים מסוג ארגוני 'זוכרות, 'רבנים למען זכויות אדם' ודומיהם. וחבל שאורלי לוי וחבריה מצטרפים לקבוצה כזאת.
ואיך נכנס עניין זה למרכז סדר היום הלאומי? כידוע, אין הפגנות ספונטניות. מאחורי כל הפגנה עומדים אנשים, בדרך כלל ממומנים היטב, שטורחים זמן רב עד שההפגנה יוצאת לפועל. ובשביל להישמע ולהשפיע צריך תקשורת אוהדת, גם בעידן האינטרנט והרשתות החברתיות. כבר למדנו על בשרנו שהפגנה של 20 איש שהתקשורת חפצה ביקרה משפיעה יותר מהפגנה של 200,000 שהתקשורת לא אוהבת. ולצערנו התקשורת אוהבת את את מי שמתלונן, את אנשי ה'מגיע לי', את הקולות ה'חמוצים' כפי שקורא להם נתניהו.
מי שהצטרף לחלוצים בשלב ב' של גאולת הארץ צריך להכיר טובה לאנשי שלב א', אלו שבזכות זיעתם ועמלם הגענו למה שהגענו. בספר יהושע פרק יח חולקו שנים עשר שבטי ישראל לשני חלקים: חמישה שבטים זריזים ונמרצים שדחפו ביזמתם לכיבוש והתנחלות בארץ, לעומת שבעה שבטים שיהושע כינה אותם "מתרפים לבוא לרשת את הארץ". חמשת הזריזים היו ראובן גד וחצי מנשה במזרח הירדן, ויהודה, אפרים וחצי מנשה במערב הירדן, ואת הנחלות שהורישו ויישבו אשרר יהושע – "יהודה יעמוד על גבולו מנגב ובית יוסף יעמדו על גבולם מצפון".
לטובת השבעה האחרים נשלחו משלחות רשמיות לאזורים שטרם יושבו והם קיבלו בהם את נחלתם. בסופו של התהליך הארץ היא ארץ של כל שבטי ישראל, אבל התנ"ך מלמד אותנו לדעת להוקיר את הראשונים, היוזמים, הלוחמים והמיישבים.
פרופסור יואל אליצור הוא חוקר תנ"ך וגאוגרפיה, תושב עפרה.
מה דעתך בנושא?
15 תגובות
2 דיונים
דן דן
לפי הידוע לי,ילד/ה של הגברת המתלהמת לומד בבית הספר של ניר דוד,הזוי.
17:39 11.09.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
חיים
אשמתם של חברי ניר דוד לדורותיהם...על חריצותם המטופשת ובאי ראיית הנולד, ובשל כך זכה נחל האסי לכנוי משאב לדיראונכם.....תחילתה של ההתדיינות נחל האסי בין גדרות הקיבוץ שייך לקיבוץ ללא סימני...
אשמתם של חברי ניר דוד לדורותיהם...על חריצותם המטופשת ובאי ראיית הנולד, ובשל כך זכה נחל האסי לכנוי משאב לדיראונכם.....תחילתה של ההתדיינות נחל האסי בין גדרות הקיבוץ שייך לקיבוץ ללא סימני שאלה, מחוץ לגדרות יש המון אסי הפשילו שרוולים והתחילו לעבוד
המשך 01:47 09.09.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
יצחק
הקיבוצניקים גזענים מיום הקמתם, קיבלו יחס מועדף על פני עיירות הפיתוח. חוב של מיליארדים נמחק להם. אז בבקשה, לא מגיע להם שום דבר. להיפך, הם צריכים להחזיר את החובות
10:39 07.09.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
עידית
בתגובה ל: יצחק
..גם אמא שלך פרימיטיבי שירד מהעץ
22:08 07.09.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
חיפאי
המים של הנחל עברו בבית שאן עד לפני כ50 שנה. הקיבוצים מסביב החליטו להסב את המים לחקלאות וכך, במקום שמים יפים אלו ימשיכו לעבור בבית שאן הם נשארו רק באיזור...
