מבזקים
סרוגים

כישלון קולוסאלי של הביטוח הלאומי עלה לנו 300 מיליון

דו"ח מבקר המדינה מגלה כי עשר שנים לאחר שידרוג מערכות המיחשוב בביטוח הלאומי, פחות מ-20% מהמערכות שודרגו, אך העלויות חבר חצו את המתוכנן בכשלוש מאות מיליון שקל

כישלון קולוסאלי של הביטוח הלאומי עלה לנו 300 מיליון
כישלון קולוסאלי של הביטוח הלאומי עלה לנו 300 מיליון צילום: (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)

דו"ח מבקר המדינה מתניהו אנגלמן חושף רשלנות בלתי נתפסת בביטוח הלאומי שכבר עלתה למדינה 300 מיליון שקל מיותרים והסוף עוד לא נראה באופק.

לפי הדו"ח שהוגש היום (ב') בצהריים, שידרוג מערכות המיחשוב של הביטוח הלאומי (פרויקט 'תבל'), החל לפני עשר שנים בעלות של 477 מיליון שקלים, אולם עשר שנים לאחר מכן, רק 5 מתוך 31 מערכות הליבה הוחלפו (כשישית), אך העלות כבר חצתה ביותר מחצי את התכנון המקורי והגיעה עד ל-755 מיליון שקלים.

בעקבות הכישלון בשידרוג המחשבים, אחרי שמונה שנים, ב-2017, בחן הביטוח הלאומי מחדש את מצבו והתווה תוכנית המשך עד סוף 2019, שכללה תכולות מצומצמות ביחס לתכנון המקורי, אך גם היא לא יושמה במלואה, נתקלה בתקלות וזאת לאחר שכבר נוצל רוב התקציב שאושר לה.

נתוני מבקר המדינה למערכת 'תבל'

בנוסף גילה מבקר המדינה כי "שכחו" להכניס לתקציב הפרויקט את העלויות הישירות המשויכות לפרויקט, כגון כוח אדם ישיר והתקשרות עם יועצים. עלויות אלה הסתכמו בכ-50 מיליון ש"ח בין 2010 ל-2019 והיוו כ-7% מכלל הפרויקט.

עם זאת מציין המבקר, כי במחצית הראשונה של 2019 התקדם הביטוח הלאומי ביישום הפרויקט בלא שהושגה הסכמה בין הגורמים המעורבים בו בנוגע לקיומה של תכנית עבודה שנתית מפורטת. בכך היה כדי לפגוע בביצוע הפיקוח התקציבי על הפרויקט כנדרש.

בדיקת אבטחה שנה אחרי השידרוג

אחרי השידרוגים, מסתבר כי לא בוצעה בדיקת אבטחת מידע של המערכות החדשות. בהליך סקר סיכונים שביצע הביטוח הלאומי לכל מערכות המידע בארגון מופו חלק מסיכוני התקשוב ואבטחת המידע, ולא נאמדו הסבירות והנזקים לכל סיכון, אף שחלק מהמערכות מכילות מידע רגיש.

עוד גילה המבקר כי הביטוח הלאומי ביצע בדיקות חוסן לאחת ממערכות 'תבל' (שמה של המערכת החדשה) יותר משנה לאחר שהמערכת כבר עלתה לאוויר.

ביקשנו את תגובת הביטוח הלאומי לממצאי הדו"ח וזו תפורסם לכשתתקבל.

ביטוח לאומי דו"ח מבקר המדינה הביטוח הלאומי