המים של הנחל עברו בבית שאן עד לפני כ50 שנה. הקיבוצים מסביב החליטו להסב את המים לחקלאות וכך, במקום שמים יפים אלו ימשיכו לעבור בבית שאן הם נשארו רק באיזור הקיבוץ.... אתה אכן צודק לדור הראשון של בני הקיבוצים ולפניהם אנו מורידים את הכובע אך הדור ה2 וה3 הם מאפיונירים בעידודה של מפא"י שסחטו כל רגב אדמה סביב עיירות הפיתוח. ראה שלומי והאדמות סביבה מהיכן שאני נולדתי
המשך 17:32 06.09.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
יחי ההבדל הקטן
בתגובה ל: חיפאי
, כשהמים עברו בבית שאן מישהו שם טיפח, שתל, בנה ? אפס. כלום. עכשיו כשיש בניר דוד פנינת יופי שהקיבוץ השקיע בה משאבים גדולים - כולם מתעוררים.
18:05 06.09.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
אריה
לחיפאי: אתה פשוט משקר - תפתח מפה ותראה איך נחל חרוד מקיף את בית שאן ונחל הקיבוצים ממש חוצה אותה. שני הנחלים יכלו להיות יפיפיים אם תושבי או עיריית בית שאן היו מחליטים להשקיע ולטפח אותם. אבל הנחלים שחוצים את בית שאן נראים כמו בית שאן עצמה - מוזנחים וזה אחרי שהמפלגה שכבר שלטת 40 שנה היא המפלגה שזוכה שם לרוב מוחץ - רמז: זו לא מפאי שכל כך אוהבים להשמיץ
18:27 06.09.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
איתן
בתגובה ל: אריה
נחל חרוד מזוהם אבל לא בגלל הביתשאנים, אלא בגלל קיבוץ מסויים שמזרים לשם שפכים
22:29 06.09.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
אממממ
לאיתן: הקיבוצניקים הרשעים לא רק שופכים שם שפכים אלא גם דם של ילדים למצות של הפסח..... לא רק הנחלים שעוברים דרכה אלא כל בית שאן נראית כמו מזבלה - גם זה אשמת הקיבוצניקים???
10:44 07.09.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
עידית
בתגובה ל: חיפאי
איזה פרימיטיבי...מצטרף לרשימה של יורד מהעץ וחושב על שטיח תתקדם
22:09 07.09.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
עידית
בתגובה ל: אריה
ענק בול פגיעה זאת האמת ..רק מה הרבה יותר קל לימוד מה שטופי מאשר להתעמת שיטה של עולם שלישי במיוחד ביבשת השחורה התרבות של אני מיסכן מגיע לי ביחד עם קינאה...זה כל הסיפור חלבית שאנשים לכו תתקדמו
22:11 07.09.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
עידית
בתגובה ל: אממממ
ענק ..תשובה נמרצת לפרימיטיבי להתקלקל בעזרת שרה זיבי וילד הקקי יאיר
22:12 07.09.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
נחמה
בתגובה ל: עידית
איזו שפה מטונפת ,מי הוליד מפגע ורבלי שכמוך ,מי העניק לך חינוך קלוקל שכזה ?את פשוט דוחה ושפתך מגעילה.לא האמנתי שאדם שמכבד את עצמו ירד לכזו רמה .אישה עלובה,מתאים לך הסמול.
20:23 12.09.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
סיפוח-כבר-ביום-ראשון
כל כך נכון וצודק וכתוב נהדר. זה הנישא על גלי השנאה - לא מפסיק ללבותה ולשסות יהודים אלו באלו. ודי לחכימא.
17:14 06.09.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
צדק
אורלי ידועה כבוגדת בערכים קופצת על ההזדמנות לשינאה בגלל שגרה 15 שנים בקיבוץ נהנתה מהקיבוץ היא ומשפחתה ושוב בוגדת ומשקרת אף קול אחד מבית שאן לא קיבלת ופירקת את מפלגת העבודה שהקימה את המדינה
17:07 06.09.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר